2005: Lars, Lars og Lars slår seg løs på Norwegian Wood-festivalen. FOTO: ARNE OVE BERGO

Enda mere deLillos

deLillos gir ut 41 gamle sanger som ingen har hørt før.

 

4

deLillos

«Utenom»

Universal

I tillegg til den store konsertrekka med alle albumene i sin helhet omfatter også 30-årsjubileet til deLillos en serie på fire nye vinylutgivelser med 100 spor til sammen. De tre første er dobbeltalbum med gamle sanger om igjen, men med det fjerde skal det skje: Samlingen «Utenom» er fire vinyl-LP’er, med til sammen 41 sanger som de aller færreste har hørt før – ikke engang hørt om, siden vi ikke ante at det var så mye til overs fra disse 30 årene.

«Mere» het den første konsertplata til deLillos, fordi folk har en tendens til å rope på mere etterpå. Det kunne vært tittelen på denne samlingen også. for vi slutter aldri å forundre oss over hvor mye mer der er å høre på fra denne kanten. På deluxe-utgavene av «Suser av gårde» og «Før var det morsomt med sne» kom alle de gamle Kjerringvik-opptakene og enda litt til. På trippelutgaven av «Festen er ikke over – det er kake igjen», til 20-årsjubileet deres, fikk vi høre enda mer fra tidlige år. På «Utenom» kommer bare høre et par ukjente sanger fra de første årene, sånn at det må antas at det gamle lageret nesten var tomt. Fra 90-tallet og framover har det derimot vært mer enn nok å velge mellom. Derfor sier gruppa ganske enkelt at de ikke orket å sortere resten av materialet enda en gang, og derfor gir ut absolutt alt på en gang.

LES OGSÅ: Første møte med deLillos

Selv om artister ikke alltid er de beste til å vurdere sine egne sanger ligger det i kortene at det ikke er de beste DeLillos-sangene vi får høre her. Likevel er innholdet i god stand. Noen sanger overoppfyller en slags deLillos-formel for kjærlighetssanger, noe Lillo-Stenberg nærmest ironiserer over i «En sang til», om hvor fort det går an å skrive enda et vers. Og likevel får det siste verset en umiskjennelig mørk tvist, der han sitter alene igjen og angrer på hele sangen. Noen sanger handler om hvor vanskelig det er å skrive en sang, som «Ingenting», som begynner som en sang om ingenting, og som heller ikke rekker å bli så mye mer – bortsett fra en søt og innsmigrende melodi, som aldri er å forakte.

Noen av de beste sangene i denne samlingen er sånne som kanskje ble vraket fordi de var for annerledes – som «Picnic og whist», en salgs sjømannsvals med nostalgisk lengsel, Lars Fredrik Beckstrøms blues om «Elgen», og den veldig pessimistiske og nedpå «Champagne». «Utenom» slutter med én sang som har vært hørt før, men aldri ble utgitt: «Vi ser dere nå», 22. juli-sangen som var så vond at den skapte en viss debatt. Her er den spilt inn med kledelig forstyrrende skurr, en gripende slutt på deLillos-historien så langt.

ANMELDELSE AV BOKA «Glemte minner: Historien om 230 deLillos-sanger»: Alt om alle sangene

Samtidig med alt dette kommer samlingene «Før» og «Etter», deres versjon av Beatles’ blå og røde album, bare at deLillos bytter farge i forhold til hva som kom først og etterpå. Delingslinjen går ved år 2000, og spesielt det første dobbeltalbumet er en formidabel parade av deLillos’ største hits. Det røde til deLillos blir på denne måten helt på høyde med The Beatles’ blå, drister jeg meg til å mene. Dobbeltalbumet «Innimellom» inneholder sanger som før bare er gitt ut som singler og bonuskutt på album.

De nye albumene kommer i begrensede opplag på 500 hver, for de mest entusiastiske tilhengerne. Jeg mistenker at mange av dem som ikke hører med blant «de mest entusiastiske tilhengerne» har fått med seg for få av de senere platene til deLillos, som fortsatt er blant de beste det går an å høre på her i landet.

«Utenom» selges foreløpig bare på Popsenteret, mens de tre andre samlealbumene er i alminnelig salg.

deLillos på Øya i år: DeLillos svevde over Øya

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!