Kunder sover ute i dagevis for å kjøpe sko.

Køkultur

Det sitter mange folk på fortauet oppover langs Karl Johan. Alle har forskjellige ærend.


Ved Grensen-hjørnet sitter en skopusser og slumrer under et ullpledd med alle pussesakene stilt opp på en avis framfor seg. På motsatt side sitter en narkoman unggutt i lotusstilling med en plakat med påskriften «Kan du hjelpe en NORSK gutt med noen kroner?» Litt lenger ned, utenfor Deli de Luca ved Rosenkrantz’ gate, kneler en rumensk kvinne med foldede hender, pappkrus og barnebilde i ramme. «Hei hei!» prøver hun seg til alle som haster forbi. En annen kvinne med nøyaktig samme rigg skimtes utenfor Spikersuppa.

Ved inngangen til Paleet, langsmed utstillingsvinduet til den trendy klesbutikken YME har en gjeng ungdommer rigget seg til i fluktstoler. De har tepper, termokopper med kaffe og et berett med energidrikk som noen i forbifarten har gitt dem. De køer ikke for noen kroner ekstra eller for å gi deg et skopuss. De køer for Kanye. Eller rettere sagt for skoene hans. Folka foran butikken har sittet siden tirsdag. I morgen åpner salget.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Skoene, som er et samarbeid mellom den populære rapartisten Kanye West og Adidas heter Yeezy Boost og YME er den eneste norske forhandleren som får selge dem. 30 flunkende nye fine par får de inn, denne gang i «moon rock» – en lys beige fargetone.
For ikke lenge siden køet norske shoppere utenfor hennes og Mauritz da de la ut sin Balmain-kolleksjon. I løpet av en halvtime var butikken tom. Å stå i kø for å eie noe eksklusivt er åpenbart ikke noe problem i landet der de fleste har alt. Men å eie? Det er ikke hele historien. Mange av dem som står i kø for å kjøpe designerklær har gjort det til en jobb. For salg av disse produktene på eBay og craigslist er big business.

LES OGSÅ: Balmain-lansering i Oslo

Så big business er det blitt at folk gjerne kommer helt fra Tokyo til Oslo for å køe for sjansen til å kjøpe et par sko fra Kanye Wests kolleksjon. Et par sko til 2.000 selges fort for både det dobbelte og det firedobbelte. Et kjapt søk på eBay viser H&M-Balmain-kjoler priset helt opp i femsifrede summer og opptil flere bud liggende inne.

SE VIDEO: Sover ute for skoene til Kanye West

Da er det ærlig verdt å stå ute noen vinternetter i Oslo sentrum. God stemning i køen er det også – folk passer på hverandres plasser, sover og spiser på turnus og lar det gå litt sport i det.  
Og de som ikke gidder stå der selv har funnet løsningen – de leier folk til å stå der for seg. Så er de altså ikke bare selvstendig næringsdrivende, de skaper arbeidsplasser også. Å stå i kø mot betaling er nemlig også blitt en slags jobb for blant annet gateselgere og hjemløse. Som tross alt er ute likevel.


For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!