Byløvene

Drikke til julematen

Å samles rundt et godt glass til jul har tradisjoner tilbake til norrøn tid. I tillegg har Jesu siste måltid i Getsemane hatt en sterk symbolsk betydning for fellesskapet rundt matbordet.

Dagsavisen anmelder

Juleribbe

Stekt, fersk svineribbe på julaften ble vanlig på slutten av 1800-tallet og siden svin var dyrt å holde ble julemat av svin sett på som luksus. Til svineribbe bør akevitten være middels kraftig med et godt innslag av krydder- og fataromaer. Ølet kan gjerne være et fruktig og middels mørkt øl med god fylde og balansert sødme, uten for mye bittertoner. Ønsker du vin kan kjøttets naturlig sødme med fordel møtes i vinen, enten i form av litt restsukker eller frisk fruktsødme. Vinen bør også ha godt med syre og et litt høyere alkoholnivå for å takle svor og fett. Velg gjerne en hvitvin, men det går fint med rødvin også, om tanninstrukturen ikke er for framtredende. En god og lett syrlig eple- eller bærmost er et godt alkoholfritt alternativ.

6   Domäne Wachau Weissenkirchen Riesling Smaragd 2010, Wachau/Østerrike

En lys gul vin som takler både ribbe og pinnekjøtt, så vel som julas fisk og sjømat. Den dufter intenst av epler, blomster, våt stein og jordsmonn. Vinen har flott frukt og syre, samt lett oljepreget fylde og god konsentrasjon og mineralitet. Ettersmaken er lang og balansert.

80083, kr 156

5   Coisbo 
Christmas Ale, Danmark, 1980

Et overgjæret øl med middels dyp gyllenrød farge, lett skum og med dufter av tørket frukt, honning, dadler, sirup og krydder. Den er middels fyldig, friskt og balansert med lang, lett varmende ettersmak. Passer til ribbe og lys fugl.

kr 79 (50 cl) 7 % vol.

6   Ringi Eple og Aronia, Norge, (Alkoholfritt)

Opak ceriserød most med dufter av epler, aronia og svakt urter. Mosten er fyldig, sødmefull og lett syrlig med lang, lett urtepreget ettersmak. Et godt valg til ribbe, fugl og juletorsk.

1065, kr 67

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er mest utbredt i områder med sauehold, særlig på Vestlandet. Her bør akevitten ha en viss fylde og krydret kraft, og gjerne litt røykpreg. På ølsiden trenger vi friskt og smaksrikt øl med litt sødme og god bitterhet. Er kjøttet røykt kan det gjerne være rikere med enda litt høyere alkohol. Av vin anbefales hvit framfor rød, og vinen må takle rettens salte preg. Den bør være syrefrisk og ha en god fedme eller litt sødme. En rik musserende er også et godt alternativ. En god og lett syrlig eple- eller bærmost er et godt alkoholfritt alternativ.

6   Aass Juleøl Premium, Norge, (33 cl) 9 % vol.

Et overgjæret øl med dyp rødbrun farge og godt skum med dufter av karamell, sjokolade, svisker, kjøtt og eksotiske krydder. Det er fyldig og sødmefullt med fint krydderpreg og god balanse, samt lang, varm avslutning. Passer til rike juleretter som pinnekjøtt og rype, samt kaker.

51220, kr 42

6   Steinvikholm Aquavit, Norge, (70 cl) 40 % vol.

Akevitten er ravgul og whiskyaktig med tiltalende dufter av røyk, karve, tørket appelsinskall og fennikel. Ettersmaken er lang og elegant. Et godt valg til røkt og urøkt pinnekjøtt, samt vilt.

41922, kr 450

5   Ch. Chalon 2004, Jura/Frankrike, (62 cl)

Dyp gyllen vin jaune med innsmigrende dufter av epler, florgjær, honning, krydder, mandler og sitrus. Vinen er fyldig, moden og rik med fin syre, god balanse og lang, smørpreget ettersmak. En svært matvennlig vin som passer til de fleste av julas retter, også pinnekjøtt.

