Fra drue til sprit

Cognac er både verdens mest berømte brennevin og sterkt knyttet til Norge.

Ikke bare er en rekke familiebånd knyttet mellom vårt lille land og brennevinsregionen Cognac, men sett i forhold til antall innbyggere ligger vi også i tet hva gjelder konsum av cognac. Pussig nok drikkes det mer cognac jo lenger nord i landet vi kommer.

Cognac er et fransk druebrennevin produsert i regionen Charentes, som ligger rundt byen Cognac, sør-vest for Paris. Her ligger vakre slott og vinmarker side om side med regionens historiske destillerier og elven Charente snirkler seg gjennom området. Hit reiste en rekke nordmenn på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av det neste århundret. Braastad og Bache-Gabrielsen er blant cognachusene som har norske aner. Kommer du på besøk vil du også oppleve at flere av dem snakker svært godt norsk.

Siden begynnelsen av 1900-tallet er det bare druebrennevin fra denne regionen som kan kalle seg cognac. I 1938 ble regionen delt inn i seks forskjellige cru-områder, Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois, og Bois Ordinaires. Fine champagne er imidlertid ikke et cru, men tilsier at innholden i flasken er en blanding av druer fra de to beste cruene, Grande Champagne og Petite Champagne. Jordsmonnet er viktig for kvaliteten på druene. Jo mer kalkholdig jord, jo finere cognac. Derfor finnes det mest kalk i jorda i de beste cruene. I området rund er jorden rikere og gir mindre finesse i cognacen. Druesortene i kombinasjon med klimaet gir vin med et høyt syrenivå, noe som igjen gir bedre brennevin. I tillegg til at druene må komme fra det geografiske området, er det flere regler som må innfris for at man skal få kalle sitt brennevin for cognac. Før vinlusa phylloxera herjet Europa på slutten av 1800-tallet var druen folle blanche ansett som best i Cognac. Folle blanche likte imidlertid dårlig å bli podet på amerikanske rotstokker, og viste seg å være svært mottakelig for sykdom. I dag er det ugni blanc som spiller førstefiolin i regionen, med hele 95 prosent av produksjonen. Dernest kommer druen colombard, mens folle blanche er en sjelden drue i Cognac. Disse tre sortene skal utgjøre 90 prosent av blandingen i en cognac, druene jurancon, semillion, motils, blanc rame og select kan brukes i de resterende prosentene.

 

Vinen må i tillegg destilleres i regionen, to ganger i tradisjonelle kobberpotter kalt alambic charentais. Først destilleres en brouillis, som inneholder 25-30 volumprosent alkohol. I andre runde produseres eau de vie med en alkoholstyrke på 72 prosent. Destillatene deles inn i hode, hjerte og hale, og det er i hjertet kvaliteten ligger. Men det er de ørsmå innslagene av de mer urene og flyktige alkoholene som er selve kunststykket i destillater brent på kobberpotter. Når brennevinet legges på eikefat bærer det navnet eau-de-vie, livets vann, det er først etter minimum to års fatlagring at det blandes til det vi kjenner som cognac. Fatlagring er ikke bare kostbar og plasskrevende. Siden treverk er et materiale som puster, fordamper drøyt tre-fire prosent av innholdet på fatene i løpet av et år, fordampingen blir omtalt som englenes andel.

 

Vi deler vanligvis cognac inn i følgende kategorier etter hvor lenge brennevinet er lagret på eikefat. V.S. (Very Special) eller tre stjerner, vil si at brennevinet er lagret i minimum to år på fat. V.S.O.P. (Very Superior Old Pale), har vært fatlagret minimum fire år. I denne kategorien finner man også vieux, réserve og qualité rare. X.O. (Extra Old) har ligget minst 6 år på fat, men ofte mye lengre. Eldre cognac kan også hete Napoléon, Impérial, Hors d‘âge, Vieille Réserve eller Extra.

 

6   Braastad Dedicated X.O, Cognac/Frankrike

Fargen er middels dyp gyllenbrun med grønnskjær. En cognac med komplekse dufter av rosiner, blomster, tørket aprikos og appelsinskall, samt ristede nøtter og svakt honning. Den har en elegant og fruktig munnfølelse, god fylde og lang, rund ettersmak.

95028, kr 550 (70 cl) 
40 % vol.

 

6   Bache-Gabrielsen 
Hors d‘Age, Cognac/Frankrike

En svært harmonisk og kompleks cognac med komplekse dufter av tørket frukt, nøtter, mokka, karamell, vanilje, søt tobakk, pinje og treverk. Den er fruktig, rik og elegant med varm og bløt munnfølelse, god viskositet, integrert fatkarakter og svært lang, sjokoladepreget ettersmak. Kostbart ja, men o’ så godt.

34960, kr 1.995 (70 cl) 
40 % vol.

 

5   Bache Gabrielsen Sérénité Très Vieille Grande Champagne, Cognac/Frankrike

Middels dyp gyllenrød cognac med delikate dufter av blomster, tørket sitrusskall, mokka, marsipan, vanilje og karamell. Den er smakrik, floral og lett krydret med god, varm fylde og fløyelsmyk munnfølelse, samt lang ettersmak med innslag av kaffe.

15545, kr 680 (70 cl) 40 % vol.

 

5   Bache-Gabrielsen Petite 
Champagne Vintage 1973, Cognac/Frankrike

En delikat cognac med middels dyp gyllenbrun farge og komplekse dufter av tørkede tropiske frukter, rosiner, bitter appelsin, anis og parfyme. Den er utviklet, elegant og svært fruktig og konsentrert med bløt munnfølelse og lang, varm ettersmak. En cognac for de fine anledninger og gode samvær.

53238, kr 420 (35 cl.) 
45 % vol.