Nye takter

Tre ganger tre hurra!

Paul McCartney fyller 70 mandag. I kveld feires han på NRK2 med tre langfilmer.

På disse sidene gjorde vi unna feiringen av Paul McCartneys 70-årsdag for tre uker siden, i forbindelse med nyutgivelsen av solo­albumet «Ram». Vi tåler likevel en liten runde til.

De tre filmene på NRK2 markerer hver på sin måte Paul McCartneys sterke forbindelser til USA. Kvelden begynner med «The Love We Make» (kl. 19.55), et tilbakeblikk på dagene etter 11. september 2001, da McCartneys fly hjem til Storbritannia måtte snu på rullebanen etter terrorangrepet i New York. Han måtte bli i byen, og bestemte seg for å lage en minnekonsert sammen med en lang rekke berømte venner. Vi følger ham gjennom disse dagene, og ser hvordan folk fortsatt flokker seg rundt ham hvor han enn ferdes. Han blir stoppet på gata, omfavnet, og bedt om autografer. - Dette kan være fatalt, kommer han på, men skriver noen til. Og står som vanlig fram som en av verdens mest elskelige mennesker. Som Bill Clinton sier til Paul McCartney under et følelsesladet møte i løpet av disse dagene: De kan si hva de vil om 60-tallsgenerasjonen, men vi er gode til å klore oss fast.

Filmen er regissert av Albert Maysles, som sammen med broren David også dokumenterte det aller første USA-besøket til The Beatles, i 1964. Dette ble til filmen «Den første amerikareisen», som kommer kl. 22.55. Fint å ha sett hvis noen skulle prøve å innbille deg at «Justin Bieber er like stor som The Beatles». Uttrykket «stormende jubel» har sjelden vært mer fattig. Legg merke til han som synes The Beatles er altfor populære i forhold til mer ukjente jazzorkester, men som hadde reist helt ut til flyplassen for å møte dem likevel. Snobberi i forhold til musikalske helter er altså også et minst 50 år gammelt fenomen.

Filmen viser selvfølgelig også en rekke eksempler på at The Beatles var noen ordentlige sjarmerende tøysekopper privat, og at mange gjorde alt som sto i deres makt for å komme i kontakt med sine helter. Til slutt får vi se Ringo Starr som strever med å få klemt igjen kofferten før gruppa skal reise hjem. I dag har popstjerner 18 ansatte bare til å passe på klærne sine. Denne filmen er et søtt minne om en gang da popmusikken var ung og uskyldig. Kanskje ble The Beatles aldri like spennende igjen? Kanskje ikke USA heller? Som en ansatt på flyplassen sier når gruppa drar sin vei - oppstusset var ikke akkurat like stort når president Lyndon B. Johnson skulle ut og reise.

Sju amerikanske presidenter senere, i 2009, kom Paul McCartney igjen tilbake til New York, og en konsert på Citi Stadium. Ikke helt tilfeldig, siden dette er hjemmebanen til baseballaget The Mets, som før holdt til på Shea Stadion, der The Beatles gjorde en av sine største opptredener i 1965. I filmen «God aften New York» presenterer han en timelang jubelforestilling (kuttet ned fra to timer på DVD), med sanger fra hele karrieren. 67 år gammel var han da. 70 år er han altså mandag, og når han topper åpningsseremonien i sommer-OL i juli. Dette er altså mannen som for veldig lenge siden trodde han ville være veldig skrøpelig «when I’m 64».

Mer fra Dagsavisen