Byløvene

Drikke til årets 
tøffeste måltid

Forrige helg var det smalahoveslepp på Voss. Er man ikke vant til smalahove, kan det rent utseendemessig framstå som i barskeste laget.

Dagsavisen anmelder

Men her er det grunn til å tøffe seg, kjøttet på sauehodet er av fineste sort og selv hovets skumleste deler smaker fortreffelig. Og med god mat skal det godt drikkes.

Det heter seg at det har vært sau like lenge på Voss som det har vært vossinger, og om høsten er det saueslakt som gjelder i bygda. Nærmere tusen smalahove går med under smalahovesleppet og i løpet av sesongen er det rundt 160.000 som spiser smalahove fra Voss. I tillegg produseres det rundt 50.000 hoder i andre distrikter. Tradisjonelt ble det spist smalahovemåltider fra høstslaktet begynte og til siste søndagen før jul. Denne dagen ble kalt skolte­søndag eller skittensøndag. Om en ikke spiser smalahove flere ganger i løpet av sesongen er det for mange fast tradisjon med smalahove på skoltesøndag. Opprinnelig var smalehove hverdagsmat, men i dag er dette festmat for de fleste. Det lages både urøkt og røkt smalahove, men røkt er det vanligste og det er det de spiser på Voss. Smalahove serveres med gode poteter, rotmos og vossakorv, men ifølge vossingene skal du ikke spise korv før du er ferdig med hove. Tradisjonen med smalahove skriver seg tilbake til en tid da det var vanlig å benytte alt på slaktet, en tradisjon vi i dag bør omfavne i større grad.

Smalahovet er fet mat, og spesielt om man spiser alt som spises skal. For å takle fettet bør en velge øl og dram, da en kraftig og gjerne alkoholsterk akevitt som følge til et rikt øl. Her til lands er vi velsignet med en akevitt som er tilpasset smalagildet, men det er andre akevitter som duger også. En nyhet på akevittfronten er den ekstra modnete linjeakevitten Lysholm Linie Dobble Cask. Det er kanskje litt råflott til smalahove, men godt er det. Når du skal velge øl til smalahove bør du styre unne den ordinære pilsen. Den er rett og slett ikke kraftig nok for å takle kraften i måltidet. I gamle dager brygget de gjerne et mørkt og syrlig øl på norske gårder som gjerne ble drukket til smalamåltidet. Haandbryggeriet Sur Pomp er brygget i denne stilen. Det er per i dag dessverre ikke pollisten, men ølet kan spesialbestilles på Vinmonopolet. Et annet norsk surbrygget øl er Nøgne Ø Sour Brown. Dette er et spennende og godt øl til smalahove. Den aller beste matchen er nok likevel et noe lysere og litt mindre syrlig brunt ale.

Øl

6   Nøgne Ø Sour Brown, Norge

Et dyp brunt ale med middels kraftig skum. Ølet dufter tiltalende av syrlige mørke bær, mørkbrent malt, lær, karamell, mokka, balsamico-glace og nellik. Ølet er middels fyldig, sursøtt og friskt med rund munnfølelse og god balanse, samt lang, lett bitter ettersmak.

4193, kr 45 (25 cl.) 5 % vol.

6   Norwegian Wood, Norge

Ølet har en mellombrun farge og er ufiltert med ettergjæring på flaske. Det dufter av maltet bygg, brent tre, einerbær og harpiks. Et godt, fyldig og friskt øl med lett mousse og balansert bitterhet. Avslutningen er lang og smaksrik.

15526, kr 69 (50 cl.) 6 % vol.

5   HaandBryggeriet Hesjeøl, Norge

Et matt brunoransje overgjæret øl med godt skum og tiltalende dufter av blomster, sitrus, røkt malt og mokka. Ølet er svært friskt, middels fyldig og balansert med lang, bløt og lett røykpreget ettersmak.

80399, kr 69/50 cl (6,5 % vol.)

5   Kinn Slåtteøl, Norge

Et matt ufiltrert og upasteurisert øl med middels dyp oransjebrun farge og dufter av musk, mellommørk malt, humle, koriander og gjærbakst. Ølet er vellaget og smaksrikt med et lett urtepreg, god fylde, fint bitterpreg og lett syrlig fruktighet. Ettersmaken tørr, lang og harmonisk.

92068, kr 90 (75 cl) 6 % vol.

Dram

6   Gilde Smaladram, Norge

Akevitten er mørk gyllen og dufter av tørket appelsinskall, mokka, tobakk, karve, fennikel og fat. Den er rik og balansert med god kraft, kremet fylde og tiltalende fatkarakter. Avslutningen er lang og krydret, og rensker godt opp i munnen. Sammen med et litt høyere alkoholnivå gjør dette akevitten til en god makker når kraftige retter som smalahove og pinnekjøtt står på menyen.

1675, kr 330 (50 cl.) 43 % vol.

6   Lysholm Linie Double Cask, Norge

Linjeakevitten som dobbelt cask er en nyhet som har gått to ganger over ekvator og er dermed ekstra fatmodnet. Dette er en typisk avec-akevitt, men akevittens kraft og sødme går også svært godt til den røykte og salte smaken på smalahove. Akevitten er dyp gyllenbrun med komplekse dufter av tørket frukt, sitrusskall, allehånde, anis, karve og mokka og svakt vanilje. Den er fyldig, rund og harmonisk med en rik og lang avslutning.

6262, kr 480 (70 cl.) 41,5 % vol.

6   Gilde Maquavit, Norge

Dette er en mørk gyllen akevitt som passer godt til røykt smalahove. Akevitten har en dyp gyllenbrun farge og dufter elegant av dadler, aprikos, sjokolade og fatkrydder, samt hint av einer og skogsbål. Den er fyldig og svært balansert med god fylde og lang, rund ettersmak med preg av søte krydder og hint av røyk. Som andre vellagrede akevitter bør også denne serveres romtemperert.

33743, kr 480 (70 cl.) 40 % vol.