Lager du forrett av den attraktive indrefileten fra elg, blir det nok til alle. Så kan du bruke andre deler av elgen til hovedrett. FOTO: CARL MARTIN NORDBY

Inni granskauen godt

Elg, sopp og granskuddsirup gir en liflig smak av den tjukkeste granskauen. Bli med elgen på dens aller siste skogstur!

Jaktlagets nyskutte elg har dessverre bare to indrefileter - men det er gjerne mange jegere om beinet. Derfor blir ofte godbitene stykket opp i mer eller mindre rettferdige biter og delt jegerne imellom. Slik ender man opp med 500 gram av ditt og én kilo av datt.

Dette er kanskje ikke så mye å slenge i panna som hovedrett hvis man har besøk. Men hvis du likevel ønsker å by på din del av indrefileten til flere venner, kan denne friske forretten løse floken. Og så kan du følge opp med en solid hovedrett laget på de mer vanlige delene av dyret.

Elg indrefilet er dønn mør uansett alder og størrelse på dyret. Derfor egner den seg godt til å spises rå. En liten stekeskorpe rundt fileten gir enda mer smak i kjøttet selv om det skal være rått i kjernen.

Elgkjøttet har en fantastisk og kraftig egensmak som bærer preg av det den spiser til vanlig i skauen. Furuskudd, blader, strå, gress og busk går ned på høykant. Dette er naturlig fôr som inneholder mye smak og eteriske oljer, og som setter en umiskjennelig vill smak på kjøttet. Man blir som kjent det man spiser!

Denne ville smaken skal vi forsterke ytterligere med granskuddsirup (som for øvrig lages om våren og tidlig på sommeren) og sprøstekt traktkantarell eller gul trompetsopp - bortimot de eneste soppene du kan finne i prima form rundt stubben under høstjakta. Disse soppene finnes til gjengjeld nesten overalt i skauen på denne tida, og tåler både to og tre uker med frostnetter før de til slutt takker for seg uti november en gang. Noen jordlige og fruktige smaker er alltid godt til viltkjøtt, denne gangen får vi dem fra rødbeter kokt med sukker og bringebæreddik.

Ukas rett kan lages med alt hjorteviltet vi har i Norge. Reinsdyr, hjort og rådyr brukes da på eksakt samme måte som elg.