Byløvene

Godt moden

En vinkjeller med godt modne viner er ikke alle forunt og Vinmonopolet selger dessverre svært lite eldre årganger. Er du glad i moden burgunder eller nysgjerrig på hvordan de smaker, kan vin fra Domanie Ampeau være redningen.

Dagsavisen anmelder

Det er både plusser og minuser ved vårt norske polsystem. Ett av minusene er at det i stor grad baserer seg på ny vin og salg av sist produserte årgang. I mangelen av vinauksjoner og vinhandlere som spesialiserer seg på moden vin, er det et stykke mellom de modne og utviklede vinene på Vinmonopolet.

Spesialbutikker

Det er ikke mange produsenter som har plass eller ønske om å lagre store kvanta av eldre årganger, det samme gjelder norske importører. Unntaket er spesialbutikkene Vika i Oslo og Valkendorfsgaten i Bergen, hvor det tas inn spesielle og gjerne modne viner som kun finnes i disse filialene.

Men mye av vinen i disse filialene kan også være tilgjengelig i bestillingsutvalget eller via spesialbestilling. Spesialbestilling vil si at du som kunde kan bestille viner som ikke er i pollistene fra importørene via Vinmonopolet, mens vin i bestillingutvalget er i finne i listene, samt i enkelte filialers tilleggsutvalg.

Nytt system

Problemet er at Vinmonopolet januar i år innførte et nytt system for priskalkylene i spesialbutikkene, basert på en formening om at de har et merarbeid og ekstra kostnader knyttet til driften av disse butikkene. I praksis betyr dette at enkelte viner kan bli langt dyrere i spesialbutikkene enn om de bestilles eller finnes i andre filialers tilleggsutvalg.

Dette betyr selvfølgelig ikke at vi kun har vin fra fjorårets årgang i våre polhyller. Men selv vin som har noen år på baken når de legges ut for salg, er som oftest tilgjengelig i kun en årgang av gangen. Norsk praksis er gjerne å vente med lansering av en ny årgang til den forrige er utsolgt.

Enda sjeldnere enn moden vin generelt, er altså muligheten til å kjøpe flere årganger av samme vin, moden eller ei. Å smake en rekke årganger av samme vin er svært spennende og lærerikt om man er vininteressert. Da kan man virkelig oppleve hva klimaforskjeller, produksjonsendringer og lagring gir i praksis.

Domaine Robert Ampeau

Enkelte av oss som er velsignet med en vinkjeller eller andre lagringsmuligheter, ikke er nødvendigvis så flinke til å lagre vinen. Jeg er for eksempel en forholdsvis dårlig vinsamler, selv om jeg er litt over gjennomsnittet vininteressert. Har jeg først kjøpt en god vin som jeg har planer om å lagre, er det ingen sak å finne en passende anledning til å åpne den før tida. For meg er det derfor en lise at det fortsatt finnes vinhus som lagrer sin vin til de mener den er drikkeklar. Et slikt vinhus er Domaine Robert Ampeau, sør i Côte de Beaune i franske Burgund. Vinhuset leverer stadig nye partier med modne røde og hvite burgundere som vi kan glede oss over.

Modne og drikkeklare

Huset ble etablert på begynnelsen 1900-tallet, på 40-tallet tok Robert Ampeau over etter sin far. Han utvidet eiendommen med en rekke anerkjente appellasjoner og utviklet eiendommen til det vinhuset vi kjenner i dag. I dag er det Roberts sønn Michel som driver Domanie Ampeau. Han overtok i 1987 og har fortsatt driften i sin fars ånd. Vinhusets filosofi er at vinene skal være modne og drikkeklare når de lanseres, og Ampeau har dermed mer moden vin enn de fleste.

Ingen flasker slippes før de er fem år gamle og mange lagres langt lenger. Det lanseres stadig nye partier fra denne produsenten, så finner du ikke akkurat den vinen du er ute etter, kan det være det har kommet en annen årgang eller appellasjon som er vel så spennende. Det er likevel viktig å være klar over det er en del flaskevariasjon på disse vinene. Har du kjøpt en dårlig flaske er det bare å ta den på Vinmonopolet og reklamere på den.

6   Robert Ampeau Bourgogne Blanc 1988, Burgund/Frankrike

En overraskende livlig burgunder som bærer sin 24 år med glans. Vinen har en klar gullgul farge og innsmigrende dufter av fersken, lime, sopp, mineraler, allehånde, nøtter, fat og smør. Vinen er smaksrik, bløt og elegant med fantastisk, frisk fruktighet, god syre og kremet fylde, samt lang kompleks ettersmak med innslag av syltet sitrusskall. 97485, kr 264

6   Robert Ampeau Volnay Santenots 1993, Burgund/Frankrike

Dette er en fabelaktig moden burgunder med middels dyp, briljant varmrød farge og innsmigrende dufter av søte røde bær, morkler, lær, fatkrydder og visne løv. Den er harmonisk og kompleks med fløyelsmyke tanniner, fin syre og flott, lett sødmefull frukt. En lang, tørr avslutning som sitter godt. 93095, 489

5   Robert Ampeau Meursault 1996, Burgund/Frankrike

Middels dyp gyllen farge og utviklede dufter av lime, fersken, smør, nøtter, sopp, fat og mineraler. Vinen er kompleks, frisk, myk og mineralsk med flott kremet fylde, god syre og konsentrasjon, samt lang sitruspreget ettersmak. 92299, kr 440

5   Robert Ampeau Volnay Santenots 1991, Burgund/Frankrike

En fullt utviklet burgunder med middels dyp mursteinsrød farge og dufter av overmodne bringebær, fuktig høstløv, visne roser, sopp, fatkrydder og jordsmonn. Vinen er myk og middels fyldig med fin syre, middels frisk fruktighet og lang balansert ettersmak som snerper pent til. 95038, kr 338

4   Robert Ampeau Savigny Les Beaune 1996, Burgund/Frankrike

En middels dyp mursteinsrød vin med utviklede og lett oksidative dufter av nyper, jordkjeller, sopp, blomster, lær og fat. Flasken kunne lagret bedre og vinen har litt overmoden frukt, men den er fortsatt god med fin syre, runde tanniner og lang ettersmak. 95037, kr 299