Byløvene

Legenden Luis

Luis Pato har vært blant Portugals mest anerkjente vinmakere siden 80-tallet.

Dagsavisen anmelder

Patos første rødvin ble laget på den lokale druesorten baga og fikk umiddelbart oppmerksomhet for eksepsjonell kvalitet. Patos hvite viner er ikke like kjente, men også her får du høy kvalitet til pene priser.

Det er registrert vindyrking i Portugal siden år 600 f. Kr. Portugal har hatt omtrent de samme grensene siden de gjenerobret landet fra maurerne i 1250. Portugisernes erobringstrang brakte landets oppdagere til sjøs, og koloniene gjorde det portugisiske imperiet til et av verdens største og rikeste på 1400-tallet. Vinmessig hadde de sin storhetstid på 1600- og 1700-tallet. På slutten av 1800-tallet ble Portugal som de fleste andre land i Europa hardt angrepet av vinlus, og landet slet med å få vinproduksjonen på beina igjen. I begynnelsen av 1900-tallet var Portugal blitt et fattig og svært ustabilt land, med stadig skiftene regjeringer og nesten like mange revolusjoner og kuppforsøk. Det ble ikke bedre da diktatoren António d‘Oliveira Salazar kom til makten i 1932. Salazar satset på å gjøre landet selvforsynt og innførte kooperativstyrt jordbruk. Vinstokker måtte vike for hvete, og de fleste vinbøndene bidro til kooperativenes masseproduksjon framfor for å lage egen vin.

Etter diktaturets fall på 70-tallet, og påfølgende EU-medlemskap i 1986, har Portugals vinproduksjon fått ny giv og en sårt tiltrengt kapitalinnsprøytning. Luis Patos far, João, startet familiens vingård i regionen Beiras i Barriadas i 1970, rett før Salazars fall. Driften var preget av å være avskjermet og kooperativstyrt, men det var bønder som Patos far som holdt de mange lokale druesortene i live. Druer som er anerkjente som edle i dag, nettopp som følge av pionerer som Luis Pato. Han la allerede i 1985 baga på franske eikefat, og har siden satset på lokal kvalitet. I 1988 kom han med sin legendariske pre-phylloxera baga, upodede vitis vinifera, fra før vinlusangrepet på 1800-tallet. Luis erobret på nytt verden med sine vinhas velhas, som indikerer at vinen er laget på druer fra gamle vinstokker, noe som gir lav avkastning og konsentrerte viner, og fram til 1999 kom den ene vinlige storheten etter den andre. Den kompromissløse Luis forlot DOC-appellasjonen Beiras Interior DOC på eget initiativ i 1999 da internasjonale druer ble tillatt, og han svarte med å nedgradere sine viner til Beiras Regional for å sette fokuset på druen bagas kvaliteter.

Luis Pato var blant de første til å prøve metoden cryo-ekstraksjon, som innebærer å presse frosne druer for en søt og konsentrert most, en metode som også gir de eksklusive søtsakene «ice wine». Han var også blant de første til å lage musserende portugisisk vin på lokale sorter, og den første med en «blanc de noir» på baga, altså en hvit musserende på røde druer. I 2011 lagde han en rød vin på hvite druer, med 94 prosent av den hvite fernão pires, også kjent som maria gomes, og 6 prosent drueskall fra baga. At baga står hans hjerte nærmest er det liten tvil om. Men selv om Luis ofte bare omtales som Mr. Baga, dyrker han også de røde touriga nacional og tinta cão. På den hvite siden er det i tillegg til nevnte fernão pires, druene bical, sercial og sercialinho som dyrkes på de til sammen 60 hektar vinmark. Luis Pato er i dag en eldre herremann, men han er fortsatt mer moderne enn de fleste. Det er uten tvil mye hans fortjeneste at Beiras i dag regnes blant Portugals viktigste og mest innovative vinregioner.

6   Luis Pato Vinhas Velhas 2012, 
Beiras/Portugal

En lys gul og ueiket blandingsvin på sercial og bical med tiltalende dufter av fersken, sitrusskall, nøtter og mineraler. Vinen er fruktig og frisk med lett oljepreget fylde, elegant munnfølelse, god konsentrasjon og fin syre, samt lang, balansert og lett blomsterpreget ettersmak

Varenr. 49100, kr 150

6   Luis Pato Vinha Barrosa 2005, 
Beiras/Portugal

Middels dyp rubinrød vin på hundre prosent baga med elegante dufter av bjørnebær, kirsebær, fat, lær, jordsmonn og pepper, samt hint av mynte. Vinen er fast, fyldig og rik med avrundede tanniner, utviklet frukt og god syre. Ettersmaken er fast og balansert med god snerp.

Varenr. 53015, kr 309

6   Luis Pato Maria Gomes Branco 2013, 
Beiras/Portugal

Lys gult og ungdommelig røverkjøp laget på fernão pires (maria gomes) plantet av Luis‘ far 
for over 35 år siden, samt 5 prosent sercial. 
Vinen dufter av grønne epler og lime, samt et 
hint av mineraler, marsipan og hvite blomster. 
Den er syrefrisk og fruktdreven med middels fylde og lang ettersmak.

Varenr. 14549, kr 120

5   Luis Pato Vinha Formal 2011, 
Beiras/Portugal

En middels dyp gyllengul vin med rike dufter av fersken, sitrus, fat, smør og nøtter. Vinen er fyldig, rik og rund, men har en litt oksidativ stil, samt middels syre og lang, fyldig ettersmak.

Varenr. 46786, kr 229