Byløvene

Årets siste nyhetsslipp

Nyhetsslippet for november og desember er gjerne årets største, og gjerne det mest spennende. Her er noen av slippets nye viner.

Dagsavisen anmelder

Vi drikker stadig mer vin til julematen her i landet, og selv om øl og dram har lange norske tradisjoner, kan det være godt å variere litt også for dem som er glad i øl og dram. Det var først på 1700-tallet at vi nordmenn begynte å drikke vin i jula. Riktignok var det kun fintfolk i byene som tok etter denne fornemme, engelske tradisjonen, og det skulle gå lang tid før vinen nådde menigmann på bygda. Julevinen var på den tida ansett som ekstra fin og skulle være av årets vinhøst slik at den ikke hadde rukket å bli oksidert før julekvelden.

Hva vi spiser på julekvelden, er avhengig av hvor i landet vi har vårt opphav. Mange har også tatt til seg nye tradisjoner, for eksempel har flytting og ekteskap bidratt til at mange spiser både ribbe og pinnekjøtt i jula. Men pussig nok var vi mindre tradisjonsbundet til julematen for 100 år siden enn vi er i dag. Når alt kom til alt, var det økonomien som avgjorde hva en fikk på julekvelden på den tida. Det var vanlig å slakte om høsten, men det er først i nyere tid at svineribba er blitt til juleribba. For eksempel alte norske bønder bare opp en tidel så mange griser per snute i år 1900 som 100 år senere. For å holde gris måtte man ha overskudd på korn og annet fór, og dermed var det bare de rikeste bøndene som kunne meske seg med svinekjøtt til jul. I områder med sauehold gikk det gjerne i pinnesteik eller smaleribbe, og for mange langs kysten var det dagens fiskelykke som avgjorde julemiddagen. Vi spiste også langt mer fugl på julaften på den tida enn vi gjør i dag.

Mange av våre norskeste juleretter er ganske kraftige og fete, men selv klassikere som ribbe, pinnekjøtt og lutefisk går fint med vin om man foretrekker det. Det viktigste er at vinen har høy syre, gjerne også et litt høyt alkoholnivå for å renske opp i munnen, samtidig som den har fylde og kraft til å stå løpet ut. Et stalltips er å velge champagne til tradisjonsmaten da man i tillegg til høy syre får hjelp av vinens bobler når vinen skal hamle opp med julefettet. Til retter som torsk og kalkun er det langt enklere å velge vin. En frisk hvitvin eller en fruktdreven rødvin uten markante tanniner er gjerne gode valg, men også her er tilbehør og tilberedning avgjørende for vinvalget.

I neste ukes spalte blir det flere nyheter, blant annet øl og dram for dem som foretrekker den norske arven.

Røde

6

Bosco Agostino Barolo Neirane 2008, Piemonte/Italia
Middels dyp varmrød vin med tiltalende dufter av modne kirsebær, tjære, trøfler, humus, visne roser og lær. Vinen er rik, middels fyldig og konsentrert med flott syre, utviklet fruktkarakter og modne tanniner, samt lang, fast ettersmak.
8669, kr 330

Oma Barbera d'Alba 2012, Piemonte/Italia
En middels dyp rødlilla barbera fra kokk og vinkjenner Ole Martin Alfsen. Vinen dufter innsmigrende av kirsebær, fioler, lær og svakt krydder. Den er ueiket og syrefrisk med en flott, ren og saftig fruktkarakter, milde tanniner, middels fylde og lang, spenstig ettersmak.
8787, kr 150

Grimaldi Dolcetto d'Alba 2011, Piemonte/Italia
Klassisk og svært prisgunstig dolcetto med dufter av mørke kirsebær, nøtter, lær, blomster og skogssopp. Den er bløt, tørr og middels fyldig, med noe tanniner, fin syre og lang ettersmak.
20951, kr 108

Bosco Agostino Barolo La Serra 2008, Piemonte/Italia
Tiltalende og varmrød barolo med dufter av kirsebær, stall, tjære, skogssopp og jordsmonn med innslag av fat og balsamico. Vinen er pent fyldig, tett og syrefrisk med faste tanniner og god balanse, samt lang, fruktig ettersmak som snerper fint til.
8670, kr 340

5

Fontanafredda Barolo Serralunga d'Alba 2009, Piemonte/Italia
Prisgunstig og god barolo fra Serralunga med middels dyp varmrød farge og dufter av kirsebær, sopp, tjære og fat. Vinene er fast og tett med god syre og markant tanninstruktur, samt lang, konsentrert ettersmak.
47154, kr 270

