Korsbråk: En Facebook-post fra kommentator og mangeårig mediemann, Sven Egil Omdal, om Sylvi Listhaug og kors, nådde helt til Donald Trumps favorittavis, Breitbart.

Ventet på tweeten fra Trump

Da kommentator Sven Egil Omdal ble toppsak på Donald Trumps favorittavis, kom truslene på Facebook. Han mener det er et godt bilde på høyresidens korstog mot meningsmotstandere.

 

 

Har du kommet med «falske nyheter» denne uka?

– Nei, det har jeg definitivt ikke. Å kalle noe «falske nyheter» er et knep høyresiden bruker. Jeg har redegjort for det jeg har gjort: Jeg lette i bildebasen til Scanpix, og fant ingen bilder av Sylvi Listhaug med kors før hun ble innvandringsminister. Etterpå ble jeg gjort oppmerksom på at det fantes bilder, og da sjekket jeg en gang til. Da fant jeg bilder fra én anledning i 2008 av Listhaug med kors. Øyeblikkelig etterpå korrigerte jeg dette, og sa at jeg hadde sett feil. I etterkant har andre med tilgang til hele basen til Scanpix, funnet andre bilder som jeg ikke kunne nå. For ett år siden, da TV 2 gjorde det samme øvelse, bekreftet Listhaug selv at hun hadde begynt å bruke korset mye hyppigere etter at hun ble minister. Hun har en begrunnelse om hvorfor, og så har jeg en tolkning som avviker fra den. Det er det saken handler om.

Les også: Lars Lenth: – Jeg syns vi skal ha ulv i Norge. Spørsmålet er hvor mange.

Listhaug kaller dette det mest «nedrige angrepet hun noensinne har sett».

– Det er rart hun ikke sa det samme for ett år siden da TV 2 gjorde den samme øvelsen. I den saken sa flere det samme som meg, at det er en bevisst handling. Beskyldningen er ikke ny. Hun har hørt det før, uten å reagere på samme måte, og hun har også bekreftet at det er riktig at hun bruker korset hyppigere nå enn før.

Etter mange år som pressemann, er dette en av de sterkeste reaksjonene du har fått på noe du har skrevet om?

– Ja, og det med ganske god margin. Etter at det ble toppoppslag på Breitbart, ventet jeg bare på morgentweeten til Donald Trump. Det har vært en voldsom reaksjon, men det har også vært oppmuntrende å få masse positiv respons. Jeg har fått over 5000 likes på mine to poster på Facebook om dette.

Kommentar: Kors på halsen. Om Omdal og Listhaug. (Eirik Hoff Lysholm)

«Breitbart», som plukket opp saken, er president Donald favorittavis. Hva tenker du om at Trump kan ha lest om deg?

– Jeg har fått internasjonale henvendelser som ikke er behagelige, som truende meldinger fra folk som har våpenbilder på Facebook-sidene sine. De har jo bare lest den vridde versjonen til Breitbart. Dette er et glimrende bilde på hvordan høyresidens moderne informasjonskrig mot «statens fiender», eller «lügenpresse» som de kaller det i Tyskland, virker. Her gjelder det å knuse dem som har kritiske spørsmål, og det gjør de ved å mobilisere en enorm mobb mot skribentene. Jeg var i Dresden under en demonstrasjon hvor 4000 mennesker ropte «lügenpresse». Det ga litt samme følelse, men det var ekstra ubehagelig å vite at angrepet var retta mot meg personlig.

La oss gå tilbake til start: Hvorfor sjekke om en minister går med korssmykke?

– Jeg har en stund hatt inntrykk av at Listhaug bruker korset bevisst og politisk. Da jeg så på bilder fra Oslo Symposium, at hun hadde korset utenpå rullekragen, lurte jeg på om dette kunne være en systematisk bruk. Det var ikke en journalistisk jobb, men en spontan Facebookreaksjon på en søndag formiddag. Jeg gikk inn på Scanpix for å kontrollere mitt eget inntrykk. Da det ble bekreftet, lagde jeg den lille Facebook-posten. Jeg tenkte ikke at det skulle få så mye oppmerksomhet.

Les også: «Det er nesten litt irriterende at ingen greier å sette Robert Steen til veggs»

Nå viser det seg at Listhaug har gått med korset flere anledninger tidligere. Angrer du på saken?

– Jeg angrer på én ting: Jeg kunne latt det stå som min egen påstand, poenget var like godt om jeg hadde droppet tellinga. Da hadde jeg sluppet denne avsporinga av debatten.

Mener du fortsatt at Listhaug «bærer korset som en politisk rekvisitt for å få fri til den underlige gruppen som tror fremmedfrykt er en kristelig dyd»?

– Listhaug har vært seniorrådgiver i First House, og er en erfaren politiker. Jeg tror ikke hun gjør noen ting tilfeldig.