FOTO: NTB SCANPIX

Blonderte tøffelhelter

Blå øyenskygge, tøfler, magetopp og Buffalosko – er mannen i ditt liv klar?

Tradisjonelt har det vært lite spillerom for kreativitet i herremoten. Djevelen har en tendens til å sitte i detaljene og det mest markante valget har gjerne gått mellom enkelt – eller dobbeltspent jakke og hva slags mansjettknapper man skulle velge. Men en som har eksentrisk stil som varemerke er Vivienne Westwood. Høst- og vinterkolleksjonen hennes for 2016/17 er i alle fall ikke egnet for sarte sjeler. Under visningen på London Fashion Week nylig ble publikum konfrontert med sminke, smale bukser, magetopper, platåsko à la Buffalo, rosa dresser, øyenskygge og herrekjoler som viste mye bar hud. OK, dette er ekstrem catwalk-stil kun ment som inspirasjon og slett ikke noe for såkalt vanlige folk. Men jeg tror også at moderne menn tør litt mer i klesveien.

For eksempel var det stor variasjon å spore i påkledningen blant herrene under årets Oscarutdeling. Til slike anledninger har smoking og mørk dress vært klassikere som det er umulig å gjøre feil med, så lenge du kan knyte en sløyfe og vet hvilken knapp i jakka som ikke skal knappes. Men i år hadde påfallende mange valgt smokinger og dresser i statementfarger som hvitt og blått – som rapperen Common, som var iført hvit Dolce & Gabbana-smoking. Paparazziene kunne også fråtse i mannlig påfuglprakt hos Jared Leto som stilte i svart og rødt med en diger kladask av en blomst der den tradisjonelle smokingpropellen skal sitte, og hos Pharell med platinablondt hår, opprullede smokingbuksebein og nakne ankler, eller «mankles» på motelingo. Legg til den ukonvensjonelle rock chic-stilen til Steven Tyler og Elton John og man ser at motebildet er blitt langt mer dekadent også ved slike anledninger. Tror neppe jeg har sett maken siden glamrocken.

Herrenes skovalg er sjelden mat for tabloider og motebloggere, men denne gang var det nettopp der som gutta glimtet til på løperen. Jared Letos og Alessandro Micheles svarte fløyelstøfler med broderier og pynt kunne vært hentet rett ut fra boudoiret til Hugh Hefner. Det store spørsmålet er selvfølgelig: vil mannen din ha disse greiene? Er det mulig å se for deg at faren din, broren din, kjæresten din eller kanskje til og med sjefen din lar hettegenser, rutete skjorter, jeans og joggesko vike for fløyel og gull? Neppe. Men det er morsomt at det skjer litt for gutta også. Ikke minst er det fint for jentene som kanskje vil oppleve et litt mindre trøkk på sine rød løper-antrekk framover.