Et obskurt valg

Noe av det mest fascinerende i vinens verden, er det nærmest uendelige mangfoldet en nerd kan fordype seg i.

 

Av Knut-Espen Misje

Ni av ti ganger ville nok en vinkjenner ha anbefalt riesling, i en eller annen variant, til ukas rett. Og det er vel og bra. For det funker så klart med riesling til den trendy kombinasjonen av rå tunfisk med kapers, gazpacho-gelé og avokadokrem.

Denne uken synes jeg likevel det er på sin plass å tenke litt utenfor boksen. Valget falt derfor på en litt obskur biovin fra det østerrikske vindistriktet Wagram. Det er dermed premiere for druen Roter Veltliner her i spalten. Den har som navnet tilsier litt rødskjær i skallet og modner sent.

Roter Veltliner er i slekt med mer berømte Grüner Veltliner, og i 2009 var det plantet 193 hektar av den i Østerrike – noe som utgjorde 0,4 % av verdien av vindruene i Østerrike dette året. Det betyr ikke nødvendigvis at druen ikke er god, bare at den ikke er populær.

Så hvordan smakte det da? Det er verdt å merke seg at dette er en relativt rimelig vin, noe vi må ta hensyn til i kvalitetsvurderingen. Soellner Roter Veltliner von Gösing 2015 (varenr. 3863201, kr 134,50, butikkategori 6) har ungdommelige aroma av blomster, sitrus og noe nøttaktig. Den er meget tørr med høy syre som balanseres av moden frukt og en lett fedme i smaken som er typisk for Veltlinerne. Ettersmaken domineres av den sylskarpe syren. Jeg synes vinen er vellykket til prisen.

Og hvordan gikk det med kombinasjonen? Jo, som varm kniv i smør, kombinasjonen var rett og slett en suksess. Vinens dufter samhandler med rettens aroma, og smakene sitter som et skudd sammen. Syren i vinen renser opp, og spesielt den lille fedmen i vinen er en god match for konsistensen på både tunfisken og avokadokremen. Er du eventyrlysten, er dette en god mulighet til å smake på litt av det mangfoldet vinens verden har å by på.