Like barn leker best

Tenk at i Piemonte i Italia lager de den perfekte vinen til norske jordbær. Man skulle nesten tro noen hadde snakket sammen.

 

Av Knut-Espen Misje

Et av de mest grunnleggende prinsippene når man kombinerer mat og drikke, er at retter og drikker som ligner hverandre, passer godt sammen. Det som er viktig, er altså å finne en vin som har lignende egenskaper som retten – og så er det hele i boks.

Denne uka får vi eksemplifisert det enkle og geniale i dette prinsippet, på en sånn måte at det blir helt åpenbart hvor deilig mat og vin i kombinasjon kan være.

Retten er ingen komplisert affære, den består av norske, megagode jordbær og en enkel granité på italiensk moscato-vin. Hva er da mer naturlig enn å poppe en flaske sprudlende vin som både har samme farge som, lukter som og smaker som solmodne jordbær?

Vinen vi snakker om er den piedmontesiske spesialiteten Barchetto d’Acqui. Dette er en alkoholsvak, musserende lys rødvin laget av druen Brachetto i området Acqui.

Fontanafredda Brachetto d’Acqui (varenr. 2143501, kr 155,00, bestillingsutvalg) er laget av den store og pålitelige produsenten Fontanafredda, som er kjent for å levere varene.

Vinen er en perfekt match til jordbær på alle måter. Den er, som desserten, relativt enkel – og bør drikkes ganske kald og så ung som mulig. Men akk så god den er med Øyvind Hjelles enkle genistrek av en dessert! Både farge, aroma og smak harmonerer perfekt til jordbærene. Vinens behagelige mousse og innsmigrende sødme løfter kombinasjonen til uante høyder. Det artige er at vinens sødme har samme funksjon i retten som litt sukker på jordbærene har i en mer tradisjonell norsk jordbærdessert. Knakende godt!