Byløvene

Brasserie-glede

Brasserie Britannia har ingenting med Brexit eller britisk mat å gjøre. Derimot er det verdt en reise til Trondheim.

Dagsavisen anmelder

6

Brasserie Britannia

Dronningensgate 5, Trondheim

Tlf: 73800803

Mat               6

Meny            5

Miljø             6

Service         5

Prisnivå        5

TRONDHEIM (Dagsavisen): Norge har etter hvert en mengde gode brasserier, men det spørs om ikke trønderne stikker av med seieren om man skal driste seg til en kåring. Neste gang du legger turen til Trondheim er det ingen grunn til å gå utenom Brasserie Britannia, et pulserende møtested i det nyoppussede prakthotellet som kunstneren Håkon Bleken beskrev som «trøndersk stil, klasse og en smule vulgaritet på sitt aller beste» da Odd Reitan tidligere i år kunne gjenåpne et av Norges mest legendariske hoteller.

Hotellet rommer flere spisesteder og en bar som allerede er blitt utropt til Trondheims beste, og skulle du virkelig ta på deg spanderbuksene med en natt eller to i «Ladejarlens» seng, skal du vite at den inkluderte frokosten i hotellets hjerte, Palmehaven, bugner av kortreiste herligheter for både gane og øye. Den ble nylig nummer to etter den mangeårige vinneren Scandic Nidelven i samme by under årets kåring av Norges beste hotellfrokost. Men dette bladgullbedekte hotellet rommer altså en mer tilgjengelig opplevelse for matglade, og den vil særlig appellere til alle som liker å drømme seg bort og tilbake, til det være seg Paris’ store brasserier eller til de legendariske kontinentale kafeene i det være seg Praha eller Berlin der det er høyt under taket og surrer folkelig av både levd liv og ung forventning.

Fikk du med deg dette? Finansgutta i «Exit» frekventerer på The Thief. Vi ville finne ut hvorfor.

Brasserie Britannia er en grønnfliset drøm av et restaurantlokomotiv, hvor du kan synke tilbake i dype sofaer mens kelnere svinser klakkende forbi på det imponerende gulvet med breddfulle glass eller tallerkener med rustikk brasserikost. Rommet er overdådig innbydende, med det surrende åpne kjøkkenet i den ene enden som et maleri i seg selv, og på veggene fotografier fra Trondheims utelivsgullalder og det gamle Britannia, fra tida før hotellet holdt på å dette fra hverandre. Brasseriet er i seg selv et godt bilde på hvor vellykket rehabiliteringen har vært, men mest av alt borger det for mange gode møter og måltider.

Prisene er moderate hotellets status tatt i betraktning, og rettene føyer seg fint inn i det man forventer av et slikt sted. Tartar, asparges og fransk løksuppe blant forrettene, ostebombene Croque Monsieur og Madam (med speilegg) blant de litt større. De sju hovedrettene frister blant annet med blåskjell fra Åfjord i en klassiske Moules Frites i tillegg til obligatoriske brasseriretter av kveite, kalv og entrecôte. En «umamiburger» med steinsoppmajones kaller en ny generasjon, mens bakt blomkål utgjør hovedingrediensen i det eneste rene vegetarvalget blant hovedrettene. For de ambisiøse (og det må være to av dem) gjelder en 700 grams helstekt piggvar. Det er også umulig å ikke skule bort på Crème Brûlée-en og smuldrepaien på dessertdelen av det store og enkle menyarket, en av mange detaljer som sier noe om hvordan stedet legger opp til lave skuldre for bredt sammensatte besøkende.

###

Trenger du «comfy food» en dårlig dag? Sjekk ut dette

Byløvene som kom hutrende inn fra trøndersk høstregn og vindblåste veitaer, «måtte» rett og slett starte med en varmende løksuppe, med Gruyère-ost og et rikt strøss av gressløk. Suppebasen er en smaksbombe av en nytelse, og krutongene har akkurat riktig konsistens. Det er rett og slett en perfekt løksuppe, servert i en landsens rød festkjele, og med lokale E.C. Dahls Lamo Wit i glasset. Blant hovedrettene frister den ovnsbakte kveiten med en fargesymfoni av romanesco, reddik og andre beter. Den perfekt dampede fisken er uten snev av den tørrheten kveita ofte kan ha, og vasser i rikelige mengder skummende veloutésaus laget på blåskjell som smeller inn i potetpureen med smaksrik kraft. Et glass chardonney fra Jura-huset Rijckaert balanseres mot en perfekt rett, den også.

###

Brasserie Britannia både er og ikke er som brasserier flest. Det er stort og livlig, likevel lekkert og elegant, hvor service, smil, farger og smaker ønsker deg velkommen inn i en trøndersk fargepalett med fransk patina. Ikke la deg skremme av selve hotellets gullbeslåtthet, for dette er stedet for alle.

Følg Dagsavisen på Facebook!