Grasiøs Graciano

Ungdommelig og fruktig fra Rioja, går det an da?

 

Av Knut-Espen Misje

De tradisjonelle, velkjente Rioja-vinene er laget av druen Tempranillo og lagret i amerikanske eikefat. Smaken er karakteristisk, og de fleste voksne nordmenn har nok drukket noen flasker av denne vintypen i løpet av livet. Ikke at det er noe galt i det, for visst kan disse vinene være skikkelig gode. Men til ukas rett trenger vi noe ganske annet.

Vinen vi har valgt, løfter fram en av de druene som vanligvis brukes for å krydre smaksprofilen til de tradisjonelle Rioja-vinene, nemlig Graciano. Det er ikke ofte Graciano får spille førstefiolin, så dette vakte min nysgjerrighet. Graciano er en drue som modner sent, har dyp farge og et utpreget krydderpreg. Den har dessuten høyt innhold av både tannin og syre, noe som gjør vinene lagringsdyktige.

Biurko Gorri Monte Ocijo Graciano 2014 (varenr. 6817401, kr 138,70, butikkategori 6) har attraktiv, dyp høyrød farge. Den har en ungdommelig duftpalett av røde plommer, steinfrukter, litt skogsbær, en anelse anis, litt lær, et snev av nykvernet sort pepper og en solid dose krydderurter. Til å være en relativt billig vin lukter den forbausende komplekst. I munnen er den stram og spenstig med et syrlig, krydret preg som mykner betydelig opp i møtet med den kraftfulle maten.

Vinen leverer virkelig suverent med tanke på den beskjedne prisen. Den harmonerer på alle nivåer med rettens kraftige, sødmefulle smak og fremstår i møtet med maten som enda mer behagelig. Dette er fordi vinens tanniner og syre får litt å bryne seg på i retten. Den sødmefulle jordskokken lurer fram vinens frukt og løfter ut de spennende nyansene av anis og urter. Kombinasjonen av mat og vin var fantastisk god, og jeg anbefaler deg på det sterkeste å gi denne vinen en sjanse – også fordi den er noe helt annet enn det de fleste av oss forbinder med en Rioja-vin.