Barone Ricasoli Stemma di Famiglia, Toscana/Italia
Dyp rubinrød og ungdommelig toscaner med innsmigrende dufter av kirsebær, solbær, lakris, brent treverk og krydder. Vinen er fyldig, smaksrik og rund med lang ettersmak.
7189, kr 450 (300 cl BiB)

Poderi Sinaglio Langhe Rosso Sinaij 2010, Piemonte/Italia
Middels dyp blårød vin med dufter av kirsebær, plommer, høstløv, lær, vanilje og tørt løv. Den er frisk, rund og middels fyldig med sødmefull fruktkarakter og middels syre, samt lang, saftig ettersmak.
8676, kr 226

Saracini Villa Toscana 2012, Toscana/Italia
Dette er en frisk og fruktdreven vin med dufter av kirsebær, blomster, lær og svakt urter. Vinen er lettdrikkelig, rund og saftig smak med fin frukt og syre, middels fylde og milde tanniner, samt lang ettersmak som fastner pent til.
8589, kr 375 (300 cl BiB)

Saumur Puy Notre Dame 2011, Loire/Frankrike
Dette er en frisk og fruktig cabernet franc med mørk rødlilla farge og dufter av solbær, grønn paprika, lær og urter, samt hint av fat. Vinen er saftig og frisk med flott frukt og faste tanniner, samt fin fylde og syre. Avslutningen er lang og lett urtepreget.
8525, kr 165

Domaine du Séminaire Syrah 2012, Sør-Rhône/Frankrike
Dyp rødlilla farge og dufter av moreller, mørke bær, lær, pepper og urter. En tiltalende og lettdrikkelig ueiket vin med middels fylde og syre, lett sødmefull fruktighet og lang, bløt ettersmak. Økologisk dyrket.
8833, kr 133

Ch. La Haye 2010, Bordeaux/Frankrike
God billigbordeaux med mørk rubinrød farge og dufter av solbær, plommer, vanilje og krydder. Vinen er fruktig og frisk med fin fylde, og middels syre, samt runde tanniner og lang ettersmak.
8358, kr 135

Audoin Marsannay Clos du Roy 2011, Burgund/Frankrike
Middels dyp rubinrød og flott burgunder som dufter av bringebær, roser, lær, krydder og svakt vanilje. Vinen er middels fyldig, smaksrik og fruktig med god syre og konsentrasjon, samt lang ettersmak med innslag av urter.
50781, kr 245

4

Raccolto Appassimento 2012, Veneto/Italia
Dyp rødlilla vin laget på druer tørket på vinstokkene. Vinen dufter av bjørnebærsyltetøy, mokka, krydder og lakris. Den er fyldig, sødmefull og rund med middels syre og lang ettersmak.
7107, kr 130

Ch. Dudon 2005, Bordeaux/Frankrike
Ueiket og enkel bordeaux med middels dyp rubinrød farge og ungdommelige dufter av røde og mørke bær, blomster, lær og urter. Vinen er saftig, frisk og smaksrik med faste tanniner, fin syre og lang, tørr ettersmak.
8577, kr 150

Hvite

6

Le Masciare Fiano di Avellino Anbra 2010, Campania/Italia
Lys gulgrønn fiano med dufter av melon, epler, hvite blomster, mineraler, anis og svakt hasselnøtter. Vinen er frisk, fruktig, middels fyldig og mineralsk med god viskositet og konsentrasjon, samt lang ettersmak.
8069, kr 149

Wittmann Westhofen Kirchspiel Riesling Trocken GG 2012, Rheinhessen/Tyskland
Lys gul og stålren riesling med innsmigrende dufter av epler, sitrus, blomster og godt med mineraler. Vinen er frisk, tett og mineralsk med en deilig fedme i munnen, samt flott frukt og syre. Avslutningen er lang og konsentrert med sitruspreg. Økologisk dyrket.
8441, kr 379

Battenfeld-Spanier Nieder-Flörsheim Frauenberg Riesling Trocken GG 2012, Rheinhessen/Tyskland
Vinen har en lys gulgrønn farge og dufter innsmigrende av epler, fersken, blomster og mineraler, samt hint av honning. Den er frisk og fruktig med middels, lett oljepreget fylde, god syre og mineralitet, og lang, delikat ettersmak. Økologisk dyrket.
8648, kr 330

