Fra videoen til Massive Attacks «Ritual Spirit». Filmen reflekterer råheten i sangen gjennom lyssetting og visuell rytme. Foto: SKJERMDUMP FRA YouTube

Jobber med Kate Moss

Etter 20 år i New York har regissørparet Hilde og Dusan Reljin vendt nesa hjem. Nylig inviterte de Osloborgere til fest og filmvisning i Ekebergparken.

SE INTERVJU OVER

Anledningen til festen var førpremieren på en video de to har laget for gruppa Massive Attacks «Ritual Spirit» som ble vist på storskjerm i skogen. Modellen i videoen var ingen ringere enn Kate Moss.

– Vi syns det var en fin måte å kunne ta med litt av verden hjem til Norge etter at vi i mange år har jobbet med å ta med Norge ut i verden, sa de to etter visningen da Dagsavisen klarte å kapre dem foran logoveggen i restauranten. Etter filmvisningen var det mingling i restauranten med Massive Attacks frontfigur Robert Del Naja som hadde hoppet av verdensturneen for å være DJ.

Hilde Pettersen Reljin og Dusan Reljin har jobbet sammen som stylist/makeupartist og fotograf i mange år, men har gått mer og mer over til videoproduksjoner der de samarbeider om regien. Men hvordan er arbeidsfordelingen mellom to regissører?

– Jeg er mer teknisk, mens Hilde er mer praktisk, sier Dusan Reljin.

– Jeg er kanskje litt mer opptatt av følelser og stemninger. Men noen ganger bytter vi roller, det er ingen fast form, sier Hilde Pettersen Reljin.

Hilde og Dusan Reljin begynte å jobbe sammen for over 20 år siden, og har en imponerende katalog å vise til. Dusan Reljin startet karrieren som assistent for fotograf Craig McDean, mens Hilde Pettersen Reljin jobbet med moteredaktøren i W Magazine, og superstjerner som Naomi Campbell, Eva Herzigova, Kate Moss og Scarlett Johansen.

Sammen har det norske radarparet hatt mange oppdrag for prestisjemagasiner som InStyle, italienske og amerikanske Vogue, Interview, GQ og W Magazine, og de har laget promo for mote- og makeupmerker som Gucci, Helmut Lang, Victoria’s Secret, Max Factor, Lancôme, Cover Girl og Estée Lauder.

For motefotografer er film blitt en selvfølgelig del av jobben. Reljin-paret begynte å jobbe med videoproduksjon for sju år siden da de ble spurt om å lage en film for et magasin. Resultatet – «Match Stick Girl» – viste seg å bli en stor suksess, den ble kåret til en av månedens beste filmer av New York Times, og karrieren fikk en pangstart.

– Med sosiale medier er video blitt en viktig del av motebildet, og jeg liker godt å arbeide med regi. Å jobbe kommersielt med bilder som kun er ment for trykk i papirmedier er ikke lenger nok, video gir en ekstra dimensjon som kompletterer fotografiet, sier Hilde Pettersen Reljin som også var kvinnen bak fjorårets kunst- og mote-festival «Uncontaminated» i Oslo, sammen med Iselin Engan og Rita Mostrøm Larsen. Hun og ektemannen er spesielt glade i prosjekter som ligger i grenseland mellom mote og kunst, og flere av videoene deres er blitt vist i MOMA. Det er heller ikke første gang de samarbeider med Massive Attack. I 2012 regisserte Hilde og Dusan Reljin videoen for gruppas «Battle Box no 1».

Blant parets venner i Norge er stylist Storm Pedersen som har jobbet med Reljin-paret flere ganger da han bodde i New York.

– Deres evne til å gi litt F gir dem et uttrykk som oppleves som friskt og annerledes i internasjonal motebransje. Og så er de avslappede og hyggelige folk som er fine å jobbe med. Det er ikke noen selvfølge i bransjen, sier Storm Pedersen til Dagsavisen.