Helg

Godt nytt ord!

2012 var det året vi nava, drakk skjønnhetssmoothie og dansa til «Gangnam style».

For mens resten av Europa har sunket ned i den dypeste økonomiske euroelendighet, har den tankeløse partyfaktoren som vanlig vært høy i vår lille oljeboble Norge. Ja, og så har vi selvfølgelig vært opptatt av å få i oss vår egen «skjønnhetssmoothie» hver morgen, slik vi at vi kan møte verden i en fresh tilstand av sunnhet og energi. Popdama Tone Damli Aaberge lanserte i 2012 sin nye smoothie, som visstnok består av most avokado, brokkoli, gulrøtter, spinat, selleristenger og eple, spaisa opp med ingefær og chili.

- Den er nesten latterlig god, og så er det jækla sunt, sa Aaberge i en kommentar på bloggen sin, og får ros på nettstedet minMote av en skjønnhetssmoothie-ekspert. I tillegg har det norske språket i 2012 fått enda et nyord sammensatt av en norsk og en engelsk del. Og why not? Skal man dømme ut fra skjønnhetssmoothie-bildet på Aaberges blogg, ville det norske navnet blitt noe sånt som: «En slags grønn guffe».

Det kryr jo ellers av anglisismer og engelske lånord i det norske språket. Derfor syns vi i Dagsavisens årlige språklige vareopptellingspanel at det er hyggelig at vi i 2012 har adoptert et koreansk ord for en gangs skyld. Ja, kanskje vi etter hvert også får en drøss koreanisismer, i takt med at K-popen brer om seg? Vi tenker selvsagt på «gangnam», som i «Gangnam Style», årets superhit framført av den sørkoreanske rapperen PSY. «Gangnam», eller «Gangnam-su», skal egentlig bety «sør for elven», og er navnet på en posh bydel i den sørkoreanske hovedstaden Seoul, et slags Seouls svar på Hollywoods Beverly Hills. I hele 2012 har de fleste av oss, frivillig eller ufrivillig, hatt denne på hjernen. «Heeeey ... sexy lady!» sang barnehagebarna. «Op! Op! Op!» sang Rikshospitalets ansatte i årets god jul-video på YouTube, der originalvideoen nærmer seg svimlende 1 milliard visninger.

Men vi har ennå ikke sett at ordet «gangnam» brukes aktivt i hverdagsspråket, og særlig to begivenheter får oss til å tro at det ordet snart kommer til å dø en brå død i norsk sammenheng straks vi entrer 2013. For det første det faktum at den notorisk festglade rikmannen Petter Stordalen sang og danset til «Gangnam Style» på gamle, borgerlige Theatercaféen (mens rikmannsvennene hans klirret med perlekjedene og gullkortene sine), samt: At ett av korene i årets sesong av «Det store korslaget» framførte «Gangnam Style» i beste sendetid på TV 2, iført rosa og grønne parykker. Adoptert av både kapitalistene og folket, altså. Når slikt skjer, da er det kjørt. Neste år kommer vi til å si at «Gangnam Style» er bare sååå 2012.

Det samme må vi si om ordet «regnbuetog», som Språkrådet har registrert som et nyord i 2012. Regnebuetogene oppsto spontant over hele landet i april, som et svar på Anders Behring Breivik uttalelser i Oslo tingrett om at Lillebjørn Nilsens barnesang «Barn av regnbuen» var «kulturmarxistisk hjernevask» fra 70-tallet. Bare på Youngstorget sto 40.000 og sang i regnværet, men tross overveldende oppslutning om regnbuetogene, tror vi at sannsynligheten er liten for flere tog. Vi tviler nemlig på at noen kommer til å kalle Nilsens tekst «kulturmarxistisk hjernevask» igjen. Breivik slo dessuten også stadig om seg med ordet «multikulturalisme» i løpet av den 10 uker lange rettssaken i vår. Før var «multikulturalisme» et akademisk begrep, brukt til å beskrive et samfunn som består av borgere med ulik etnisk og kulturell opprinnelse. I Breiviks munn hørtes det ut som: «Livsfarlig pest som ødelegger Norge».