1126, kr 379

Juletorsk og lutefisk

I kysttraktene spiste man juletorsk eller lutefisk til jul. I norsk litteratur nevnes lutefisk for første gang i år 1555. Fram til 1800-tallet var det vanlig å spise lutefisk med flatbrød eller lefse og smør eller sennep på julaften. Etter hvert fikk fisken følge med poteter og ribbefett, siden også stuede erter. Av øl passer pale ale, blond og wit, men også de klassiske juleølene. Valget kommer an på hvilket tilbehør du velger. Med poteter og ribbefett gjør det seg best med en lett og mild akevitt, mens du godt kan velge en litt kraftigere om du er glad i bacon og ertestuing. Lutefisken kan også få følge med en sødmefull hvitvin med god fylde og syre eller en rødvin uten tanniner.

6   Fenocchio Barbera D'Alba Superiore 2010, Piemonte/ Italia, 99086, kr 167,50
Dyp rødlilla vin med dufter av kirsebær, plommer og boysenbær, med hint av røyk. Den har en flott frisk frukt, saftig struktur, god syre og middels fylde, samt lang, rik ettersmak. Passer til torsk, lutefisk, ribbe og kalkun.

5   Drammens Aquavit, Norge,
En gyllen, rund og delikat akevitt i snill stil med dufter av vanilje, karve, urter og anis. Lang, balansert og lett sødmefull ettersmak. En god akevitt til lutefisk, sild og rakfisk.
13644, kr 340

4   Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei, Tyskland, (50 cl.) Alkofritt
Et godt alkoholfritt hveteøl til torsk og lutefisk, samt lys fugl. Ølet har en lys gyllen farge og dufter av hvete, epler, sitrus og lys malt. Ølet er friskt, slankt og fruktig med lett hulepreget ettersmak.
1165, kr 49

Fugl og vilt

Mange spiser fugl og vilt i løpet av julehøytida eller på nyttårsaften. And er et eksempel på fet og smakssterk fugl hvor både hvite og røde viner kan fungere, men vi serverer ofte and med tilbehør med sødme. Da kreves det en rødvin med litt syre og trøkk. Vinen bør være sødmefull eller fruktdreven med god syrestruktur, et diskré fatpreg og runde tanniner som ikke tørrer i munnen. Prøv gjerne en passitovin, som er laget på tørkede druer. Ryper er derimot magert kjøtt med en kraftig viltsmak, men det serveres gjerne i følge med fet fløtesaus. Her bør drikken til være kraftig med fruktsødme og høyt tannininnhold. Ryper er ikke hverdagsmat og skal man spise så eksklusivt, kan en unne seg noen ekstra kroner på vinen også. Til kalkun kan du velge en frisk hvitvin, rosé eller en fruktdreven rødvin uten markante tanniner. Et lyst eller mellommørkt øl passer til lys fugl. En frisk og sødmefull eple- eller bærmost, gjerne med skogsbær eller aronia til kraftige fugleretter, er et godt alkoholfritt alternativ.

6   VÅR Eple Kirsebær og Aronia 2011, Norge, 1099, kr 98,50 (Alkoholfritt)

Dyp rød farge og dufter av epler og mørke røde bær. Den er saftig, frisk og balansert med høy syre og sødmefull fruktighet, samt lang ettersmak. Et godt alkoholfritt alternativ til julas kjøtt- og fiskeretter.

5   Ch. Peyros Tradition 2002, Sørvest/Frankrike, 99814, kr 142

En utviklet vin med dufter av skogsbær, solbær sedertre, lær og tobakk. Den er balansert og fyldig med middels syre og fruktintensitet, samt runde tanniner og lang ettersmak. En god vin til middels kraftig vilt og fugl, samt torsk.