Etter alle disse årene er Leon Russell utrolig nok på norgesturné. Han spiller i Bergen i kveld, på Sentrum Scene i Oslo i morgen. FOTO: NTB SCANPIX

Synger for deg og meg

Leon Russel spiller i Oslo for første gang. En mann som alle har hørt, men kanskje ikke hørt så mye om.

Leon Russell kommer fra Oklahoma, men stemmen og sangene hans høres ut som de har overlevd hundre tusen og én natt nede i New Orleans. Karrieren til Leon Russell var mer eller mindre død i flere tiår, før Elton John kom til unnsetning og tilbød sin gamle helt en ny platekontrakt i 2010. Samarbeidsalbumet «The Union» solgte veldig bra, også i Norge. Russells karriere var plutselig på skinner igjen.

- Elton John reddet meg. Han brukte enormt mye penger på meg. Han følte at jeg ikke fikk nok oppmerksomhet. Jeg har tross alt en karriere som har vart i 50 år, sier Leon Russell.

I fjor holdt Elton John talen da Leon Russell omsider ble innlemmet i prestisjetunge Rock ’n’ Roll Hall of Fame. Han fortalte at han oppdaget mannen som så ut som han kom fra det ytre rom på en konsert med Delaney and Bonnie i 1969. Etterpå nådde Elton John et tidlig høydepunkt i sin karriere da han fikk være oppvarmingsartist for Leon Russell.

 

- Jeg har fått spille med de beste artistene i verden. Jeg kan ikke klage, sier Leon Russell. Han framhever plateinnspillinger med Aretha Franklin og Sam Cooke tidlig på 1960-tallet som noen av høydepunktene. Og studiojobbing med Frank Sinatra, Bob Dylan og BB King. Russell var sentral i studiolaget som gikk under navnet The Wrecking Crew. Han spilte på mange av platene til Phil Spector, inkludert den kanskje aller største av dem, «River Deep Mountain High» med Ike & Tina Turner. Og The Beach Boys, inkludert «Pet Sounds». Og «Strangers In The Night» med Frank Sinatra. Verden åpnet seg for alvor for Leon Russell da Joe Cocker fikk en hit med hans komposisjon «Delta Lady» i 1969. Russell organiserte også Cockers famøse «Mad Dogs and Englishmen»-turné i 1970, Han var bandleder på turneen som ble både film og plate, og et visuelt midtpunkt på scenen med sitt store hår og skjegg. Han spilte samtidig på Eric Claptons debutalbum. På George Harrisons «All Things Must Pass» er Russells sang «Beware Of Darkness» et av høydepunktene, og han ble sentral i supergruppen som spilte på George Harrisons «Concert for Bangladesh» i 1971. Debutalbumet «Leon Russell» kom i 1970. Halve Beatles, halve Rolling Stones, Eric Clapton og Steve Winwood (det var vel også halve Blind Faith den gangen) spilte bak ham.

Faren for Leon Russell er at omtaler av karrieren hans veldig fort dreier seg om artister han har jobbet med. Man trenger bare å høre på åpningslåten på hans solodebut fra 1970 for å forstå hvor stor artist han er selv. «A Song for You» er siden innspilt med utallige andre (både Whitney Houston og Amy Winehouse gjør den på sine siste album), men han synger den aller best selv. Fjorårets samlealbum viser at sangene hans fra denne tida står seg svært godt sammen med de han nettopp har laget med Elton John. Likevel forsvant han fra av radaren utover på 70-tallet

- Jeg var rett og slett ikke flink nok til å holde på publikum. Jeg har selvfølgelig tjent gode penger på sangene mine, men har også vært usedvanlig flink til å bruke dem. Willie Nelson ga meg mye støtte underveis - ellers var det mange som holdt seg unna til, Elton John tok kontakt. Jeg har hele tida spilt konserter, men da tok det av igjen, sier Russell.

 

- Rundt 1970 spilte jeg for 20.000 mennesker med mine egne låter. Mye har forandret seg siden den gangen, sier Leon Russell. Nå gjør han sine første konserter i Norge, på det som er hans første turné i Europa siden 1970-tallet.

- Jeg vet ikke hva europeere vil høre, men gamle slagere som «Delta Lady», «A Song For You», «Tight Rope» og flere til blir spilt. Jeg har med fem-seks musikere. Publikumsresponsen har sjelden vært bedre, hevder han. Han har faktisk planer om et nytt album i år sammen med den anerkjente produsenten Tommy LiPuma, som har produsert album for Paul McCartney, Barbra Streisand og Miles Davis, for å nevne noen.

- George Benson blir med. Jeg håper også på Diana Krall. Dette blir et album med standardlåter, med stort orkester i studio. Elton John har også regissert dette prosjektet. Jeg skriver nye låter hele tida, men det får bli til neste album, sier Russell.