Helg

I roseens navn

Slik tituleres også Vinmonopolets magasin Vinbladet når poldørene åpnes i dag. Vinmonopolet har kastet seg på rosétrenden og fokuserer på de rosa dråpene i mai og juni.

Dagsavisen anmelder

Fokuset på rosévin passer årstida godt og vi nordmenn drikker rosa vin som aldri før. Siden 2002 har slaget økt med en tosifret prosentandel hvert eneste år. I fjor var økningen på 19 prosent, men enkelte år har salgsøkningen ligget på over 60 prosent. I tillegg forventer Vinmonopolet at salget vil bli omtrent det dobbelte i løpet av de neste 5 årene. Ikke bare har konsumentene fått øynene opp for rosévinens variasjoner og kvaliteter, produsentene legger også mer ære i å lage god rosé. Mange mener faktisk at det er vanskeligere å lage rosa kvalitetsvin enn annen vin. Vinmonopolet lanserer 21 nye roséviner i dag, og tatt i betraktning den generelle kvalitetsøkningen skulle en kanskje forvente både bedre kvalitet og større variasjon på de nye fokusvinene. Dog er det flere godsaker å finne og det er bare å glede seg over flere valgmuligheter i denne kategorien.

På sett og vis lar man den hvite vinen få litt av de røde egenskapene når man lager rosévin. Fargen kan variere fra blek rosa til nesten oransje eller klar, lys rød. Rosévin får farge, smak og litt tanniner ved at vinen starter sin karriere som en rødvin, men etter bare noen timers kontakt med de røde drueskallene produseres vinen videre etter hvitvins­prinsipper. En annen måte å lage rosévin på kalles saignée, som betyr blødning. Metoden innebærer at de røde druene får ligge noen timer, og kun den mosten som naturlig renner ut vinifiseres. Denne mosten blir svært ren med en blek rosafarge, men siden utbyttet blir lavt er metoden mer kostbar. Grunnen til at man lar druemosten få ha kontakt med drueskallene i noen timer er at druekjøttet i de fleste røde druer er hvitt, slik at fargen må komme fra skallene. Det finnes kun et knippe sjeldne druer som har rødt druekjøtt. Også modne hvite druer har litt fargestoffer i skallet, og lar man mosten få skallkontakt får man såkalt oransjevin, som egentlig er hvitvin med oransje farge. To av fokusområdets viner er laget med lang skallkontakt på druen pinot grigio, en hvit druesort som nærmest blir rosa når den er godt moden. Strengt tatt er ikke dette rosévin, men vinene gode og det er det bare å glede seg over at det kommer mer av denne typen vin på markedet. Den europeiske vinloven tillater ikke at man tilsetter rødvin i hvitvin for å lage rosé, med et unntak av franske champagne. I champagne har man altså lov til å blande rød og hvit vin, selv om mange av de eksklusive rosa boblene lages etter saignée-metoden eller med skallkontakt. Rosé er godt og leskende, men det er verdt og merke seg at en rekke roséviner er utmerket følge til mat.

Musserende rosé

Fokusviner

5   Marc Hebrart Premier Cru Rosé Brut, Champagne/Frankrike, 97191, kr 280

Dette er en middels dyp lakserosa champagne med dufter av bringebær, jordbær, epler, bakst og sitrus. Vinen er frisk og fruktig med fine bobler, god syre og middels fylde, samt lang ettersmak.

5   Martinolles Crémant de Limoux Brut Rosé, Limoux/Frankrike, 97756, kr 161

Blek lakserosa farge og dufter av jordbær, rips og lett urter med innslag av kjeks. Vinen er slank og elegant med lett fruktsødme, tørr munnfølelse og fin syre, samt lang, balansert ettersmak.

4   Barone Pizzini Franciacorta Rosé Brut, Lombardia/Italia, 97215, kr 201

Vinen har en dyp lakserosa farge og dufter av røde bær og epler, sitrus og blomster, med innsalg av kjeks. Den er frisk og smaksrik med middels store bobler, god syre og frukt, samt middels fylde og ungdommelig, saftig ettersmak. Økologisk dyrket.