Språkrådet har ellers kåret «nave» til årets nyord i 2012. «Mange hugsar nok ordskiftet om skuleungdom som tek seg eit friår som er dekt av stønad frå Nav», skrev rådet. «I årets debatt om haldningar til velferdsordningane våre spelte dette nyordet ei viktig rolle. Ikkje berre vert naving nytta blant ungdomar, men også i nyheitsartiklar, kronikkar og endåtil i spørjetimen i Stortinget». Også Nav, da! Den kjedelige og alltid så utskjelte etaten, som i sin tid ga oss det «catchy» nyordet «arbeidsavklaringspenger», og som egentlig står for: «Ny Arbeids- og Velferdsforvaltning».

Nå er Nav plutselig blitt en «merkevare», og altså opphavet til et splitter, nytt norsk ord. Men vi trenger jo ikke like det for det. For Dagsavisens nyord-panel høres «naving» ut som et ord som passer til en gretten, gammel gubbe som sier: «Ungdommen nå til dags! Arbeidssky døgenikter hele gjengen! Nei, det var noe annet i min tid!» Antakelig, vil mange også si, er dagens navende ungdommer et resultat av sine karakterløse «curlingforeldre» (nyord fra ca. 2001) som «koster» vekk alle hindringer slik at barna ikke tåler motstand.

I slekt med alt dette er nyordet «serveringspedagog», som Språkrådet har plukket opp fra Adresseavisen i år. Førsteamanuensis Vibeke Glaser mener mange foreldre sliter med ettergivenhet i oppdragelsen, fordi de har dårlig samvittighet for at de ikke er nok til stede for barnet.

- Mange foreldre er blitt «serveringspedagoger» og lar barnet få bestemme både hva som skal handles inn på butikken og ukens middagsmeny, sa Glaser.

Som om ikke dette er ille nok, så har barna ifølge VG i framtida bare to valg: Enten blir de «teflon-mennesker», eller så blir de «borrelås-mennesker». «Teflon-menneske» er et ord som er brukt en stund, mens «borrelås-menneske» virker nytt av året, etter det panelet har fått brakt på det rene. Her er det teflon-menneskene som kommer best ut, ifølge en amerikansk undersøkelse: De «lar seg i liten grad påvirke av stressende, negative hendelser eller følelser. De går raskt videre og legger det vonde bak seg». Mens borrelås-menneskene «lar det meste sette seg fast i sinnet. De bruker mye tid på å tenke på stressende og negative hendelser». Likevel, hadde Dagsavisens nyord-panel måttet velge, ville vi så definitivt vært borrelås-mennesker. De teflon-menneskene høres ikke særlig sympatiske ut. Uansett har disse to ordene satt seg skikkelig fast i nyord-panelets sinn i 2012.

Men hva med dem som ikke kan få egne barn? Som homofile, tidligere politidirektører, for eksempel? I år fikk Øystein Mæland og andre foreldre som allerede har hentet surrogatibarn i utlandet innvilget «surrogati-amnesti» av årets nye barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen. Den den nye og midlertidige loven er laget for å hjelpe par som allerede har barn som er født ved hjelp av surrogati, het det fra hennes statssekretær. I tillegg til at de skal få hjelp til papirarbeidet av egne «surrogati-team». Fint for Mæland, og et fine ord også, syns vi.

Med dette avslutter Dagsavisens panel sin språklige vareopptelling for 2012. 2013 står og venter på oss, med nye, spennende ord og uttrykk. Imens kan ungdommen bare nave videre, mens vi gamle hjernevaskede kulturmarxister kan danse «Gangnam Style» en siste gang.

Mer fra: Helg