Helg

«Vi er alle syndere»

Vebjørn Selbekk ser på «homoseksuelle handlinger» som synd og ble glad da kirken sa nei til å vie homofile.

Hvem: Vebjørn Selbekk, redaktør i den kristne avisen Dagen.
Hvorfor: Har engasjert seg kraftig i debatten om vielse av homofile i kirken.

Hvorfor var det «en gledens dag» for deg da Kirkemøtet sa nei til at homofile skal få avholde ekteskapsseremonier i kirken?

- Når saker settes på spissen, så blir det dessverre vinnere og tapere. Jeg mener det var en riktig avgjørelse. Den kristne kirke har alltid sett på ekteskapet som en pakt mellom én mann og én kvinne, og ikke mellom personer av samme kjønn.

Hvorfor bruker du ordet «glede» når du vet at dette er en vond sak for veldig mange mennesker?

- Jeg har ingen grunn til å hovere over resultatet, for det var veldig jevnt, og det kunne like gjerne vært de andre som fikk noe å glede seg over. Jeg uttrykte glede fordi jeg mener det var en riktig avgjørelse.

Er det også gledelig at mange homofile nå melder seg ut av kirken?

- Nei, jeg mener kirken er for alle. Ifølge kristen teologi er både homofile og heterofile syndere. Kirken er for syndere. Derfor synes jeg det er leit med alle som melder seg ut.

Etter at resultatet var klart, tvitret Bjørn Eidsvåg: «Nok en gang har Den norske kirke sagt klart ifra om at mennesker ikke er likeverdige.» Hva sier du til Eidsvågs dom?

- Jeg er helt uenig. Det er ikke nytt eller sjokkerende at kirken står for dette synet. Det har den gjort til alle tider. Nesten alle kirker i hele verden står for det samme. Jeg mener man må ha respekt for hvordan kirken definerer et ekteskap. Kirken skal ikke styres av meningsmålinger.

Kan du begrunne hvorfor du mener at homofile skal forskjellsbehandles i kirken?

- Jeg mener ikke at homofile skal forskjellsbehandles. Jeg mener bare at ekteskapet er mellom én mann og én kvinne, og ikke mellom ulike kjønn.

Ser du på homofili som synd?

- Ja, det har den kristne kirken ment til alle tider. Homoseksuelle handlinger er synd, men det er ikke verre enn annen synd. Jeg er også en synder som trenger Guds nåde.

Hvordan kan du fastslå så bastant at dette fremdeles er holdningen til homofili i den kristne kirken når splittelsen innad er så stor?

- Jeg snakker om den verdensvide kirken. Husk at Den norske kirke er som en dverg å regne i den internasjonale kirkefamilien. Ekteskapssynet står støtt i den internasjonale kristenheten.

Du skrev: «Den verdensvide kristne kirke har i 2000 år ansett ekteskapet mellom mann og kvinne som den eneste etisk forsvarlige rammen rundt samliv og seksualitet.» Er det mulig å være praktiserende homofil og kristen slik du ser det?

- Ja, og jeg må igjen understreke at vi alle sammen er syndere. Vi skal ikke peke på de homofile som verre mennesker enn heterofile.

Du skrev også at det er «surrealistisk» å se at mange nå reagerer på det du mener kirken alltid har stått for. Men kirken har til stadighet endret syn på ulike saker, som skilsmisse og kvinnelige prester. Hvorfor kan ikke kirken endre syn i denne saken?

- Det er helt riktig at det har vært mange stridstemaer. Men når det gjelder ekteskapet så er Bibelen veldig klar.

Hva mener du om skilsmisse?

- Skilsmisse er et veldig vanskelig tema innenfor teologien. Jeg har ikke et bestemt syn på det. Men jeg har stor respekt for dem som sliter i sine ekteskap.

Hva med kvinnelige prester?

- Jeg leder en avis som hele tida har ment at prestetjenesten er forbeholdt menn. Det mener også de fleste store trossamfunn i dag.

Tolker du alt i Bibelen bokstavelig?

- Bibelen må selvfølgelig tolkes. Men når det gjelder ekteskapet så er det ikke vanskelig å tolke. Det går klart fram at ekteskapet er en institusjon for mann og kvinne.

Per-Kristian Foss mener kirken setter et B-stempel på visse typer mennesker ved å stemme nei til å vie homofile. Forstår du at mange opplever at det er nettopp det kirken nå gjør?

- Jeg mener det ikke er grunnlag for å ha en sånn oppfatning. Kirkedøren er åpen for alle.

8 av 12 biskoper vil åpne for å vie homofile i kirken. Kan de ikke sin Bibel?

- Jo da, de er veldig kompetente personer. Men det er interessant at Kirkemøtet og kirkedemokratiet er mer konservative enn de som leder kirken. Det er et varsku til biskopene. I verdenssammenheng er de norske biskopene i et veldig mindretall.

Er dette slutten for folkekirken?

- Nei, folkekirken står veldig støtt i Norge. Jeg er overbevist om at den fortsatt kommer til å leve godt i årene framover. Det er veldig dype og slitesterke bånd mellom kirke og folk.

Er ikke dette en tapt sak for kirken?

- Hadde du spurt før kirkemøtet, ville jeg sagt at homofile ekteskap antakelig vil være en realitet om ti år. Men nå viste det seg at veldig mange står for det klassiske synet. Jeg tror ikke lenger at det er en historisk nødvendighet at det blir en endring.

jens.marius.saether@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen