Helt andre boller

Fylt med akkar og omgitt av ketsjup og sjøtang. Japanske takoyaki-boller er så godt at du nesten blir avhengig.

Takoyaki har fått fotfeste på noen av de kuleste restaurantene i Oslo – og det er ikke så rart, for denne retten er kjempegod.

De varme, sprø bollene har en myk kjerne, som oftest av akkar eller annen blekksprut. Bollene er toppet med snittet vårløk, umamirike sauser, majones og diverse kuriositeter – som transparente «bonito flakes» og tørket sjøtang.

Dette er mat av typen som skaper umiddelbar «craving» i hverdagen. Craving-utløsere er gjerne sukker, salt, fett og umami, som aktiverer belønningssenteret i hjernen.

Sulten? Dette stedet er verdt en tur til Trondheim 

Store aktører innen fast food misbruker disse utløserne rått for å få oss på kroken. Og det skal sies, det er sukker og umami i takoyaki også, men hjemme på ditt eget kjøkken har du i det minste kontroll på hva du ellers putter i bollene. Og det er en vesentlig forskjell!

Ordet takoyaki er satt sammen av «tako» som betyr blekksprut, og «yaki» som betyr steke. Det er en tradisjonell rett av marinert blekksprut fra Osaka i Japan, der den tilberedes i små boder på gata.

Blekksprut kan være vrient å få tak i, og det er heller ikke alle som er like glad i det, men da kan man bruke alternativt fyll som krabbe, reker, klippfisk eller skjell. Eller man kan gjøre retten vegetarisk med for eksempel sopp, jordskokk eller kål.

For å steke takoyaki bruker proffene et eget «takoyaki-jern» – en plate med halvsirkelformede fordypninger. Her surrer man deigen og fyllet sakte rundt under steking, og slik får man får formet små kuler.

Dette jernet finner du imidlertid ikke hos din nærmeste kjøkkenforhandler. I stedet kan du bruke en stekepanne og lage små runde «lapper», eller du kan få tak i et munkejern som brukes til tradisjonsrik norsk bakst (og gjerne lage munker oftere i hverdagen også!).

Sausene på toppen er uansett det viktigste. Her kan man ikke jukse, men det skal heller ikke snobbes til – det MÅ faktisk være ketsjup i sausen. Når du først lager den japanske ketsjupen, så sørg for å lage mye. Den har veldig lang holdbarhet og fungerer godt som en universalsaus. Du kan bruke den som en barbecue-saus i grillsesongen på kylling, storfe eller svinekjøtt, til å løfte smaken på en vegetarrett eller som en ekstra spiss på toppen av en omelett. Og som mange av oss har erfart når det gjelder ketsjup: Det er et tryllemiddel for å få barn til å like ny mat. (NTB Tema)