Hvitvin til julematen

Julas store måltider får ofte følge med øl og dram her til lands, men mange foretrekker vin, og det er ingenting i veien med å variere.

Et fellestrekk er at det man mangler i alkoholstyrke bør tas igjen i forfriskende syre om vinen skal renske opp i munnen etter den fete julematen.

Selv de tre store norske julerettene svineribbe, pinnekjøtt og lutefisk går godt til vin, og da gjerne hvite viner.

Juleribba er fet og har en naturlig sødme. Dermed bør det hvite vinfølget ha godt med syre og gjerne litt restsukker eller fruktsødme. En kraftig, tørr riesling går godt til ribba.

Det går fint med vin til det salte pinnekjøttet og det er ofte bedre med hvitvin også til denne retten. Hvitvinen bør imidlertid være syrefrisk og ha en god fedme eller litt sødme.

Det er ikke mange av oss som sverger til torsk med lever og rogn på julaften nå for tida, men hos noen holder retten fortsatt stand. Torsk er ingen fet fisk og passer dermed godt med rødvin, men den må være fruktig, bløt og nærmest fri for eik og krasse tanniner. Men en rik hvitvin kan også være godt. Det viktigste er at vinen ikke må overdøve retten, noe som lett kan skje når fisken er mager. En forsiktig eiket burgunder er flott til juletorsken. Vær oppmerksom på at torskelever med eddik kan være vanskelig med vin, er du veldig glad i det kan akevitt og øl være en bedre løsning.

Lutefisk er også en utfordrende rett som serveres med variert tilbehør. Det er mer tilbehøret enn lutefisken som bør avgjøre vinvalget her. Til bacon, sirup og sennep bør vinen ha litt sødme, mens lutefisk med poteter og ribbefett, eller hvit saus kan få følge med en tørrere vin. Men det er ikke bare hvite viner som kan fungerer til tradisjonskosten, i neste ukes spalte anbefales røde juleviner.

6   Odinstal Muschelkalk Riesling Trocken 2011, Pfalz/Tyskland
Lys gul riesling som dufter tiltalende av lime, fersken, flintstein og svakt blomster. Vinen er mineralsk og middels fyldig med flott syre og konsentrasjon, samt fin frukt og lang ettersmak. Vinen passer til pinnekjøtt, ribbe, rakfisk og lutefisk. Økologisk dyrket.
1916, kr 300

6   Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling Trocken 2012, Pfalz/Tyskland
En frisk, fruktig og ungdommelig vin med lys gulgrønn farge. Dufter av epler og lime med innslag av blomster og aprikos. Den er frisk og middels fyldig med lett sødmefull fruktighet og god syre, samt lang, eplepreget og sitronsyrlig ettersmak. Et godt valg til ribbe, kalkun og torsk.
46574, kr 167

6   Roche de Bellene Meursault les Charrons 2010, Burgund/Frankrike
Lys gul og konsentrert vin med tiltalende dufter av lime, fersken, smør, fat og mineraler. Vinen har en fyldig og kremet munnfølelse med flott balanse og frukt, samt fin syre og lang ettersmak. Vinen passer til torsk og hvit fisk uten lever, samt kalkun.
80433, kr 270

5   Wittmann Riesling Trocken 2012, Rheinhessen/Tyskland
Lys gul og ungdommelig riesling med innsmigrende dufter av epler, sitrus, blomster og godt med mineraler. Den er frisk, fruktig og slank og med flott syre og lang, balansert ettersmak med hint av urter. Vinen passer til ribbe og lutefisk med ribbefett. Økologisk dyrket.
20830, kr 160

5   St. Urbans-Hof Riesling 2010, Mosel/Tyskland
En frisk og tiltalende vin med lys gul farge og dufter av tropisk frukt, sitrus og blomster, samt innslag av mineraler. Vinen er slank og frisk med god, lett sødmefull frukt og fin syre, samt lang ettersmak. En god riesling til lutefisk med bacon, og pinnekjøtt.
57247, 150

5   Taupenot-Merme Saint Romain 2011, Burgund/Frankrike
Vinen er lys gul og dufter balansert av sitrus, smør, mineraler og integrert fat. Vinen er fyldig og smaksrik med frisk syre og frukt, samt lang, tørr ettersmak med hint av nøtter. En god vin til juletorsk og kalkun.
1917, kr 250

5   Grans-Fassian Mineralschiefer Riesling Trocken 2011, Mosel/Tyskland
Vinen har en lys gul farge og dufter av søte epler, blomster, melon og sitron. Den er middels fyldig og lett sødmefull med god syre og lang ettersmak med hint av mineraler. Vinen passer til ribbe og pinnekjøtt.
52356, kr 170

5   Rabl Grüner Veltliner 2012, Kamptal/ Østerrike
Lys gul farge og dufter av tropisk frukt, krydder, urter og lime. Vinen er fruktig og frisk med middels, lett oljepreget fylde og god syre, samt lang, rund ettersmak. Vinen passer til ribbe, fisk og kalkun.

80443, kr 130

5   Muscadet de Sèvre et Maine 1.er Cru Sur Lie 2012, Loire/Frankrike
Lys gulgrønn muscadet sur lie med dufter av epler, gress, blomster, salt sjø og mandler. Vinen er frisk, syrlig og karakterfast med mineralsk munnfølelse og middels fylde, samt lang ettersmak. Et godt valg til ribbe, kalkun og sjømat.
30924, kr 140