Eggelikøren er gul i dag, men var opprinnelig grønn...

Gult i glasset

Eggelikør er en delikat, gul drikke, men den populære likøren fra Nederland har 
ikke alltid vært gul.

Eggelikør går gjerne under navnet Advocaat, og har en ganske spesiell historie. Det heter seg nemlig at likøren er oppkalt etter frukten avokado, som også blir kalt advokatpærer. Historien forteller om nederlandske handelsmenn som på slutten av 1500-tallet falt for en kremaktig avokadodrink. Den fikk de servert på en av sine reiser til de nederlandske koloniene i Sør-Amerika, Surinam og Recife.

Vel hjemme i Nederland klarte de ikke å glemme den deilige likøren, så de bestemte seg for å prøve å gjenskape den. Det viste seg imidlertid at det var vanskelig å få tak i avokado, ergo byttet de rett og slett ut frukten med egg.

En kan saktens lure på hva som fikk nederlenderne til å tenke på gule eggeplommer som erstatning for den grønne avokadoen, men at den nye ingrediensen ble vellykket, levnes det liten tvil om. Vi foretrekker nok eggegult framfor avokadogrønt i denne sammenhengen. Å lage eggelikør selv er en enkel sak, så er du av den eksperimentelle typen kan du jo også prøve deg på en avokadovariant. Advocaat eggelikør lages av eggeplommer, brandy, vanilje og sukker. Likøren holder vanligvis mellom 15 og drøyt 20 volumprosent alkohol, men den er ofte litt sterkere som eksportvare enn den er i hjemlandet.

Likøren drikkes gjerne både som aperitiff og til desserter, men er i tillegg en vanlig ingrediens i en rekke desserter og kaker, ikke minst i og på iskrem. I det nederlandske og tyrolske markedet finnes det langt tykkere likørvarianter enn den vi er vant med - den er faktisk så tyktflytende at den må spises med skje.

Eggelikør er også en vanlig ingrediens i kjente drinker som Snowball. Salget av eggelikør økte med 40 prosent i England etter at TV-kokken Nigella Lawson annonserte den som sin favoritt. Den gule likøren må oppbevares og serveres kjølig.

6   Warninks Advocaat, Nederland

Likøren er tett og tyktflytende med knall gul farge og dufter av vaniljekrem og eggedosis. Den er bløt, rund, lett varmende og sødmefull med flott kremet munnfølelse og god fylde, samt lang, lett sitruspreget ettersmak. Best.nr. 251, kr 190

5   Bols Advocaat, Nederland

En likør med tett og dyp kremgul farge og dufter av vaniljekrem og eggedosis. Likøren er sødmefull, bløt, og lett syrlig med fyldig og kremet munnfølelse og lang, balansert ettersmak. Best.nr. 250, 
kr 185

 

Snowball

1 del Advocaat (eggelikør)

3 deler limonade, sitronbrus eller bitter lemon

En dæsj limesaft

Ha eggelikør i et høyt glass med isbiter, topp med limonade og litt limesaft.