Byløvene

Madame Bollingers bobler

En karismatisk kvinne med fokus på høy kvalitet og en nær forbindelse til selveste James Bond har vært med på å gjøre champagnehuset Bollinger verdensberømt. Nylig fikk vi nye årganger av Bollinger på polet.

Dagsavisen anmelder

«Jeg drikker min champagne når jeg er glad og når jeg er trist. Noen ganger drikker jeg den når jeg er alene. Har jeg selskap anser jeg den som obligatorisk. Jeg nipper til den når jeg ikke er sulten og drikker den når jeg er det. Ellers rører jeg den aldri - bortsett fra når jeg er tørst».

Dette sitatet av Madame Lily Bollinger sto på trykk i London Daily Mail17. oktober 1961 og var svaret hun ga når hun ble spurt om når hun drakk champagne. I dag er det et av verdens mest berømte champagne-sitater. Det er kanskje ikke så rart, for Lily - eller Elisabeth - Bollinger er også en av de mest berømte champagneprodusentene gjennom tidene. Mye i form av å være en vittig strategisk handelskvinnekvinne i en mannsdominert bransje gjennom en vanskelig epoke.

Champagnehuset Bollinger ligger i Aÿ i hjertet av Champagne, en kort kjøretur fra byen Epernay og er en av de tradisjonelle champagneprodusentene i regionen. Et hus som unektelig forbindes med kvalitet, blant annet fordi de er blant de få champagnehusene som fortsatt fermenterer deler av sine viner på fat.

Bollingers historie begynte med at adelssønnen og soldaten Athanase de Villermont arvet en stor eiendom i området. Han så umiddelbart potensialet til regionens bobler, men som en del av aristokratiet hadde han ikke lov til å bli involvert i handel i området. Han møtte imidlertid den tyske handelsmannen Joseph Bollinger og den lokale vinkjenneren Paul Renaudin og startet firmaet Renaudin-Bollinger & Cie. Bollinger tok seg av salg og Renaudin av produksjonen.

Barnebarnet til Joseph Bollinger, Jacob eller Jacques som han var kjent som, giftet seg med 24-årige Elisabeth Law de Lauriston-Boubers i 1923. Som barnløs enke i en alder av 42 år tok hun selv over driften av selskapet, og da den tyske okkupasjon var over klarte Lily Bollinger å gjøre Bollingers champagne synonymt med kvalitet og eleganse. Hun drev huset i hele tretti år og ble ansett som en klok og dyktig handelskvinne. Det var hun som lanserte den første Bollinger RD i 1961.

Etter at berømte Lily døde i 1977, tok hennes nevø Christian Bizot over driften, som igjen fikk følge av sine nevøer. Selv om det er nye etternavn rundt styrebordet regnes Bollinger fortsatt som et familieeid champagnehus. Et familievennskap med skaperne av 007-filmene har vært med på å gjøre Bollinger ekstra kjent.

Bollinger har vært James Bonds favorittchampagne siden 1956 og har siden den gang vært med i 13 Bond-filmer. Men det er først og fremst høy jevn kvalitet som er årsaken til vinhusets suksess. Bollinger eier 60 prosent av sine vinmarker og brorparten av dem er grand eller premier cru dyrket med Pinot Noir. I tillegg til fatbruk og annengangs gjæring med naturkork er Bollinger kjent for ekstra høy kvalitet og lang lagringstid på sine rosé- og årgangschampagner.

6

Bollinger La Grande Année Rosé 2004, Brut, Champagne/Frankrike.

Årgangsrosé med 8 år i kjelleren og middels dyp lakserosa og gyllen farge. Vinen er karakterfast med fine, elegante bobler og nydelige dufter av nyper, visne roser, moreller, nesten litt rugbrød, nougat og nøtter. Den har en dypere fruktkarakter, i retning kirsebær, høy syre, god kremet fylde og flott konsentrasjon, samt lang ettersmak. Litt svakere enn 2002, men en flott og skikkelig god rosé.
43982, kr 1.100

Bollinger RD 1999, Champagne/Frankrike.

Tilgjengelig ved spesialbestilling. Denne champagnen har nesten 12 års lagring før degosjering og er nærmest ekstra brut med under 6 gram sukker per liter. En lys gyllen og karakteristisk Bollinger med fine bobler og dufter av modne, gule matepler, nøtter, brioche, sopp og mokka. Den er rik, elegant og konsentrert med fin fylde, god syre og skikkelig lang, balansert ettersmak.
150 cl magnum, kr 2.300

5

Bollinger La Grande Année 2004, Brut, Champagne/Frankrike.

Gran Année er også nærmest ekstra brut. En lys gyllen, elegant og balansert champagne som i dag er ganske lukket, og nok vil åpne seg mer med noen ekstra måneder på baken. Den dufter av grønne epler, toast, sitrus og et hint av nøtter. Vinen har fin mousse og er frisk og smaksrik med fin frukt, god syre og kremet fylde, samt lang ettersmak.
6800, kr 744