Kultur

Fisking mot fiksing

Kjetil Siem har gjort et tappert forsøk på å ha ferie. Hittil har det vært mislykket. I går ga han opp.

Sammen med familien hadde han reist til Romsdalen, nærmere bestemt Siems hjembygd Gjerset i Rauma. Der prøvde han å koble av. Men det stormer rundt norsk fotball med korrupsjonsskandaler og sviktende interesse for eliteserien, og telefonen til Siem står ikke stille. Derfor bestemte han seg i går for å avbryte ferien.

Han merket det allerede tidlig i uka, nærmere bestemt onsdag:

- Mens du og jeg har snakket sammen står det fem telefoner på vent, sa han der han satt midt ute på fjorden i en liten båt, riktig nok uten regn, men med vind i håret og et solid oppdrag fra kona om å fange dagens middagsmat.

Men Siem tar medietrøkket med fatning, han har ikke noe valg.

- Etter mislykkede forsøk på å feriere er jeg kommet fram til at jeg rett og slett ikke kan gjøre meg utilgjengelig i en så stor og alvorlig sak. Jeg klarer ikke koble av og tenker hele tiden på hvordan vi skal takle utfordringene med kampfiksing og korrupsjon. Det eneste som er upåvirket av situasjonen er nettene. Jeg sover alltid godt, smiler han.

Tomannsfotball i ferien

Familien Siem pleier å trives på ferie i Romsdalen og de sutrer ikke selv om været ikke er på sitt beste.

- Det er her jeg er født og naturen frister alle i familien. Vi foretrekker å feriere i Norge om sommeren, og heller dra utenlands om sommeren,

- Egentlig var jeg ikke så opptatt av været før jeg bodde i Sør-Afrika for noen år siden, da fikk jeg et litt annerledes forhold til det. Når vi bodde der kunne vi planlegge hageselskap og turer uten å ha været som forbehold. Her i Norge er jo været nesten det aller viktigste når vi planlegger noe, enten det er sommerfest eller bryllup - det er nesten viktigere enn hvem du gifter deg med, ler han spøkefullt.

- Bortsett fra alle journalistene som ringer og vil snakke om kampfiksing, blir det noe fotball i ferien da?

- Jeg spiller ikke så mye fotball men det blir en kamp i året og den spilles her med naboer og gamle kamerater. Da spiller vi tomannsfotball, og jeg tror jeg og min makker har vunnet 9 av 10 kamper.

- korrupsjon kan bekjempes

- Tror du det er mulig for lille Norge å bekjempe korrupsjon med internasjonalt utspring?

- Ja, det tror jeg. Hvis ikke hadde jeg ikke kunnet jobbe med det jeg jobber med. Vi må gjøre det vi kan for å bekjempe korrupsjon, blant annet gjennom å være på vakt overfor spillere som av ulike grunner kan være et lett bytte. Det gjelder både norske spillere og de som kommer fra land der de er vant til å forhandle i gråsoner mellom det som oppfattes som rett og galt. Det er avgjørende at vi er årvåkne, og er det mistanke skal alarmklokker øyeblikkelig settes på.

- Korrupsjon er ikke det eneste problemet fotballen sliter med om dagen, interessen for eliteserien er dalende og folk klager på at fotball er blitt mer business enn idrett. Tanker om det?

- Vi er velsignet med en veldig stor fotballinteresse i Norge, så vi må regne med at interessen går opp og ned. Etter perioder der det har vært særdeles bra må det komme perioder med dalende resultater. Samtidig er det trender i samfunnet som ikke er styrt av fotballen, men som påvirker den. Det går på hva som er vanlige aktiviteter blant barn og unge og voksne i dag kontra hva som var vanlig før. Det må vi regne med. Men vi må bare jobbe med at produktet er så nært folk som mulig slik at de kan identifisere seg med klubbene og landslaget og føle at dette er en del av deg.

- Er det andre idretter som stjeler interessen?

- Ikke nødvendigvis annen idrett, men andre ting å gjøre. Det er liten tvil om at vi er en litt makeligere nasjon nå enn vi var før. Fotballbanen og fotballarenaen er jo en møteplass, men nå har vi så mange andre spennende aktiviteter vi kan drive med uten å treffe noen og likevel få dekket våre behov for sosial kontakt, som Facebook, SMS og å sende bilder. Det er en helt annen greie. Så vi må prøve å være et alternativ til onlineverdenen med gode fotballopplevelser.

Engasjementet er blodåra

- Mange misliker at fotballen er blitt mer business og mindre idrett?

- Ja, og det er riktig. Det er også alltid en balanse i all kritikk. Fotballen som totalprodukt globalt er et mye bedre produkt i dag enn for få år siden i måten du får sett og opplevd det på. Men jeg kan forstå de som syns det er vel kommersialisert.

- Tror du folk er lei av å høre om de høye lønningene til spillerne?

- Nå er det ikke alle som har skyhøye lønninger, men det har vært en bonanza i fotballen og det vil fortsatt være en måte folk prøver å vinne på. Og jeg tror nok folk er mindre kritiske når det går bra enn når det går dårlig. Engasjementet og det som skaper entusiasmen er at ikke alle kan vinne men alle håper på å vinne. Dette er blodåra i fotballentusiasmen.

Så blir brått han stille ett minutt og vi hører litt plasking i vannet, og ser for oss Siem dra stortorsken opp med et glis.

- Du jeg må ringe kona, unnskyld meg et øyeblikk.

Så er han tilbake.

- Kona har bestilt seibiff til middag, vi skal ha et godt måltid før vi drar på konsert i kveld på Norsk fjellfestival som arrangeres i Rauma kommune denne uka.

- Hva om du ikke får noe på kroken?

- Du, det kan jeg garantere deg, jeg har aldri dratt hjem herfra uten fisk. Hvis ikke får jeg dra på butikken og kjøpe fiskepinner.

Mer fra: Kultur