Boblende julevin

Det er snart jul og nyttår. Til feiringen passer det perfekt med en råbillig og bra boblevin.

Det startet med at det hadde vært fest i hjemmet. Blant etterlatenskapene var en flaske med Federico Paternina Banda Azul Brut Vintage. Paternina har aldri vært min greie, men da den ble åpnet noen dager senere var innholdet oppsiktsvekkende bra – og enda mer oppsiktsvekkende ble den da jeg sjekket prisen som var rett under 100 kroner. I utgangspunktet er den på bestillingsutvalget, men er å få på de aller fleste polutsalg, der flere av disse har tatt inn hundrevis av flasker.

Kjendiskokk Ole Martin Alfsen har drevet med vin en stund, og nå er han også klar med en tre ølsorter tappet hos Schouskjelleren Mikrobryggeri. Når det gjelder juleølet er det så «julete» som det kan få blitt, ikke minst med tanke på at det er smakssatt med den kosteligste myrra!

Polets villeste juleøl kommer fra Berentsens Brygghus i Egersund. Stelliger Divum er ikke noe du kyler ned med sine 19 prosent alkohol, men noe du drikker til ost eller julekaker. Dette året har Berentsens også kommet med sin egenproduserte akevitt og denne anbefales.