Byløvene

Et svin på tur til Peking

Det svinet har forkledd seg som en and! Og det hele gikk i rasende fart.

Dagsavisen anmelder

Taco, wienerpølser, frossenpizza og ferdige supper blir ofte redningen når man kun har et 30-minuttersvindu etter barn er hentet fra barnehagen eller skolen, og fotball, turn, korps eller bursdag er neste post på programmet.

Men det finnes en spennende rett som går like kjapt som de gamle traverne – nemlig min 1-2-3-versjon av pekingand. For å holde tempoet oppe anbefaler jeg å investere i en mandolin – et japansk kjøkkenverktøy som kan høvle grønnsaker i tynne skiver. I tillegg til kniven på mandolinen kan man også sette på et spesialblad som lager tynne strimler i en fei. Mandolin kan kjøpes i kjøkkenutstyrsbutikker, inkludert mange nettbutikker.

Tradisjonelt blir pekingand laget på hele ender som får lufttørke og modnes. Man dytter en pumpe inn mellom skinnet og kjøttet, og blåser inn luft så skinnet separeres fra kjøttet. Dette gjøres før varmebehandling. Skinnet slipper fettet på innsiden, og man står igjen med et veldig tynt skinn. Etter en runde med pumpen blir anden forvellet i et stort kokende bad av kraft tilsmakt soyasaus og krydder som stjerneanis og forskjellige pepperarter. Så henges anden opp til tørking, før den til sist blir bakt i en lukket ovn. Anden bakes i hengende stilling, slik at den blir jevnt stekt rundt hele skrotten. Kjøttet blir mørt, og skinnet sprøtt og gyllent. Det er en vakker prosess med mye tradisjon og håndverk. Se den på YouTube!

Pannekakene og hoisin-sausen pleier jeg normalt å kjøpe i asiatiske butikker – men denne versjonen er også veldig god med norske potetkaker eller andre type lomper. Sausen kan man lage selv hjemme, men skal jeg være ærlig, så liker jeg den kjøpte best. Vil du uansett prøve deg på en hjemmelaget hoisin, koker du tørkede aprikoser sammen med vann, soyasaus, ingefær og løk. Dette kokes til alt er mykt, og kjøres glatt i en blender eller med en stavmikser.

Jeg pleier å servere pekingsvinet med vårløk, agurk og gulrot i strimler, men her kan du bruke det du selv ønsker eller har tilgjengelig – det er godt med snittet salat, avokado og for eksempel mango om man har det.

Står grillen fortsatt klar ute, vil jeg anbefale å grille nakkekoteletter eller andre stykker kjøtt på grillen. Pensle kjøttet med hoisinsausen ett minutt før du tar det av og lar det hvile. Noe annet som er fryktelig godt, er å bake større stykker kjøtt som «pulled pork» og smake det til med den søte hoisinsausen før du setter det på bordet, klart til å monteres i lompe. (NTB Tema)

«Peking» av nakkekoteletter, med hoisin, rå grønnsaker og lomper

Ingredienser (2 personer):
2 nakkekoteletter uten bein
1 pakke potetkaker/lomper
1 glass hoisin
0,5 agurk
1 gulrot
2 vårløk
1 bunt koriander
1 lime
olje til steking
salt

Fremgangsmåte
Skjær bort beinet på kotelettene først, og tørk av dem med kjøkkenpapir. Salt lett på begge sider, og stek kotelettene kjapt på begge sider i en god og varm panne med litt solsikkeolje. Legg kjøttet over i en ildfast form. Pensle det med hoisin-sausen. Bak kjøttet i ovn på 200 grader i 10 minutter. La det deretter hvile i 5 minutter, før du skjærer det i tynne skiver.

Agurken skrelles og kuttes i lange staver. Gulroten skrelles og kuttes i tynne strimler. Her kan du benytte deg av knivferdigheter om du har, om ikke så kommer mandolinen til sin rett. Du kan også kutte den skrelte gulroten i 7 cm lange biter og høvle skiver med en ostehøvel. Disse skivene legges oppå hverandre og snittes i strimler med en kniv. Vårløken kuttes i tynne skiver. På korianderen plukkes bladene av stilken.

Anrett kjøtt sammen med en skje med saus i lompa, og topp med de rå grønnsakene. Skvis over litt lime, og retten er klar.

Som nevnt så kan man bruke flere sorter grønnsaker her. I tillegg er det veldig godt med litt knuste cashewnøtter.

Les også: Slik kan du lage kebaben selv

Rødvin fra portvinens dal

Dourodalen er mest kjent for sine elegante portviner. Men regionen kan også by på knallgode rødviner.

Pekingsvinet kan passe godt med både røde og hvite viner. Jeg gikk for en rødvin denne uken

Som portvinselsker har jeg radaren innstilt på Dourodalen, som har levert et økende antall gode rødviner de siste tiårene Mange av disse kommer fra den øverste delen av dalen, Douro Superior. Her, langt inne i dalen, er det varmt og tørt. Forholdene er gode for produksjon av aromatiske, smaksrike og holdbare rødviner.

Passagem Reserva 2015 (varenr. 10203201, kr 227,90, butikkategori 4) er et relativt nytt prosjekt fra folkene bak portvinsprodusenten Quinta de la Rosa. De kjøpte den 100 hektar store eiendommen Quinta das Bandeiras i 2005. Her var det den gang 9 hektar vinmarker, men de nye eierne gikk umiddelbart i gang med å plante 20 hektar til, med druene Touriga Nacional og Touriga Franca. Markene ligger i skråninger ned mot den majestetiske elven.

Naboen deres, Vale Meao, er kjent for å lage en av områdets aller beste viner. Dette borger for at plasseringen av eiendommens vinmarker er perfekt for å dyrke kvalitetsdruer.

Ukas vin er dominert av Portugals beste rødvinsdrue, Touriga Nacional, som blandes med en god porsjon Touriga Franca og litt Sousão. Vinen modnes i 18 måneder i franske eikefat før flasketapping. Vinen har en nydelig dyp farge og en tiltalende aroma av modne skogsbær, plommer og krydder. Aromaen passer retten godt.

God fylde med fin friskhet gjør vinen til et svært hyggelig bekjentskap. Den modne frukten understøttes av behagelige tanniner som spiller på lag med det smaksrike svinekjøttet. Tanninene harmonerer også fint med den sursøte sausen.

Denne vinen er god å drikke nå, med sin ungdommelige og sjenerøse frukt. Men jeg kan også anbefale lagring i åtte til ti år, for den som har tid til å vente.

Les også: Slik kan du lage en god rett med østers