Byløvene

Italiensk vår

Hvitviner fra Italia opplever en ny vår, som du kan nyte nå i vinter.

Dagsavisen anmelder

Til tross for at ukas rett inneholder egg - som ofte beskrives som umulig sammen med vin - er dette et forbausende vinvennlig måltid. En ung, tørr hvitvin kan være et perfekt valg. Siden retten har en del fett og protein i form av innkokt fløte, speket svinenakke og ost, ser vi etter en vin med en viss fylde i form av alkohol og brukbar syrestruktur.

Italienske hvitviner har de siste ti årene opplevd en ny vår. Til vår «oeufs en cocotte» har jeg valgt ut en hvitvin fra vindistriktet Campania som ligger sør for Napoli. Dette er et område som først og fremst er kjent for fyldige rødviner, men den siste tida har vinprodusentene her utmerket seg med friske, fyldige, tørre, hvite viner. De lages av druene Greco (av gresk herkomst) og de historiske lokale druene Falanghina og Fiano.

Det er nok druen Greco som lager de aller beste hvitvinene i Campania. Men Fiano - plantet i vinmarker rundt landsbyen Avellino - har også gitt gode viner, og det til en rimelig penge. Området ble belønnet med den italienske vinlovens høyeste kvalitetskategori, DOCG, i 2003.

Firmaet Feudi di San Gregorio er blitt en av Italias mest kjente vinprodusenter, og er på mange måter et symbol på suksessen til det moderne Campania. Deres hvitvin Fiano di Avellino 2012 (varenr. 3310801, kr 129,90, bestillingsutvalg) blir først gjæret i temperaturkontrollerte ståltanker, og tappes på flaske et par måneder etter at gjæringen er over. Resultatet blir en frisk hvitvin med ungdommelig frukt som minner om solmodne ferskener med litt tropiske frukter og sitrus i miksen.

Vinen har nok struktur til å bygge opp om rettens delikate smaker, og nok syre til å rense ganen uten å bli metallisk i møtet med egg og spinat. Kombinasjonen er ypperlig, og jeg synes vinen er et riktig godt kjøp til beskjedne kr 129,90.