Kate Moss fyller 42. Her under avslutningsseremoinien til sommer-OL i London. FOTO: MATT DUNHAM/AP/NTB SCANPIX

Kate har bursdag

Gratulerer. Kondolerer.

I dag har Kate Moss bursdag. Hun fyller 42 år. Etter 25 år på toppen er hun stadig aktiv og relevant. Og best av alt: Ingen holder lenger pusten. Med verdensrekord i kampanjer og førstesider er hun et bevis for at det finnes et liv etter 40, også i en bransje der det viktigste er overflate.

Den nære motehistorien er full av kjente tryner, og felles for dem alle er at de blir forbundet med et avgrenset tidsrom: Twiggy og sekstitallet, Beverly Johnson og syttitallet, Cindy og åttitallet og så videre. Men Kate Moss debuterte med supermodellene på åttitallet, ble plakatpike for grungen på nittitallet og sneiet innom heroin chic-trenden før hun ved årtusenskiftet ble det fremste symbolet på rock chicks og den nye, bohemstilen.

I disse instagirl-tider er hun den siste av sitt slag. Hun ble oppdaget som fjortis og har jobbet tradisjonelt, innenfor rammen av et modellbyrå. I en tid da det forventes at modeller er i alle kanaler har hun knapt nok gitt et intervju. Jeg har ofte lekt med tanken på hvordan det hadde fortont seg om Kate Moss hadde levd ut sitt modelliv i sosiale medier à la Cara og Kendall. Kjendislivet med ekskjærester som Johnny Depp og Pete Doherty, det nære vennskapet med skandaleombruste John Galliano, bryllup og barnefødsler. Det kunne blitt instafeeden sin, det! Isteden har hun vært taus som en østers, bortsett fra at hun lettet litt på sløret da en diger, retrospektiv fotobok om henne kom ut i 2014.

Kate Moss er norgesvenn også. Det er nemlig Kate som sitter i yogapositur midt i Folketeaterpassasjen i Oslo og spriker med beina til alle som går forbi og aldri slutter å provosere. Marc Quinns gedigne skulpturer i hvit bronse var allerede en mega-kunstsnakkis da eksen til Christian Ringnes avduket den foran åpningen av Folketeateret i 2009. En glorifisert kleshenger ble kunst!

Denne uka har tabloidene fotfulgt Kate Moss for å se hvordan hun planlegger bursdagsfest. Og takler sorgen over David Bowie, inspirasjonskilde og nær venn. Et vennskap som ble ekstra tydelig i 2014, da David Bowie sendte Kate Moss som sin stedfortreder til Brit Awards for å ta imot prisen for beste mannlige soloartist på hans vegne. Og hun kom og hyllet ham, iført Ziggy Stardusts gamle kanin-catsuit, designet av Kansai Yamamoto.

I kveld skal hun feire sin venn og seg selv. Det er bare å si: Kate, du er historisk! Gratulerer. Og kondolerer.