Catalansk knallkjøp

Vil du ha valuta for pengene, skal du vende nesen og smaks-løkene mot Spania.

 

Av Knut-Espen Misje

Det kunne godt ha blitt en kraftig hvitvin, en spenstig Champagne eller et velbalansert belgisk klosterøl denne uka. Den velsmakende retten er nemlig slett ikke vrang å sette drikke til.

Valget falt imidlertid på rødvin. Saftig svinenakke, med følge av pikant pølse, søt paprika, fritert purre og aioli, fører tankene rett til solfylte Spania. Her lages det mye gode rødviner, og de rådende sosioøkonomiske realitetene har gjort de spanske vinene ekstra rimelige. Spesielt i de lavere prissegmentene har moderne teknikker og ny satsing på kvalitet gitt utmerkede resultater.

Ukas vin kommer fra Catalonia, nærmere bestemt fra vinregionen Emporda Costa Brava som ligger et stykke nord for Barcelona. Denne lille regionen produserer deilige rødviner av blant annet druen Carignan. Carignan er blant mine favorittdruer på grunn av sin særegne karakter med frisk syre, faste tanniner og urtepregede aroma.

Den historiske eiendommen Heredad Coll de Roses har fremstilt vår utvalgte vin i samarbeid med regionens kanskje eneste berømte produsent, Lluís Espelt.

Heredad Coll de Roses Old Vines Carignan 2014 (varenr. 3584701, kr 119,60, butikkategori 6) har ungdommelig aroma av røde og mørke bær, med florale toner og et snev av krydderurter. På smak er den tørr, med snille tanniner og en syrestruktur som balanseres av moden fruktighet. Vinen smaker av moden frukt, har et lett krydderpreg og er middels fyldig.

 Carignans aromabilde passer som hånd i hanske til det aromatiske svinekjøttet og rettens innsmigrende duft av paprika. Smakene smelter sammen i munnen, og vinens fruktsødme danner en magisk allianse med kjøttet og den pikante pølsen. Det avdempede urtepreget i vinen løfter kombinasjonen ytterligere. Vinens tannin og syre renser ganen før neste munnfull. Detet var full klaff!

 Vinen er drikkeklar nå, og har ikke noe å vinne på videre lagring, så her er det bare å nyte. Det er ikke hver dag du får så mye vin for pengene.