Byløvene

Druen vi elsker eller hater

Gewürztraminer har en tendens til å dele befolkningen. Jeg er blant dem som elsker denne druen – hvis den er vellaget.

Dagsavisen anmelder

Av Knut-Espen Misje

Til ukas rett er det hvitvin eller et klassisk belgisk klosterøl som er best egnet. Det blir ofte anbefalt dessertviner til denne typen retter, men jeg foretrekker viner som er relativt tørre. Og da måtte det bare måtte bli Gewürztraminer fra Alsace!

Få druer har så særegen og påtrengende aroma som Gewürztraminer, mange synes faktisk det kan bli litt i overkant. Druen er dyrket litt hist og her rundt i verden, men det er i Alsace at den virkelig overbeviser. Navnet er sammensatt av gewürz, som betyr krydret, og traminer, etter byen Tramino i den italienske delen av Tyrol. Det var altså her vi lenge trodde at druen hadde sitt opphav. Nyere DNA-forskning viser at druens stammer fra druen Savagnin, som i dag dyrkes i den franske regionen Jura.

Gewürztraminer gir et bredt spekter av viner – enkle og tørre, strukturerte og tørre, og edelsøte viner av utmerket kvalitet. Vi velger oss en vin fra Leon Beyer, en tradisjonsrik familie som har dyrket vindruer siden cirka 1580, og er kjent for å produsere maskuline og strukturerte viner.

Beyer Gewürztraminer 2013 (varenr. 4524301, kr 215, bestillingsutvalg) er aromatisk med intens aroma av krydderbakte epler, eksotisk frukt, spicy gjær, sjampinjong og blomster. I munnen er den tørr (bare 5 gram sukker) og strukturert med spicy, rik frukt og balanserende syre. Den har nok vekt til å hamle opp med den rike pateen og de syltede elementene, samtidig som aromabildet harmonerer med rettens krydder på en behagelig måte.