Byløvene

En bitter start

Mange av oss kan trenge en mageregulerende oppstrammer etter en fet og festlig avslutning på fjoråret. Vi starter det nye med en bittersøt fornemmelse.

Dagsavisen anmelder

Da Skandinavia ble rammet av pesten på slutten av 1500-tallet, beordret svenskekongen Johan III at hoffs­apotekeren skulle lage en folke­medisin. Han lagde da en aqua vita, et livets vann med kvann, elfenben, rød korall og en rekke andre ingredienser. Eliksiren fikk den syke til å svette og ble dermed ansett som effektiv mot pest.

Datidas brennevin hadde ingen krav eller begrensninger til hva de kunne inneholde. Mange av Europas urte- og krydderbrennevin ble i utgangspunktet laget som medisin. Både brennevinet i seg selv og alle de urter og remedier de ble tilsatt, skulle hjelpe mot nær sagt all slags sykdom, og det er ikke fritt for at medisinen kunne være litt bitter.

Bitter som brennevinssjanger kom ikke på banen før et par århundrer senere. På begynnelsen av 1700-tallet begynte bittervarianter å bli patentert, Englands Stoughton Bitters så tidlig som i 1712. I løpet av århundret ble det vanlig å blande bitter med brennevin og andre alkoholholdige drikker. Bitteren ble brukt som mageregulator og kur mot tømmermenn, og ikke minst ble den et must i enhver cocktail eller punsj på 1800-tallet.

Vi har flere ulike bitterstiler, der noen er søtere og mindre bitre enn andre, og enkelte, som for eksempel Angostura og The Bitter Truth, er svært konsentrerte smakstilsetninger.

I 1845 ble medisinen Fernet Branca oppfunnet av Maria Scala. Fernet inneholder 27 urter og blir enten drukket mot magesyke eller i drinker, i Italia gjerne med cola. Fernet er også så populær i Argentina at mange regner den som landets nasjonaldrikk, til tross for dens italienske opprinnelse.

Den mest kjente bitteren er kanskje Campari, som så dagens lys i 1860. Den kjente tyske urtebitteren Jägermeister, fra 30-tallet, er laget av over 50 rekke ulike urter, blomster, frukt og røtter.

Tysk urtebitter er imidlertid langt eldre enn som så. Sukkerinnholdet gir energi, og jaktbitter har alltid vært knyttet til aktiviteter i friluft. Begrepet leberkleister dukket opp i 1975 i den tyske utgaven av Mad Magazine og er i dag et av kallenavnene til den kjente urtebitteren. Leberkleister betyr lever-lim og rimer på Jägermeister. Denne humoren er opphavet til den jägermaister-lignende og engelskproduserte jaktbitteren som faktisk heter Leberkleister. Mens tyske Underberg fra 1846 ikke er fullt så søt, dog hakket søtere enn danskenes Gammel dansk, som for øvrig ikke ble oppfunnet før på 1960-tallet, men som siden den gang er blitt fast følge for mange nordmenn.

Bitterens store mørketid har vart siden andre halvdel av 1900-tallet og fram til for et knapt tiår siden. Vi skal ikke mange årene tilbake før interessen for bitter var temmelig begrenset og angosturaflasken sto enslig for seg selv i bardisken. Vi tok en Fernet eller Underberger når magen var litt uregjerlig, men det er først nå det er nye tider for bitteren.

Det er The Bitter Truth et godt eksempel på. Bitterserien så dagens lys i 2006 og er i dag et must for mange håndverksopptatte bartendere og hjemmemiksere, med mindre de lager sin bitter selv. I dag ser vi stadig nye småprodusenter som lager bitter av høy kvalitet. Riktignok har ikke så mange av dem nådd våre norske polhyller ennå, men at vi går en bitrere tid i møte, er det ingen tvil om.

6   Bitter Truth Creole Bitters, Tyskland

Mørk rød bitter med intense dufter av røyk, fennikel, paprika, pinje, karve og kanel med innslag av bitterappelsin og tropisk frukt. Den er rik, fyldig, kompleks og fruktig med et klart kreolsk smaksbilde og lang, kraftig og pent bitter ettersmak. 99904, kr 180 (20 cl) 39 % vol.

6   Bitter Truth Jerry Thomas Own Decanter Bitters, Tyskland

En tiltalende og særegen bitter med mørk brun farge og dufter av tamarind, ingefær, nøtter, allehånde, kardemomme og bitterappelsin. Den er intens, rik og fyldig med markant bitterpreg og lang frisk ettersmak med innslag av muskatnøtt og kanel. 4280, kr 180 (20 cl) 30 % vol.

6   Angostura, Trinidad og Tobago

Dyp rødbrun farge med intense dufter av bark, kanel, nellik, sitrus, tørket frukt, parfyme, kinin og eksotisk treverk. En klassisk bitter med intens smak og kraftig bitterpreg, samt lang balansert ettersmak som sitter en evighet. 194, kr 190 (20 cl) 44,7 % vol.

6   Underberg Bitter (12 x 2 cl), Tyskland

Lys gyllenbrun farge og tiltalende dufter av tørket frukt, fiken, karamell, blomster, honning, bark og lær. En flott og lett sødmefull bitter med god balanse og fin fylde, samt lang og pent bitter ettersmak. 31929, kr 265 (24 cl) 44 % vol.

5   Gammel Dansk Bitter Dram, Danmark

Lys brun bitter med dufter av anis, muskatnøtt, ingefær, laurbær, bitterappelsin, sukat, kanel og lær. Den er forholdsvis tørr med middels fylde og markant bitterpreg samt lang, smaksrik avslutning. 197, kr 205 (35 cl) 38 % vol.

5   Fernet Branca, Italia.

Mørk brun og klassisk bitter med dufter av tørket frukt, safran, nellik, pepper, kardemomme, kamille, sandeltre, myrra og anis. Den er kraftig, rik og konsentrert med markant bitterpreg, moderat sødme og lang, intens ettersmak. 12307, kr 285 (50 cl) 39 % vol.

4   Campari Bitter, Italia

Ren rød farge og klassiske dufter ev bitterappelsin, kinin, roser og tropisk frukt. Den er middels fyldig, sødmefull og lett bitter med god balanse og lang ettersmak med innslag av mandler. 12099, kr 260 (70 cl) 25 % vol.

4   Leberkleister, England

En brunsvart jaktbitter med dufter av tørkete epler, bakt bære, svisker, ingefær, laurbær, anis og lakrisrot. Den er rundt, fyldig og krydret med moderat bitterpreg og godt med sødme, samt lang ettersmak. 1932, kr 320 (60 cl) 30 % vol.