La Chablisienne Chablis 1er Cru Fourchaume 2008, Chablis/Frankrike
Vinen har en lys gul farge og dufter tiltalende av epler, lime, smør og østers. Den er frisk og fruktig med god konsentrasjon og syre, samt fet fylde og lang, harmonisk ettersmak.
46000, kr 480 (150 cl)

5

Chateau Jolys Cuvée Pauline Jurançon Sec 2011, Jurançon/Frankrike
Lys gyllengul vin med innsmigrende dufter av aprikos, epler, tørket sitron og fat, med hint av urter. Vinen er tørr, frisk og saftig med lett sødmefull fruktighet, fin syre og middels fylde, samt god konsentrasjon og lang elegant og sitruspreget ettersmak.
8749, kr 189

Kühling-Gillot Nierstein Pettental Riesling Trocken GG 2012, Rheinhessen/Tyskland
Lys gul riesling med dufter av epler, mineraler og lime. Vinen er middels fyldig, mineralsk og fast med middels syre. Den er litt lukket per i dag og kan med fordel modnes et par år før den drikkes. Avslutningen er lang og tørr. Økologisk dyrket.
8644, kr 330

Morgat l'Enclos Savennières 2011, Savennières/Frankrike
En middels dyp gul chenin blanc med tiltalende dufter av gule kjernefrukter, epler, sitrus, blomster og svakt mynte. Vinen er frisk og mineralsk med god frukt, høy syre og middels fylde, samt lang og tiltalende ettersmak.
8443, kr 298

Musserende hvite

6

Gonet Grand Cru Blanc de Blancs 2002 Brut, Champagne/Frankrike
Dyp gyllengul og utviklet årgangschampagne med fin mousse og dufter av fersken, matepler, landbrød, kalk og svakt malt. Vinen er syrefrisk og fruktig med kremet munnfølelse og god konsentrasjon, samt lang, elegant og lett nøttepreget ettersmak.
8444, kr 330

Besserat de Bellefon Cuvée des Moines 2002 Brut, Champagne/Frankrike
Middels dyp gyllengul og pinotdominert champagne med fin mousse og intense dufter av røde bær, epler, sitrus, toast, mokka og tørket tang. Vinen er fyldig og fruktig med høy syre og god balanse, samt lang, tiltalende ettersmak med hint av salte mandler.
8645, kr 350

Fontainerie Vouvray Pétillant Brut 2009, Loire/Frankrike
Lett musserende chenin blanc med lys gul farge og dufter av gule frukter, sitrus, blomster og svakt mandelkjernepudding. Vinen er frisk, ungdommelig og delikat med middels fylde, herlig syre og lang, elegant ettersmak.
8523, kr 169

5

Paul Bara Comtesse Marie de France Grand Cru Brut 2002, Champagne/Frankrike
Lys gyllen champagne på 100 prosent pinot noir. Vinen har fine bobler og tiltalende dufter av røde bær, blomster, epler, nougat, lime, mineraler og nøttebrød. Den er fruktig og rund med kremet fylde og middels syre, samt lang, balansert ettersmak.
8647, kr 490

Bedogni Le Barbaterre Lambrusco dell'Emilia 2011, Emilia-Romagna/Italia
Spontangjæret og lett musserende lambrusco med dyp blårød farge og dufter av bjørnebær, kirsebær, lær, blomster og urter. Vinen er middels fyldig og fruktdreven med fin syre og lang, tørr ettersmak. Økologisk dyrket.
8437, kr 155

Musserende røde

5

Foreau Vouvray Pétillant Brut 2008, Loire/Frankrike
Lys gulgrønn og lett musserende vin med dufter av epler, sitrus, melon, voks og kjeks. Vinen har flott frukt, høy syre og god konsentrasjon, samt middels fylde og lang ettersmak.
8524, kr 197

4

Gonet Grand Cru Blanc de Blancs Extra Brut, Champagne/Frankrike
Middels dyp gyllengul og knusktørr champagne med fine bobler og dufter av grønne epler, sitron, toast og hint av mineraler. En frisk og fruktig vin med høy syre, fin frukt og lang ettersmak. Men den mangler litt dybde og med tre kroner prisforskjell til Gonets årgangschampagne blir valget enkelt.
8643, kr 327

Dominio de la Vega Reserva Brut Nature 2010, Cava/Spania
Dyp gul farge og dufter av epler, tropisk frukt og tørket sitrusskall med innslag av toast og gummi. Vinen har fine bobler, en utviklet fruktkarakter, moderat syre og lang, rund ettersmak. Litt dyr i forhold til kvaliteten.
8353, kr 169