Alpene kaller!

Denne uka nyter vi en av verdens mest utbredte hvitvinsdruer, chardonnay.

Ukas rett med bakt laks og en middels fyldig fiskesaus med masse urter passer best sammen med en tørr hvitvin. For å matche retten bør vinen ha ganske god syre, middels fylde, god konsentrasjon og en aromaprofil som står til urtene i retten.

Jeg har valgt en vin laget av den meget populære druen chardonnay denne uka. Det som gjør druen så populær, er at den takler de fleste typer klima, er lett å vinifisere og gir god kvalitet innenfor hele spekteret - fra de enkle hverdagsvinene til de sagnomsuste, fatlagrede hvite burgunderne.

Aromamessig er chardonnay en kameleon. Dyrket i kjølig klima lukter den av sitrus og epler, i temperert klima assosieres lukten ofte med steinfrukter som fersken, og i varmt klima dufter chardonnay av sødmefulle eksotiske frukter. Også i munnen varierer chardonnay med klimaet - vi får syrlige, lette viner fra kjølig klima, og fyldige smaksbomber med utpreget fedme fra varmt klima.

Ukas anbefaling, Tiefenbrunner Chardonnay 2013 (varenr. 5583601, kr 199, bestillingsutvalg), kommer fra vakre vinmarker der jordsmonnet består av moreneavleiringer sammensatt av kalkholdig grus. Vinområdet Alto-Adige ligger ved breddene av Italias nest største elv, Adige, som starter i Alpene og renner sørover gjennom Adige og Trentino, videre gjennom renessansebyen Verona, før den munner ut i Adriaterhavet.

Vinen er gjæret og modnet noen måneder i ståltanker med temperaturkontroll. Den renser godt opp etter den fete laksen og sausen. Vi nyter en kombinasjon av druens karakteristiske fedme i munnen, og en aroma av kjølig frukt og frisk syrlighet, som harmonerer godt med Øyvinds sjenerøse bukett av urter.