En naken Kim Kardashian er for drøy for Piers Morgan. Foto: NTB SCANPIX

Ingen Kim ingen kos

KOMMENTAR: Enten du kler deg naken, slåss, røyker, fiser eller går på fylla og spyr på skoa dine på en offentlig plass, er det verre når kvinner gjør det.

Den britiske TV-journalisten Piers Morgan har kastet seg på feministdebatten. Årsaken er noen nakenselfies Kim Kardashian og Emily Ratajkowskila la ut nylig. Piers Morgan ble opprørt på gammelfeministenes vegne, la ut et bilde av den britiske feministen Emmeline Pankhurst, som døde i 1928, sammen med bildet av Kardashian, og skrev: «Dersom kvinner virkelig tror at dette er et sterkt argument i likestillingskampen, er feminismen slik den var ment, død.»

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Reaksjonene lot ikke vente på seg. «Who will be the first person in human history to google «Piers Morgan feminism thoughts»» tvitret Margarita Noriega fra Newsweek. Godt poeng – Morgan er ikke akkurat noe feministisk fyrtårn. Jeg kan huske at jeg en gang for veldig lenge siden syntes han var flink på TV. Men nå forbinder jeg ham kun med den usaklige kritikken han kom med av Madonna da hun falt ned fra scenen i fjor. En mann som synes det er på sin plass å sparke kvinnfolk når de ligger nede, skal man ikke lytte til.

Men en diskusjon om bilder og innhold er alltid interessant. For hvem er det som har makt til å definere innholdet i et bilde? Er det den som poserer, eller blikket som ser?

Les kommentar: Ida Fladens nakenprotest er som fucking for virginity

9. januar 2008 trykket franske Nouvelle Observateur og Klassekampen samme bilde på omslaget: et svart-hvitt fotografi av en naken Simone de Beauvoir, tatt i Chicago i 1951 i leiligheten til en elsker. Det skapte forargelse både i Paris og Oslo. Innvendingene var at Beauvoirs sexliv overskygger hennes tankegods, og det betenkelige i at kvinnekroppen stadig benyttes som salgsplakat. Det ble samtidig slått fast at man neppe ville trykket et nakenbilde av Sartre på denne måten.

Bildet representerte, ifølge kritikerne, et typisk mannlig blikk som var med å undergrave Beauvoir som den innflytelsesrike feministen hun var. Og en naken kvinnekropp er bare en ting: seksualitet – den farlige sorten.

Ergo er det altså ikke objektet, men subjektet som har definisjonsmakten. Sånn bør det ikke være.

Når Kim Kardashian velger å legge ut nakenselfies på nettet er det et skamløst rop om oppmerksomhet, helt uten påskudd om at hun gjør det for eller annen god sak. Det er hva det er – «look at me». Og akkurat det blir for drøyt for Piers Morgan, som synes han må lire av seg noe halvpolitisk vrøvl i tillegg. Hvorfor det? Fordi – enten du kler deg naken, slåss, røyker, banner, raper, fiser eller går på fylla og spyr på skoa dine på en offentlig plass, er det verre når kvinner gjør det. Dårlig stil, frekkhet og evnen til å gi F er fortsatt et mannlig privilegium.

Marta Breen: Hvorfor synes vi det fortsatt er verre med fulle kvinner enn fulle menn?