Byløvene

En hvit dag

Det høres kanskje rart ut, men Pinot Gris fra Alsace er en super match til smakfullt lammekjøtt.

Dagsavisen anmelder

Hvitvin til lammekjøtt fungerer faktisk utmerket. I typiske hvitvinsområder er kombinasjonen historisk ganske vanlig.

Ukens vin kommer fra det franske vindistriktet Alsace, som har en meget rik tradisjon for kjøttbaserte retter. Familien Boeckel har holdt til i den lille landsbyen Mittelbergheim i dette distriktet i over 400 år, og har siden 1853 drevet sin egen vingård. De lager vin fra de klassiske druetypene Riesling, Gewurstraminer, Muscat, Pinot Noir og Pinot Gris. Familien rår over 21 hektar fordelt på en rekke vinmarker og parseller.

Boeckel Pinot Gris 2012 (varenr. 9940601, kr 179,90, bestillingsutvalg) har en middels dyp, ungdommelig farge og lukter av modne, hvite steinfrukter. I munnen har vinen en viss sødme, god friskhet og stor fylde. Disse egenskapene skyldes blant annet den høye alkohol­prosenten på 13,5 og en rest­sødme på 11 gram per liter.

Vinen framstår som ungdommelig, med middels kompleksitet og bra lengde. Den er god å drikke nå, eller du kan lagre den i tre til fem år.

Fra gammelt av var det ikke plantet noe særlig med røde druer i Alsace. Regionen har tradisjon for å spise både vilt, lam, svin og okse, og tradisjonelt ble gjerne viner av druen Pinot Gris valgt til kjøttretter. Vinens aroma harmonerer godt med det aromatiske lammet og plommesausens eksotiske innslag av ingefær og stjerne­anis. Den gode fylden i vinen er perfekt til lammekjøttet. Sausen er både spicy og søt, slik at sødmen i vinen nulles ut og kombinasjonen framstår som behagelig krydret. Server vinen i et glass med litt stor klokke, og sørg for at den ikke er helt kjøleskapskald.