Nye takter

100 år med Pete Seeger

3. mai ville Pete Seeger blitt 100 år. Uten å bli en stor stjerne selv, satte Seeger et sterkt preg på musikken i en mannsalder, og vel så det.

Vi feiret Woody Guthries 100-årsdag på disse sidene for sju år siden. Turen er kommet til det andre store forbildet for alle som har kommet etter og sunget sanger som hyller frihet, likhet, bror- og søsterskap. «This machine kills fascists» sto det på gitaren til Guthrie. «This machine surrounds hate and forces it to surrender» sto det på banjoen til Seeger. Fra Bruce Springsteen i USA til Lillebjørn Nilsen i Norge er Pete Seegers etterkommere utallige.

Les også: Pete Seeger (1919-2014)

For å markere den store 100-årsdagen kommer nå praktutgivelsen «The Smithsonian Folkways Collection». Smithsonian er det amerikanske nasjonalmuseet, Folkways det tilhørende plateselskapet, med formålet å støtte kulturelle forskjeller, og fremme forståelse mellom folkeslag. Herunder også arven fra den amerikanske folkesangen. Det skulle bare mangle om ikke også Pete Seeger kommer inn under disse begrepene. Folkways presenterer den nye samlingen som en hyllest til en sanger, en opprører, en stemme fra og for folket. Her er seks CDer med musikk, men også ei stor bok. Prisen er ikke like folkelig som Pete Seegers sang og musikk, men for dem som bare vil høre ham synge er mulighetene likevel gode, med et femtitalls album tilgjengelige på strømmetjenestene.

Saken fortsetter under bildet. 

Pete Seeger med Bruce Springsteen i en innsettelsesseremoni for Barack Obama i 2009.

Pete Segger med Bruce Springsteen på innsettelsesseremonien for Barack Obama i 2009. Foto: NTB Scanpix

Pete Seeger startet gruppa Almanac Singers i 1941, der Woody Guthrie også var innom. Han ble nesten popstjerne på 50-tallet med gruppa The Weavers, som gikk helt til topps i USA med «Goodnight Irene». De populariserte også andre folkesanger fra inn- og utland, som «Sloop John B», «Guantanamera» og «Wimoweh». Samtidig var Seeger medlem av kommunistpartiet, og selv om partitilhørigheten ble svakere senere, sto han alltid godt plantet på venstresiden. Han ble offer for Representantenes hus‘ komité for uamerikanske aktiviteter, satt under forhør, og da han nektet å navngi venner og kjente ble han dømt for forakt for Kongressen. Til ti års fengsel, men et politisk tøvær kombinert med juridiske teknikaliteter førte til at Seeger slapp å sone. Han kom tilbake, sang for borgerrettighetsbevegelsen og mot Vietnamkrigen, sanger som alle visesangere sang etter ham på 60-tallet, «Where Have All The Flowers Gone», «If I Had A Hammer», «We Shall Overcome» og mange andre. Over i popmusikken fikk The Byrds en stor hit med en modernisering av hans «Turn Turn Turn», med tekst basert på Predikernes bok i Bibelen.

Saken fortsetter under bildet.

For å markere 100-årsdagen for Pete Seegers fødsel kommer nå praktutgivelsen «The Smithsonian Folkways Collection».

For å markere 100-årsdagen for Pete Seegers fødsel kommer nå praktutgivelsen «The Smithsonian Folkways Collection». Foto: Folkways

Pete Seeger var med på å starte Newport Folk Festival i 1959. Han har også fått mye av skylden for oppstusset under Bob Dylans berømte opptreden på denne festivalen i 1965, der Dylan «gikk elektrisk», til stor fortvilelse for mange puritanske folkesangere. Det har vært hevdet at Seeger forsøkte å hogge av strømledningen med øks. Dette er nok en moderne myte. Seegers negative reaksjon kom av at den høye lyden overdøvet stemmen og derved tekstene til Dylan, som Seeger syntes alle burde få med seg. Uansett bidrar myten utvilsomt til å forsterke legenden om Dylans dristige utvikling fra visesanger til rockestjerne.

Lillebjørn Nilsen forteller at Pete Seeger har vært hans store forbilde, helt siden han hørte stemmen og banjoen i «Morgenmelodier» i radioen i barndommen. Lillebjørns kanskje mest kjente og folkekjære sang, «Barn av regnbuen» er en oversettelse av Seegers «My Rainbow Race» fra 1967. Som så ofte ellers var Seeger her opptatt av Vietnamkrigen, og sang noen linjer om bomber med gift, og en advarsel om at man ikke kan drepe sine meningsmotstandere. Disse er i den norske versjonen erstattet av en mer generell linje om unge som «er sendt ut for å slåss».

Mer Lydhørt: «The Rolling Stones minner oss om hvor overflødig samleplater er blitt. Det er nesten ironisk»

En av Bruce Springsteens aller største suksesser her i landet er albumet «The Seeger Session», Ikke med sanger Pete Seeger hadde laget selv, men sånne som Springsteen hadde lært seg gjennom hans versjoner. – Svært mye av det jeg lager, spesielt det som er akustisk, kommer fra folkemusikktradisjonen. Det var kreativt frigjørende å lage denne plata, fordi jeg elsker disse forskjellige lydene av røttene. De kan skape en hel verden med bare et par toner og et par ord, forklarte Springsteen da albumet kom ut. Seeger og Springsteen opptrådte sammen en rekke ganger, ofte til støtte for Barack Obama. Seeger ble aldri for gammel til verken musikk eller politikk. Han gikk på gata og sang for «Occupy Wall Street»-bevegelsen og i 2008 kom albumet «At 89», hans siste med nyinnspilte sanger. Året etter ga han ut «The Storm King», der han leste dikt og fortellinger til musikk fra hele verden. Denne ble nominert til Grammy-prisen for beste «spoken word»-innspilling. Seeger døde i 2014, 94 år gammel.

Saken fortsetter under bildet. 

Pete Seeger med Willie Nelson på Farm Aid i 2013.

Pete Seeger med Willie Nelsen på Farm Aid i 2013. Foto: NTB Scanpix

Pete Seeger fikk også med seg at Youngstorget i Oslo i 2012 ble fylt av mennesker som sang «Barn av regnbuen» i en markering under rettssaken mot en terrorist som i retten framstilte denne sangen som marxistisk hjernevask. «En sang som druknet hatet fra rettssalen», slik den britiske folkesangeren Billy Bragg skrev i avisen The Guardian. Bragg mente at folket ved å synge «Barn av regnbuen» formidlet stemningen bedre enn de aller fleste avisartikler og blogginnlegg fra den vanskelige tida. På den andre siden må vi gi terroristen rett i at sangen går på tvers av hans egen verdensanskuelse. De fleste sanger gjør det. Vi kommer ikke på så mange sanger som tar til orde for fordomsfull ondskap. Tvert imot. «Hvis menneskerasen eksisterer om 100 år tror jeg det er takket være musikken», hadde Pete Seeger sagt allerede et år i forveien, i en annen forbindelse.

Den samme sangen var også med på ettårsmarkeringen på Rådhusplassen 22. juli 2012. Før Lillebjørn Nilsen kom på scenen sang Bruce Springsteen «We Shall Overcome», slik at denne tunge, følelsesladede kvelden ble avsluttet med to sanger av Pete Seeger. En mann som satte dype spor etter seg i musikkhistorien.

Mer fra Dagsavisen