Kunst

Lysende landskap og dype skoger

Det er uunngåelig, ja nærmest umulig. Det ene følger det andre, for straks Kåre Tveters navn nevnes følger ordene «lysets maler» helt automatisk.

Denne uka gikk billedkunstneren Kåre Tveter ut av tida, 90 år gammel. Han malte stille landskapsbilder og regnes som en fornyer av det norske landskapsmaleriet. Tveter er også kjent for sine malerier med nyanser av hvitt. Det er sagt at det viktigste for ham ikke var å male landskapet, men å bruke rester av det. Fordi han trengte noe å henge lyset på.

Kåre Tveter kom fra Skarnes i Sør-Odal og studerte ved Statens Kunstakademi under blant andre Per Krohg. Det gikk åtte år fra han debuterte til han fikk sitt gjennombrudd i 1965, 43 år gammel. Han ble kalt en «late bloomer» fordi han var godt voksen da gjennombruddet kom. Og i yngre år, da han gikk på Engebrets malerskole, kalte kollegene ham «den evige amatør og søndagsmaler». Men den eneste av dem som fikk en kunstnerkarriere og huskes for ettertida er Tveter.

Paletten hans var full av duse farger. Og som nevnt hvitt. Det var akkurat som han så landskapet som et flytende rom av lys. I likhet kunstnere som engelskmannen J.M.W. Turner og franskmannen Claude Monet, var Tveter rett og slett en lysdyrker. Vinterlyset og det arktiske lyset kjennetegner bildene til Kåre Tveter. Østlandets skoger og åser ble festet til lerretet med lys pensel, eller gjengitt i akvareller. Han skildret augustkvelder, solnedganger, vinterregn og stemninger langs Glomma. Da han fylte 90 år i januar i år skrev Jan Erik Vold at «Bildene har noe jeg vil kalle en Vesaas-kvalitet. Med dette mener jeg: De holder på en hemmelighet, som er synlig for alle. Det er opp til den enkelte å klekke ut bildet. Vi står alle overfor den samme gåte, som heter tilværelsen. Lyset slik det viser seg i den norske natur.»

Kåre Tveter malte også fra Finnskogen, der han trivdes godt. Gjerne i dyp snø, langt utenfor allfarvei. I 1982 hadde han en stor opplevelse på Svalbard. Her møtte han polarlyset. Og polarnatta. Det gjorde sterkt inntrykk. Han verken malte eller lagde skisser mens han var der. Inntrykkene festet seg og ble hentet fram og bearbeidet da kom hjem. Så begynte han å male det spesielle lyset. Etter det ble han Svalbard-maleren framfor noen. Mange av bildene hans derfra er nå en del av Galleri Svalbard. Han donerte en rekke bilder som grunnlag for Stiftelsen Kåre Tveter Samlingen i Longyearbyen. Det er også et Kåre Tveter-galleri i hjembygda Skarnes, Galleri Lysthuset. Tveter var en aktiv kunstner helt til han ble rammet av slag i 1998. Etter det kunne han ikke arbeide mer, men han laget små «postkort» som han sendte venner og kjente. Han er representert i de fleste offentlige gallerier i Norge, og har stilt ut i London og New York, Washington og Færøyene. I 1999 ble Kåre Tveter utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Bildene hans var, som en gammel kineser har sagt det, «Et maleri er et dikt uten ord».

Mer fra: Kunst