Byløvene

Chablis verdt å merke seg

Chablisprodusenten Domaine Roland Lavantureux lager vin du ikke bør gå glipp av. Herlig, mineralsk chablis, 
som passer fisk og skalldyr som hånd i hanske.

Dagsavisen anmelder

Terroir er et fransk begrep som er uløselig knyttet til vin, vi har ikke et dekkende norsk ord. Terroir betyr jordsmonn, men også jordsmonnets effekt på druer og vin, samt påvirkende geografi- og klimaforhold. I Chablis betyr terroir alt. I tillegg har regionen et kjølig og marginalt klima som tvinger vinstokkene til å trekke lang ned i jordsmonnet, hvor de tar til seg mineraler og sporstoffer. Et annet element er at vinproduksjonen har blitt spesialisert og tilpasset jordsmonnet gjennom århundrer.

Vindistriktet Chablis lå under vann for 155 millioner år siden, og i om lag 20 millioner år regjerte enorme mengder små østers og spiralformede bløtdyr regionen. Disse artene dannet et lag kalkmergel kalt kimmeridge. Chablis‘ vinmarker er regelrett fulle av fossile østers og bløtdyr. Et jordsmonn som i dag, gir vin som smaker og dufter av sjø, tang og østers. Senere ble kimmerigdelaget dekket av et nytt kalkholdig lag som har fått navnet Portland. En nedsenkning i landskapet har brakt fram disse lagene, slik at de forskjellige jordsmonnene i Chablis har klare grenser og særegenheter. Chablis dyrkes generelt i kimmeridge-jordsmonn, mens portlands-jordsmonnet, uten den samme mengden med fossile sjødyr, er tilegnet petit chablis. Det er likevel påvist mye kimmeridge i petit chablis-klassifiserte vinmarker, og enkelte mener inndelingen ikke er presis nok. Vinhuset Roland Lavantureux er et godt eksempel på at det ofte er liten kvalitetsforskjell på petit chablis og chablis. Jordsmonnet i de to klassifiseringene kan være svært like, men slik er nå engang regelverket. Vinhuset Lavantureux er en ny chablisprodusent verdt å få med seg, de har riktignok noen vinmarker utenfor appellasjonen også, men det er deres chablis som er å få i Norge, fra petit chablis til grand cru.

Få viner passer bedre til fisk og sjømat enn chablis. I spekteret fra frisk og ukomplisert petit chablis til kompleks og smaksrik grand cru, kan man finne vinfølge til de fleste sjømatretter. Den sjøaktige mineraliteten fra jordsmonnet gjør vinen ekstra sjømatvennlig, og perfekt til østers. Til fete fløtesauser og smørstekt fisk kan en litt fatlagret chablis være veien å gå. En tommelfingerregel når man skal finne gode mat- og vinkombinasjoner, er å se på lokale retter. Chablis ligger i innlandet hvor ferskvannsfisk er vanlig, og vinen passer også svært godt til abbor, gjørs og gjedde. I tillegg går vinen godt til kyllingretter og annen lys fugl. I Chablis serveres ofte en spesiell ande- og trøffelpølse, Andouillette, som er utmerket til en moden chablis. Det samme gjelder smaksrike oster av typen Epoisses.

6   Roland Lavantureux Chablis Grand Cru Vaudesir 2012, Burgund/Frankrike

En intens og smaksrik vin med innsmigrende dufter av epler og lime, og godt med sjøpregede mineraler, samt innslag av smør. Den er syrefrisk, elegant og ren, med flott fedme og munnfølelse. Ettersmaken er lang og fast.

15730, kr 445

6   Roland Lavantureux Chablis Premier Cru Fourchaume 2012, Burgund/Frankrike

Lys gul Premier Cru med dufter av epler, fersken, sitrus, tang og svaberg. Vinen er frisk, fruktig, fyldig og smaksrik med god mineralitet og fin syre, samt lang og limepreget ettersmak med innslag av voks.

15620, kr 255

6   Roland Lavantureux Petit Chablis 2012, Burgund/Frankrike

En god, mineralsk og prisgunstig petit chablis med lys gulgrønn farge og dufter av grønne epler, mineraler, tørket tang og lime. Vinen er frisk og syrlig med god frukt og middel fylde, samt lang fast og tørr ettersmak.

5921, kr 160

5   Roland Lavantureux Chablis Vieilles Vignes 2012, Burgund/Frankrike

En konsentrert og fast vin på druer fra gamle vinstokker. Vinen har lys gul farge og dufter tiltalende av epler, lime, mineraler og smør. Den er fruktig og syrefrisk med middels fylde og lang, rik ettersmak.

15720, kr 195

5   Roland Lavatureux Chablis 2012, Burgund/Frankrike

Lys gul og elegant chablis med dufter av epler, sitrus, mineraler og tørket tang. Vinen er fast, ren og konsentrert, med god syre og middels fylde, samt lang og fast ettersmak.

6245, kr 180