Frontfiguren Bruce Dickinson i heavy metal-bandet Iron Maiden liker tradisjonell engelsk ale. Nå fronter han ølet Iron Maiden Trooper som ble lansert i mai i fjor. FOTO: NTB SCANPIX

Heavyrockere på flaska

Ølentusiast og Iron Maiden-vokalist Bruce Dickinson har gått i bresjen for en skikkelig britisk ale, mens Motörhead-fansen kan glede seg over et eget pilsnerøl. Nå inntar heavyrock ølscenen med full guffe.

Bruce Dickinson, frontfigur i det britiske heavy metal-bandet Iron Maiden, er kjent for sin entusiasme. Dickinson har alltid vært en stor tilhenger av tradisjonell engelsk ale, og lot ikke muligheten gå fra seg da han ble spurt om han ville lage en variant for det kjente familiebryggeriet Robinsons, for mange kjent som bryggeriet bak den alkoholsterke alen Old Tom. Dickinson har vært svært delaktig i utviklingen som blant annet er laget med humletypene Golding, Bobec og Cascade Hops som bidrar til særpreget duft og smak av sitrus. Resultatet er ølet Iron Maiden Trooper som ble lansert i mai i fjor. Ølet holder 4,7 volumprosent alkohol og kan selges i dagligvarebutikker her i landet, men selges i Sverige på Systembolaget hvor den i fjor ble den raskest selgende britiske alen gjennom tidene, og i dag er Sveriges nest mest solgte ale. På verdensbasis er det solgt flere millioner flasker av Iron Maiden Trooper med maskoten Eddie på etiketten. Den ikoniske Eddie har prydet samtlige av Iron Maidens album, samt T-skjorter og plakater i hopetall i over 30 år. Når bandet framfører den populære låten «The Trooper» på sine konserter, er Dickinson i rød militæruniform med britisk flagg et kjent skue. Låten er inspirert av poeten Lord Tennysons dikt, «The Charge of the Light Brigade», om slaget ved Balaklava på midten av 1800-tallet. Et blodig slag under Krimkrigen hvor 600 modige britiske soldater dumdristig gikk til angrep på et samlet russisk artilleri etter en misforstått ordre. Låten «The Trooper» kom ut i 1983 som bandets niende singel og er skrevet av Iron Maidens bassist Steve Harris.

Motörhead Bastards Lager er i motsetning til Iron Maidens ale en undergjæret lager, et pilsnerøl brygget på det svenske bryggeriet Krönlein. Undergjæret øl gjæres lengre og ved lavere temperatur enn overgjærede ale, og er gjerne mer lettdrikkelige. Dermed kan hardrockgruppa som fra før har både rødvin og vodka i porteføljen også skilte med eget øl. Motörhead ble startet i 1975 av vokalisten Lemmy Kilmister som også spiller bass, gitaristen Phil Campbell og Mikkey Dee på trommer. Bandet har gitt ut hele 20 studioalbum og deres siste, «Aftershock», ble sluppet i oktober i fjor. De hoder fortsatt koken på turné, og hadde nylig konsert på Sentrum Scene i Oslo. Når medlemmene i bandet ikke er på turné bor de litt hist og pist, Mikkey Dee i Göteborg, Lemmy Kilmister i Los Angeles, mens Phil Campbell holder til i Wales. Lemmy har alltid vært glad i navnet Bastards, noe han etter sigende også foreslo at bandet skulle hete. Navnet ble som kjent Motörhead, men i tillegg til bandets ellevte album fra 1993 heter altså Motörheads eget øl, Bastards.

 

5   Robinson Trooper Iron Maiden Golden Ale, Manchester/Storbritannia

Middels dyp gyllen ale med fint skum, dufter av mellommørk malt, mørk sirup, syrlige epler, sitrus og pinje. Det er friskt og fruktig med lett sødme og god fylde, samt lang, lett bitter og balansert ettersmak.

kr 55 (50 cl)

 

4   Motörhead Bastards Lager, Halmstad/Sverige

Dette er et lys gyllent pilsnerøl med dufter av gule frukter, tørt høy, lys malt og sitrus. Det er et ukomplisert, fruktig og slankt øl med middels lang, frisk og lett syrlig ettersmak.

kr 40 (33 cl) 4,7 % vol.