FOTO: CARL MARTIN NORDBY

Knallkjøp fra Rioja

Rødvinene fra Rioja sies å være blant de beste i verden. Ukens anbefaling viser til det fulle at dette er sant – og at prisen kan være mildt sagt fordelaktig.

 

Av Knut-Espen Misje

Denne uka har vi en skikkelig rødvinsrett på tallerkenen. Rødvinen skal være fyldig og smaksrik med en viss tanninstruktur. Her er valgmulighetene mange, men siden anledningen er perfekt for en klassisk Gran Reserva fra Rioja, er det det vi går for.

Det svære vinområdet Rioja er lokomotivet i den spanske vinindustrien, og har et utrolig kvalitetspotensial. Rioja deles grovt i tre områder: Alta og Alavesa som regnes som de beste, og Baja som er varmere, med en vinstil dominert av druen Grenache. I Alta og Alavesa er druen Tempranillo viktigst, og de aller beste vinene her lages hovedsakelig av denne druen.

Cune Gran Reserva 2008 (varenr. 9419701, kr 209,90, butikkategori 6) er produsert av den gigantiske produsenten CVNE som har over 500 hektar vinmarker. Druene kommer fra Rioja Alta og er 85 prosent Tempranillo, resten er Graciano og Mazuelo.

Vinen er lagret to år i en blanding av franske og amerikanske eikefat, og ytterligere tre år i flaske. På tross av at den er åtte år gammel, virker den fortsatt ungdommelig. Nettopp dette er en av de spesielle egenskapene med de Tempranillo- dominerte vinene fra Rioja – de er utrolig lagringsdyktige.

Duften er kompleks, med en aroma av mørke og røde bær, lær og eksotiske krydder. Aromaene passer den rustikke retten meget godt. I munnen har vinen en god fylde og konsentrasjon, fin kompleksitet og balanse, frisk syre, behagelige tanniner og lang ettersmak. Den takler kjøttet og den innkokte sausen perfekt. Ikke nok med det, den harmonerer også utrolig godt med både sjokolade og mango. I tillegg til at kombinasjonen var fantastisk, er dette også isolert sett en veldig god vin, spesielt når prisen vektlegges. Samler du på vin, er dette en vin du kan ha i kjelleren i mer enn femten år.