Gammel traver holder stand

Toscanas Chianti er en av Italias mest kjent vin-
regioner og vinhuset Ruffino er blant de mestselgende vinhusene i regionen. I dag er det over 135 år siden vinhuset ble grunnlagt, og de lager fortsatt god vin.

Vakre Toscana er kjent for de fleste, men toscansk vin har likevel hatt en formidabel utvikling de siste tiårene. Regionen Chianti er selve grunnpilaren i Toscana og dekker et kjempe­areal over en rekke distrikter som delvis er overlappende med Brunello, Vino Nobile og Carmignano. Navnet Chianti har ifølge skriftlig dokumentasjon eksistert siden 1300-tallet, og området ble en av Europas første vinappellasjoner da storhertug Cosimo III 1716 laget en vinlov som satte geografiske grenser for det som den gang var regnet som Toscanas fire beste vinområder.

På slutten av middelalderen var urenheter i vinkjelleren og et kjølig klima årsak til at vinene ofte ikke oppnådde en fullstendig gjæring. Hvorpå gjærrester i vinen kunne gi en ny gjæring i flasken. Vinene ble dermed fissy av karbondioksiden og kunne nok være ganske urene. På 1500-tallet utviklet chiantiprodusentene imidlertid en nye gjæringsmetode kalt governo. De tilsatte halvtørkede druer som ga ny næring til gjæringen. Vinen fikk også med denne metoden litt CO2 i flasken, som igjen ga litt fissy vin. Men nå også mer fylde, samt at en fullstendig gjæring ga renere vin.

Regionens folkelige hverdagsvin var lenge blant landets mestselgende og blant de første vinene man begynte å eksportere. På 60- og 70-tallet fikk chiantiens ry en solid ripe i lakken. Det var på den tida tillatt å tilsette druemost av en lang rekke lavkvalitetsdruer, samtidig som vinene kunne inneholde opptil 30 prosent grønne druer. Med populariteten på 1960 og -70-tallet lot regionens produsenter seg rive med av høye salgstall, og fokuserte på kvantitet framfor kvalitet. Dermed ble det pumpet ut mye middelmådig chianti på eksportmarkedet og vinene opparbeidet seg raskt et rykte som enkel og dårlig konsumvin. I et par-tre tiår var mange av de stråbelagte flaskene, som pussig nok har navnet fiasco, best egnet som lysestaker. Men det har vært et enorm fokus på kvalitetsheving i Chianti siden 1980-tallet.

I dag er det en rekke flotte viner å få fra dette distriktet. Spesielt fra kjerneområdet Chianti Classico, et område som strekker seg fra Firenze ned mot Siena og omfatter et areal på rundt 70.000 hektar. Siden Chianti Classico fikk DOCG-status i 1984 har man også gradvis endret lovverket. Der man før kunne ha et betydelige innslag av andre lokale blå druer som canaiolo og colorino og grønne druer som trebbiano toscano og malvasia, ble kravet til andelen sangiovese økt, samt at en chianti nå også kunne lages på 100 prosent sangiovese. I dag sier loven at det kan være maksimum 20 prosent andre druer, blant dem også cabernet og merlot, og de grønne druene kan ikke benyttes.

Lages det vin med en større andel av internasjonale druer som merlot, syrah og cabernet sauvignon må vinene deklassifiseres. Holder de likevel høy kvalitet og pris blir de gjerne kalt supertoscanerne. Supertoscanerne oppsto på 70-tallet og var prestisjetunge viner som bevisst ikke ble framstilt etter lovverket.

Vinhuset Ruffino ble etablert i 1877 og deres første chiantier ble laget samme år. Vinen Riserva Ducale ble lansert for over 85 år siden. Dette var en vin som viste stort lagringspotensial og navnet Ducale, som betyr hertug, kommer av at hertugen av Aostra la sin elsk på vinen. Hertugen besøkte Chianti på slutten av 1800-tallet og Ruffino ble utnevnt til hoffleverandør. Riserva Ducale, var rett og slett det som ble skrevet på de fatene som skulle sendes til hoffet. Vinen lages kun i gode årganger og lagres på store eikefat i 2 år, før den ettermodnes på flaske.

Ruffino satset tidlig på eksport og de lett gjenkjennelige vinene selges over store deler av verden. Til tross for en litt kommersiell vinstil er deres rimeligste chianti fortsatt å regne som gode kjøp. Samtidig som de har holdt stand med høy kvalitet på sitt flaggskip Ducale, som sammen med deres supertoscaner, Modus, stadig høster stadig gode omtaler.

6   Ruffino Modus 2008, Toscana/Italia, 94477, kr 300

En supertoskaner laget på 50 prosent sangiovese, 25 prosent cabernet sauvignon og 25 prosent merlot. Vinen har en dyp rubinrød farge og dufter tiltalende av kirsebær, solbær, plommer, sedertre, lær og fat. Den er fyldig, rik og fruktig med god konsentrasjon og fin syre, samt avrundede tanniner og lang, elegant ettersmak.

5   Il Leo Chianti Superiore 2012, Toscana/Italia, 51233, kr 142

Middels dyp rubinrød vin med dufter av kirsebær, fioler, urter, samt innslag av jordsmonn og svakt fat. En delikat og tiltalende vin med flott frukt og fin syre, samt god fylde, runde tanniner og lang, rik ettersmak.

5   Riserva Ducale Oro 2007, Toscana/Italia, 47589, 
kr 300

En flott chianti med dyp rubinrød farge og innsmigrende dufter av kirsebær, varm jord, sopp, roser, fat og lær. Vinen er fruktig og balansert med fin fylde og syrestruktur, god konsentrasjon og avrundede tanniner, samt lang, fast ettersmak med hint av anis.

5   Ducale Chianti Classico Riserva 2009, Toscana/Italia, 7119, kr 185

Dette er vin med middels dyp rubinrød farge og dufter av kirsebær, tørket fiken, roser, lær og morkent treverk, samt svakt anis og timian. Vinen har en utviklet og sursøt fruktighet, god smaksintensitet og runde tanniner, samt fin syre og god fylde. Avslutningen er lang og harmonisk med innslag av pepper og urter.

4   Ruffino Chianti Superiore 2011, Toscana/Italia, 1292, kr 190 (100 cl)

En dyp rubinrød vin med dufter av kirsebær, mørke plommer og eksotiske krydder med innslag av blomster. Den er smaksrik og middels fyldig med lett sødmefull, utviklet fruktighet, fin syre og avrundede tanniner, samt lang ettersmak.