Gresskarsuppe serveres mest elegant i sitt eget skall. FOTO: CARL MARTIN NORDBY

Grøsskarsuppe

Hva du skal gjøre med restene av gresskaret? Lage noe skremmende godt, vel!

Torsdag 31. oktober, på halloween, står svært mange oss på ved kjøkkenbenken og skalperer helt uskyldige gresskar med en litt for lang kniv på. Vi stikker ut skumle kjefter og onde øyne, og huler ut gresskaret slik at vi får stappet et par telys nedi, før vi bærer hele stasen ut på dørtrammen.

Underveis i denne prosessen lurer nok de aller fleste av oss på - i god, gammel «vi kaster jo ikke mat»-ånd - hva i all verden vi skal gjøre med restene etter årets halloween-operasjon.

Hvorfor ikke lage en glimrende suppe? Alt kan brukes på et gresskar: Kjøttet er fint oransje i fargen, og det har en nøytral, mild, litt søtlig smak som er lett å styre med urter og krydder. Dessuten har kjøttet en god konsistens og munnfølelse etter koking og miksing med stavmikser.

I tillegg er det en bande med små kjerner i midten av gresskaret. Disse kan renses, saltes og ristes, og drysses på toppen av suppa med et godt resultat. Skallet kan ikke spises, men uthulet funker det faktisk helt utmerket som en fancy suppeterrin.

Det finnes mange typer gresskar. Squash er en av dem, men det vi oftest pleier å tenke på som «gresskar» her i landet er matgresskarene hokkaido, bottleneck og butternut, og ikke minst de praktfulle, enorme, oransje dekorasjonsgresskarene - som altså også kan spises. De karakteristiske «bulkene» i dette gresskaret blir til fine båter man kan grille og bake etter rensing.

Hokkaido-gresskaret har også flott, oransje farge og god størrelse, og egner seg godt både til skremmende pynting og uthuling som lyslykt, og til mat. Det er denne typen gresskar vi har brukt i ukas suppe. Men du kan også bruke andre gresskartyper.

I og med at gresskar er ganske søtt, er det viktig å smake til med litt limesaft og gjerne noen ringer chili - dette er smaker som funker veldig bra sammen. Og som med alle grønnsaksupper er det skremmende godt med noe knas på toppen, for eksempel baconstrimler og/eller sprø kjerner.

Halloweensuppe (4 personer)

1 pk. plaster

1 hokkaido-gresskar (500 g kjøtt)

1 løk

2 fedd hvitløk

40 g smør

3 dl kyllingkraft

1 dl hvitvin

1 ss lime

5 blader salvie

2 cm rød, passe sterk chili

100 g tørrsaltet bacon

En neve kjerner

Salt

Suppa: Skjær av skalpen på hokkaidoen. Skrap ut innmaten/kjøttet med en isskje eller noe lignende. Rens vekk kjernene og rist dem som beskrevet under. Fres hakket løk, chili og hvitløk i to minutter, ha på gresskarkjøttet og fres i to minutter til. Hell på hvitvin og kok dette i to minutter før du heller på kyllingkraft. Kok på lav varme under lokk i ca. 20 minutter. Ser det ut til å bli for tykt, kan du fylle på litt vann. Miks sammen med en stavmikser til en helt slett purésuppe. Sil den hvis du føler for det.

Kjerner og annet sprøtt: Rens kjernene fri for tråder. Kok dem i salt vann i 5 minutter. Hell av vannet og tørk dem i ovnen på 150 grader i 30 minutter. Når de er helt tørre, legger du dem i en ildfast form med litt olivenolje i. Sett formen i ovnen på 220 grader, vifte og grill. Nå vil kjernene bli luftige, salte og sprø. Baconet kuttes i terninger og sprøstekes. Hakk opp salvie i tynne strimler som blandes inn i baconet. Dryss bacon og kjerner på toppen. No tricks, just treat!