Byløvene

Laks i sari

Norsk laks er hedersgjest på indiskinspirert fargefest.

Dagsavisen anmelder

Nå som sommeren omsider er her, tilbereder jeg nesten all mat i helgene hjemme på grillen. Både kokkeleringen og spisingen blir deilig sosial. Maten blir god, rustikk og nylaget, med et innslag av røyk fra kullgrillen.

Laks er en perfekt fisk å eksperimentere med. De fyldige, ferske, kjøttfulle fiskefiletene med lav pris og høy fettprosent er tilgjengelige i hele Norge. Laksens sunne fett er godt for alt: Det er nøytralt i smaken og hjelper fisken å takle tilsatte smaker og kryddere. Det gjør at fisken slipper grillristen lettere, og det gjør fisken til en saftigere affære i munnen. I tillegg til dette fungerer fettet også som en smaksformidler mellom tungen og hjernens smakssenter, noe som gjør at maten smaker mer og bedre!

Nå for tida oppfatter vi laksen som en god og vanlig hverdagsfisk. Gnidd inn med det indiske tandoorikrydderet opptrer den i en ny, fargerik drakt og smak. Når vi i tillegg serverer herligheten med den indiske nasjonalfrukten mango, blir dette sommerens mest spennende mat fra grillen.

Det røde krydderet som kalles tandoori masala er, akkurat som den mer kjente gule curryen, et blandingskrydder der hver smak har sin funksjon. Det finnes sikkert like mange tandoorikryddere som indere, men selv er jeg godt fornøyd med boksen fra butikken.

Ettersom den indiske nasjonalfrukten er mango, lager vi så klart en frisk mangosalat til laksen. Mangoen finnes i mange varianter, og stadig flere typer dukker opp på det norske markedet - i bedre og bedre modningsgrad. Frukten, som er verdens nest mest spiste etter bananer, er uovertruffen i rå tilstand, blandet med litt finsnittet chili, hakket koriander og et dryss maldonsalt.

Laks med mangosalat