La dem spise cupcakes

En gang i tida smilte jeg av Nigella Lawsons eksotiske husmorglamour. Men nå har pynteforklær og kjevler kommet ­foruroligende nær.

Jeg tenkte alltid at Nigellas flørting med visp og slikkepott var en eksentrisk greie, litt sånn kinky-dirty-classy som bare briter kan være. Men se der tok jeg feil, gitt! Denne uka fikk jeg et rosa drops av en bok lagt på bordet mitt. «Kakefest Cupcakes & Cakepops til dine og mine venner» skrevet av hele Norges cupcakedronning Tone Oraini.

Bare så det er sagt så er både Oraini og kakene hennes så vakre at det kanskje er grunn god nok til å lage en kombinert koke- og billedbok. Det er sikkert også mange kakebakere som synes dette er stas. Når du i tillegg har Vinni som eksmann og halve Kjendis-Norge i din nærmeste vennekrets - vi snakker Triana Iglesias, Madcon, Tone Damli, Fam Irvoll - og alle sammen stiller velvillig opp på fotoshoot med kakene dine, ja da trenger man ikke være rakettforsker for å skjønne at dette er snadder i kjendiskåte Norge.

Selv er jeg fascinert av selve estetikken - bildene av Tone Oraini på kjøkkenet med høyt sekstitallshår, rosa forkle, matchende leppestift og dekorerte negler og tittelen «Velkommen til mitt univers - med familie, venner og kaker». En visuell bombe som er som snytt ut av en ukebladartikkel for husmødre anno 1963. Den gang ble kvinner oppdratt til å være flinke på kjøkkenet, og samtidig være velstelte og pene slik at ektemennene ikke gikk trette av dem. Og ukebladene oppfordret til egenpleie mellom fiskesløying og bakverk - fordi ingen mann ville vel like å komme hjem til en sjuskete kone. TV-serier som Mad Men og den populære karakteren Betty Draper har gjort femtitallshusmoren populær igjen og det gjenspeiler seg i motebildet der det vrimler av søte kjoler, cardigans, tekkelige perlekjeder, blondeforklær og nusselige kjøkkenting. Det eneste som mangler på Tone Orainis bilder er at hun røker en filtersigarett mens muffinsene hever.

Nå er ikke Tone Oraini kun kjøkkenskriver og småbarnsmamma - hun er også en dyktig gründer med eget kakefirma og sånn sett en god rollemodell for andre unge jenter som vil opp og fram. En karrierekvinne, som man ville sagt på femtitallet.

Jeg regner med at den glamorøse husmormoten må få gamle 70-tallsfeminister til å se rødt fordi det lurer et backlash under den polerte nykonservative estetikken. Nei takke meg heller til salige Helen Gurly Browns filosofi som hun formidlet i bladet Cosmopolitan og boka «Sex and the single girl» fra 1963: det er helt OK med mann og barn, men sørg for at du også har et liv som er helt uavhengig av hvor god du er på soverommet og kjøkkenet.