Byløvene

Autentisk og tradisjonsrikt

Brennevinet armagnac er langt eldre enn det mer kjente brennevinet cognac, men også ukjent for mange. Armagnac er imidlertid noe helt for seg selv og vel verdt et bekjentskap.

Dagsavisen anmelder

Brennevinet armagnac kommer fra det tidligere grevskapet Armagnac i den franske provinsen Gascogne. Brennevinet er etter sigende Frankrikes eldste druebrennevin og så dagens lys allerede på begynnelsen av 1400-tallet, om lag 150 år før cognacdestilleringen begynte i Charente. Det skulle likevel gå århundrer før armagnac ble nevneverdig kjent utenfor sin region. Årsaken til det var dårlig logistikk da provinsen verken hadde noen elv av størrelse eller skikkelige veier. Handelsruten ble riktignok bedre i 1830, da elven Baïse ble lagt i kanal, men elveutløpet ble kontrollert av Bordeaux som hadde nære forbindelser til konkurrentene i Cognac. På slutten av 1800-tallet kom også vinlusa phylloxera til armagnacdistriktet, etterfulgt av både en og to verdenskriger, men så fikk armagnac en større og velfortjent anerkjennelse. I 1909 ble appelasjonen klassifisert og delt i tre kvalitetsdistrikter, Bas-Armagnac, Tenarèze og Haut-Armagnac. Dessverre tenkte mange produsenter mer på kvantitet enn kvalitet når armagnac først vant popularitet, og med store mengder for ung og krass armagnac ødela de egenhendig mye for et gryende internasjonalt marked. Nå er det imidlertid nye tider og andre krefter som rår i distriktet.

I likhet med cognac destilleres armagnac av vin. Armagnac destilleres i helt spesielle kontinuerlige kolonneapparat kalt alambic armagnacais. I en alambic går spritdampen gjennom flere lag med vin før det kommer ut som et brennevin med lavere alkohol enn normalen. Brennevinet inneholder dermed flere smaksstoffer og tyngre komponenter, men trenger også lengre lagring for å modnes og myknes. Til denne lagringen brukes det gjerne lokal svarteik, med større porer enn eik fra Sentral-Frankrike. Porene gir raskere modning og naturlig senkning av alkoholprosenten, samtidig som brennevinet får et særpreg og naturlig sødme. Produsentene velger ofte å ikke vanne ut brennevinet, men justerer fordampningen av alkohol med fuktighet under lagringen på fat. Riktig gammel armagnac lagres på glassflasker.

Vinen som destilleres til armagnac lages til dels på andre druer enn hva som er vanlig i en cognac. Før phylloxera var druen folle blanche ansett som overlegent best både i Armagnac og Cognac. Druen likte dårlig å bli podet på amerikanske rotstokker, og viste seg å være svært mottakelig for sykdom. I dag er det ugni blanc som spiller førstefiolin i begge regionene, felles er også druen colombard. Folle blanche dyrkes fortsatt, men i langt større grad i Armagnac enn i Cognac. Hybrid-druen baco 22a er imidlertid unik for Armagnac. Druen er en blanding av folle blanche og amerikanske noah. Ifølge EUs regelverk skulle baco 22a forbys fra og med 2010, men etter omfattende lobbyvirksomhet ble avgjørelsen opphevet i 2005. Hybriden tillates i dag ingen andre steder i Europa enn i Armagnac. Vi ser et større fokus på druene i form av endrue-brennevin i armagnac enn i cognac. Ofte blir druer fra enkelte vinmarker både vinifisert, destillert, lagret og solgt hver for seg, gjerne med årgangsbetegnelser. Dog lages det også blandede armagnacer.

Ung armagnac er nok litt røffere enn cognac, men det er særegent og ekte, og produksjonen er langt mindre industrialisert. Mange produsenter bruker i tillegg lokal eik, unngår utvanning av brennevinet og tilsetter ikke sukker eller farge. Brennevinet er fortsatt sjeldnere enn cognac, ofte rimeligere enn cognac med tilsvarende alder og på sitt beste kan en armagnac overgå selv den fineste cognac. Personlig synes jeg ofte at armagnac har mer sjel enn cognac.


6   Darroze Les Grands Assemblages 20 ans d'âge, Armagnac/Frankrike
En middels dyp kastanjebrun armagnac med rike dufter av rosiner, tørket fiken, aprikos og appelsinskall, samt nøtter og sjokolade. Den er fyldig, fruktig og harmonisk med rund og varm munnfølelse, samt lang, rik ettersmak.
99458, kr 675 (70cl) 43 % vol

6   Ch. de Laubade Hors d'Age, Armagnac/Frankrike
En gyllenbrun og avdempet armagnac med tiltalende dufter av tørket tropisk frukt, svisker, vanilje, treolje og allehånde og kastanjer. Den er fruktig, mild og vokser utover i smakskurven med god balanse, særegen smak og lang, varm ettersmak.
7933, kr 545 (70 cl) 43 % vol.

6   Ch. du Tariquet Bas Armagnac 1985, Armagnac/Frankrike
En kompleks armagnac med middels dyp kanelbrun farge og tiltalende dufter av tørket aprikos, appelsinskall, sjokolade, rosiner, fat og lær. Den er rund, fruktig og balansert med god fylde og varm, bløt munnfølelse, samt lang, elegant ettersmak.
31351, kr 741 (70 cl) 43 % vol.


5  Ch. de Pellehaut Tenareze Armagnac 5 ans, Armagnac/Frankrike
En dyp ravgul armagnac laget på 100 prosent folle blanche med delikate dufter av blomster, gule plommer, tørket aprikos, fat og kanel. Den er bløt, rund og fruktig med fint blomsterpreg, god balanse og lang, varm og sødmefull ettersmak.
99089, kr 373 (70 cl) 40 % vol.

5   Castarède Bas Armagnac X.O. 20 ans d'âge, Armagnac/Frankrike
En middels dyp gyllenbrun armagnac og utviklede dufter av tørket frukt, mokka, modne epler, trevirke, marsipan, lakk og appelsin. Den er tørr, fyldig, fruktig og rund med god, varm munnfølelse, samt lang ettersmak.
43196, kr 500 (70 cl) 40 % vol.