4   Boizel Brut Rosé, Champagne/Frankrike, 50536, kr 275

Lys blårosa champagne med dufter av bringebær, jordbær, sitrus og svakt bakst. Vinen har fine bobler, god frukt og middels fylde, samt fin syre og lang ettersmak.

Rosé

Fokusviner

6   Radikon Pinot Grigio 2009, Friuli-Venezia Giuli/Italia, 97484, kr 290

Dette er strengt tatt en oransjevin, for anledningen kategorisert som en rosé. Vinen har en matt, dyp oransje farge og dufter av nyper, krydder, blomster og urter. Vinen er ufiltrert og frisk med god frukt og fylde, middels syre, lett tanninstruktur og lang, tørr ettersmak som fastner fint til. Økologisk dyrket.

6   Quinta da Giesta Touriga Nacional Rosé 2011, Beiras/Portugal, 97332, kr 126

En middels dyp blårød rosévin med deilige dufter av bringebær, jordbær, moreller, urter og sitrus. Vinen er smaksrik og elegant med god, sødmefull frukt og fin syre, samt lang ettersmak som fastner fint til.

5   Dario Princic Pinot Grigio 2009, Friuli-Venezia Giuli/Italia, 97483, kr 340

Også dette en oransjevin i kategorien rosé. Vinen er dyp oransje og dufter av søte aprikoser, nyper, blomster og eplekake. Den ufiltrert, smaksrik, fyldig og syrefrisk med god frukt og milde tanniner og lang, fast og særegen ettersmak. Flott vin, men her begynner det å bli for dyrt. Økologisk dyrket.

5   Allram Blauer Zweigelt Rosé 2011, Niederösterreich/Østerrike, 97249, kr 130

Blek rosa vin med intense dufter av bringebær, rips, urter og lime. Vinen er slank, frisk og fruktig med god syre og lang, syrlig ettersmak.

5   Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2011, Piemonte/Italia, 97476, kr 120

Lys blårosa farge og dufter av kirsebær, bringebær, blomster, grapefrukt og svakt urter. Vinen er ungdommelig, fruktig og frisk med god syre og middels fylde, samt lang ettersmak.

Øvrige rosé

6   Lafon Roset, Bordeaux/Frankrike, 7894, kr 165

Lys lakserosa farge og innsmigrende dufter av bringebær, rips, lime og svakt blomster. Vinen er ren, smaksrik, fruktig og middels fyldig med god syre og konsentrasjon, samt lang, frisk ettersmak.

6   Burlotto Elatis Rosato 2011, Piemonte/Italia, 91999. kr 180

Middels dyp blårosa fare og tiltalende dufter av kirsebær, bringebær, moreller, fioler og grapefrukt. Vinen er fast, rik og konsentrert med god fylde, syre og frukt, samt lang, syrefrisk ettersmak.

Øvrige musserende rosé

6   Vve Fourny Les Rougemonts Rosé Extra Brut, Champagne/Frankrike, 52850, kr 326

Tørr og innsmigrende champagne med lys blårosa farge og deilige dufter nyper, røde epler, toast og sitrus. Vinen har en flott syrestruktur, middels fylde og lang, karakterfast ettersmak.

5   Soler-Jové Brut Rosé, Penedes/Spania, 97248, kr 108

Middels dyp blårosa cava på druen trepat med dufter av bringebær, jordbær, mandelkjernepudding og blomster. Vinen har fin mousse, god frukt og middels syre, samt middels fylde og lang ettersmak med hint av urter.

Øvrige musserende hvite

5   Comte A. de Dampierre Grande Cuvée Brut, Champagne/Frankrike, 95156, kr 319

Middels dyp gyllen farge og dufter av matepler, kjeks, røde bær og sitrus. Vinen er frisk, rik og fruktig med fine bobler og struktur, samt lang, pelepreget ettersmak.

