Guddommelige 
relasjoner

Den gang erkeengelen Lucifer ble kastet ut av himmelen, skal en av Italias mest myteomspunnede viner ha oppstått. Vinen er lacryma christi.

Historien forteller at erkeengelen Lucifer, den gangen Gud egenhendig jaget han ut av perleporten, bidro til skapelsen av vinen lacryma christi. Den falne engelen som visstnok hadde stjålet en bit av himmelen, landet med et brak i Campania. Fallet dannet Napolibukta og den stjålne himmelbiten bidro til Napolis skjønnhet. Jesus syntes imidlertid at det var fryktelig trist når vakre Napoli kom i gale hender, og dermed felte han noen tårer over tapet. Det finnes flere versjoner av denne legenden, hvor de fleste har felles at en del av himmelen havnet i Napoli og at Jesus tårer ga liv til noen vinranker. Men en av historiene hevder at legenden er langt eldre, og at det ikke var Jesus, men vinguden Bacchus som gråt de livgivende tårer. Hvorfor Bacchus var trist over Napoli fortelles imidlertid ikke, men tårene landet ved foten av vulkanen Vesuv og ga liv til noen helt guddommelige vinstokker. Det dyrkes flere druesorter rundt Vesuv i dag, men det er vinen og ikke druen som i dag heter lacryma christi. Tidligere gikk riktignok druen greco under navnet lacryma christi, men når druen begynte å bli dyrket andre steder enn Vesuv endret den navn til greco di tufa. Lacryma christi er vanligvis en blanding av flere druesorter og betyr Jesu tårer.

Vesuv er også vulkanen som i år 79 e.Kr. veltet sine ødeleggende støv- og steinmasser over landsbyen Pompeii. I ettertid har utgravinger vist oss et detaljert bilde av livet i Pompeii, og at innbyggerne i dette området viste å verdsette den lokale vinen. Tragedien til tross har ironisk nok vulkanutbruddet medvirket til det helt spesielle vulkanske jordsmonnet som gir vinen sin ettertraktede karakter i dag. Det dyrkes nesten utelukkende gamle lokale druesorter i Vesuv. Druesorter som over tid har tilpasset seg det spesielle vulkanske jordsmonnet. De røde lacryma christi vinene er nok mest kjent i Norge, med det lages faktisk mer hvit lacryma christi enn det lages rød. Vi har én av de hvite vinene tilgjengelige på Vinmonopolet i dag, den er imidlertid ny.

Rød lacryma christi lages i hovedsak på druen piedirosso, men den blir som oftest blandet med litt aglianico eller sciascinoso. Piedirosso betyr røde føtter og druen trives godt i det vulkanske jordsmonnet og i de varme kystområdene. Druen gir friske og fruktige viner med preg av røde bær og krydder. På den hvite siden domineres de hvite druene coda di volpe, falanghina og verdeca. Falanghina er en drue som skal ha oppstått i Campania. Druen gir ofte dufter i retning av appelsinblomster og syltet appelsinskall. Coda di volpe, som betyr revehale, gir fruktige og ferskenpregede viner, ofte med et innslag av anis og eplekake.

Det finnes vin som markedsføres som lacryma christi, selv om den er produsert langt fra noen vulkaner. Men vinen skal altså komme fra vinregionen Vesuv for å rettmessig kunne navngis lacryma christi. Det kan derfor være lurt å forsikre seg om at det står lacryma christi del Vesuvio på etiketten. I tillegg kreves det at lacryma christi inneholder 1 til 1 ½ volumprosent mer alkohol enn øvrig vin fra regionen.

5   Vesevus Lacryma Christi del Vesuvio 2012, 80410, Campania/ Italia

Dette er en prisgunstig vin med dyp rubinrød farge og dufter av kirsebær, bringebær, plommer, parfyme og anis. Den er frisk og middels fyldig med god syre og frukt. Avslutningen er lang og fast. En allsidig matvin, men passer spesielt godt til lam- og storferetter, samt lettere vilt. Vinen er laget på 100 prosent piedirosso.

80410, kr 120

5   Feudi di San Gregorio Lacryma Christi Rosso 2013, Campania/Italia

Tiltalende blanding av piedirosso og aglianico med dyp rød farge og dufter av tyttebær, plommer, blomster, pepper, anis og urter. Vinen er smaksrik, lett syrlig og middels fyldig med god frukt og avrundede tanniner, samt tørr middels lang ettersmak. Denne vinen passer til kalv- og kyllingretter, gjerne med urter.

14536, kr 150

5   Feudi di San Gregorio Lacryma Christi Bianco 2013, Campania/Italia

Dette er lys gyllengul lacryma christi på coda di volpe og falanghina med friske dufter av tropisk frukt, fersken, sitrusskall, hvite blomster og mineraler. Den er frisk og middels fyldig med lett oljeaktig fylde, middels syre, god fruktkarakter og lang ettersmak med innslag av urter. Vinen passer til sjømat og lette kyllingretter, samt risotto og pasta.

14535, kr 150