Kongelig fra California

Chardonnay er kongen av hvitvin. Denne uka slipper vi til en flaske fra California.

Skrei er et av de gastronomiske høydepunktene på senvinteren. Råvaren passer både til øl, hvitvin og tanninsvak rødvin. Ofte er det hovedråvaren i en rett som avgjør hvilken type drikke vi velger, men ikke alltid. Denne uka fikk garnityrene bestemme. De valgte seg hvitvin!

Det dominerende tilbehøret til retten er gresskar. Gresskar har en uttalt sødme og en aromaprofil som passer godt til viner med aroma av moden, gul frukt. Her er gresskaret stekt med kontaktvarme, noe som gir et karamellisert preg. Videre er det gratinert med kremet parmesan, og har følge av gresskarkjerner. Alle disse elementene, samt fisken og sausen, harmonerer godt med viner modnet på eikefat.

I California lages god Chardonnay, som ofte kombinerer moden gul frukt med eikepreg. Siden klimaet i California generelt er ganske varmt, er det avgjørende at Chardonnay plantes i vinmarker med kjølige luftstrømmer fra Stillehavet – slik som den lille appellasjonen Carneros, nord for San Francisco.

Schug Carneros Chardonnay 2012 (varenr. 9359201, kr 259, bestillingsutvalg) er en ypperlig matvin med god balanse og konsentrasjon. Den har et nyansert aromabilde sammensatt av moden gul frukt, popkorn med smør og ristede nøtter.

Ettersom vinen er fyldig og intens, takler den på utmerket måte den smaksrike skreien, de sødmefulle garnityrene og den intense sausen. Vinen og retten smelter sammen til en enhet, der mat pluss vin blir mer enn én pluss én. Nydelig!