5   Armand de Brignac Gold Brut, Champagne/Frankrike, 58898, kr 2.270

Middels dyp gyllengul, hundre prosent håndlaget champagne med tiltalende dufter av matepler, nøtter, landbrød, blomster og mineraler. Vinen er rik, fyldig, elegant og myk med god struktur og lang, kompleks ettersmak. Flott vin, men prisen blir altfor høy.

4   G.H. Mumm Cordon Rouge Brut, Champagne/Frankrike, 97010, kr 359

Middels dyp gyllen champagne med utviklede dufter av epler, sitrus, toast og hint av røde bær. Vinen er lett sødmefull, smaksrik og fyldig med lang ettersmak, men den har en litt platt frukt, moderat mousse til dette prisnivået.

4   Pizzolato Prosecco Brut, Veneto/Italia, 97010, Kr 125,50

Blek gul farge og dufter av pærer, sitrus, blomster og tropisk frukt. En ukomplisert og frisk vin med fin mousse og frukt, middels syre og fylde, samt middels lang ettersmak. Økologisk dyrket.

Øvrige hvite

6   BattenfeldSpanier Hohen-Sülzen Riesling 2010, Rheinhessen/Tyskland, 62117, kr 160

Middels dyp gullgul farge og dufter av epler, sitrus, mineraler og svakt aprikos. Vinen er delikat og balansert med frukt og fin syre, samt lang, mineralsk ettersmak. Økologisk dyrket.

6   Telma Rodrigues Basa, Rueda/Spania, 97458, kr 136

Lys gul farge og balanserte dufter av epler, sitrus, tropisk frukt, marsipan og lime med innslag av urter. Vinen er fruktig og konsentrert med lett kremet fylde, fin syre og lang, frisk ettersmak.

6   St. Antony Nierstein Rotschiefer Riesling 2010, Rheinhessen/Tyskland, 97239, kr 151

Lys gullgul, utviklet nese med dufter av epler, mineraler, flintrøyk og sitrus. Vinen er krisp og tett med god konsentrasjon, frukt og mineralitet, samt lang ettersmak. Økologisk dyrket.

5   Prüm Wehlener Sonnenuhr Alte Reben Riesling GG 2010, Mosel/Tyskland, 96510, kr 126

Lys gullgul riesling med utviklede dufter av gule epler, aprikos, lime og mineraler. Vinen er frisk og middels fyldig med sødmefull frukt, god balanse og syre, samt lang, mineralsk ettersmak.

Øvrige røde

6   Duas Quintas 2009, Douro/Portugal, 43567, kr 149

Middels dyp rødlilla farge og friske dufter av søte plommer, bjørnebær, lakris, krydder og svakt fat. Vinen er fruktig og fyldig med god frukt, runde tanniner, diskret fatpreg og middels syre, samt lang, harmonisk ettersmak.

5   Monsanto Monrosso Chianti 2009, Toscana/Italia, 58637, kr 141

Vinen har en middels dyp rubinrød farge og dufter av kirsebær, moreller, fuktig jord, lakris og sopp. Vinen er fruktdreven og frisk med milde tanniner, middels fylde og god syre, samt lang ettersmak som snerper pent til.

5   Ferrer Ribiere Cuvée F 2010, Côtes Catalanes/Frankrike, 97400, kr 120

Middels dyp rubinrød farge og dufter av bjørnebær, urter, lær og jordsmonn. Vinen er saftig og bærpreget med middels syre, lite tanniner og lang ettersmak som snerper fint til. Økologisk dyrket.

5   Mud House Central Otago Pinot Noir 2010, Central Ortago/New Zealand, 96990, kr 176

Middels dyp rubinrød farge og dufter av bringebær, sopp, løv og mineraler. Vinen er frisk og middels fyldig med kjølig fruktkarakter, god syre og milde tanniner. Avslutningen er lang og balansert.