Byløvene

Fjerner feriepanikk

Får du ofte uventet besøk i ferien og leter etter den ultimate søtsaken å servere? Denne sommerdesserten skinner om kapp med sola.

Dagsavisen anmelder

Nå om sommeren er mange av oss på farten et eller annet sted – med telt, campingvogn eller på vei til hytta. Noen ganger, og gjerne på litt kort varsel, kommer det hyggelig besøk på døra. Da vil man gjerne, i god gammel tradisjon, tilby en kjapp kakebit til gjestene.

Å tine boller i mikroen funker jo det, men hvorfor ikke overraske med noe enda mer spennende? Ukas sitronpavlovaen gjør susen så det holder. Og den er latterlig rask og enkel å tilberede, slik det skal være om sommeren. For i butikken får man nå kjøpt ferdige, sprø marengsbunner som kan ligge på lur i skapet. Ingen trenger å vite at de ikke er hjemmelagde. Noen sommerhemmeligheter holder man rett og slett for seg selv, på linje med jordbærsteder og fiskeplasser.

Det eneste man trenger å gjøre for å glede gjestene og dermed også seg selv, er å varme opp en blanding av sitronsaft, smør, egg og sukker under omrøring til kokepunktet. Vips har man en gul og nydelig lemon curd, på godt norsk sitronkrem, som bres utover den sprø marengsbunnen. Med sitt høye innhold av sitronsaft holder denne kremen seg superfrisk i smaken selv om den er rik på smør og egg. Kremen holder seg også fint mange dager i kjøleskapet, så den kan lages i en ledig stund hvis du mistenker at det dukker opp godtfolk til uka. Sitronkremen er en verdig erstatning for den luftige vaniljekremen som fram til nå har hatt sin faste plass på pavlovaene rundt omkring i landet.

Å finne bær til kaken er en enkel match. Nå midt på sommeren er mange typer bær modne og tilgjengelige både langs veien, i butikkene og i hagene.

Friske bringebær, søte jordbær (selv om sesongen har vært litt trøblete), blåbær fra skogen – alt er rekordtidlig modent i årets sommerhete. Glem ikke de saftige moreller, er perfekt velg til kaken. Velg din bærfavoritt som topping på denne pavlovaen, enten alene eller i kombinasjon med andre, eller bare rask til deg de bærene som er nærmest.

På en liten halvtime vipper du lett opp denne imponerende, gode og fargerike desserten som gjestene kan snakke om resten av turen. Og så er jo sjansen for å få besøk neste år også enda større. (NTB Tema)