Helg

Varaordfører på Askøy: – Jeg er uenig i at dette var en varslet katastrofe

– Vi må snu alle steiner for å forstå hva som ledet til dette, og iverksette tiltak som hindrer at noe lignende skjer igjen. Evner vi ikke det, er vi hvert fall det mange av innbyggerne nå kaller oss – inkompetente, sier varaordfører på Askøy, Bård Espelid.

Alarmen gikk i Askøy kommune utenfor Bergen for halvannen uke siden, og siden er om lag 2.000 innbyggere blitt rammet etter at det ble påvist store konsentrasjoner av E.coli-bakterier i et høydebasseng knyttet til kommunens vannforsyning. 62 personer har vært innlagt på Haukeland sykehus – 15 av disse er barn. Hva er status for situasjonen og hvordan håndterer dere den?

– Vi har to hovedfokus i vårt arbeid. Det ene er å forebygge ytterligere smittespredning, og det andre er å ivareta de som er blitt syke og dem som eventuelt har pådratt seg smitte og kan bli syke. Når det gjelder det siste, har vi forsterket legevakten og de relevante helsetjenestene våre, slik at vi har vært i stand til å ta imot alle som har trengt det. Og vi har etablert et godt samarbeid med Helse Bergen, slik at de som trenger innleggelse blir godt ivaretatt. Når det gjelder å forebygge smitte, har vi iverksatt flere tiltak.

Er det verste over nå?

– Pågangen hos legevakten er avtakende. Inkubasjonstiden for dem som er blitt syke, har vært på 9–10 dager, og fra onsdag har vi sette en avtakende tendens. Så det er positivt. Men dette er selvsagt plagsomt for dem som har vært og er syke som følge av denne situasjonen.

Planene for et nytt drikkevannsanlegg ble lagt tilbake i 2002, men har blitt utsatt – nå skal det være på plass først i 2026. Hva er årsaken til det?

– Askøy er en vekstkommune, og det har vært behov for en ny stor, stabil drikkevannskilde. Vedtaket om hvilken ny kilde som skulle forsyne hele Askøy med vann, ble fattet i 2002. Så har det vært en lang prosess, blant annet fordi denne vannforsyningskilden har et stort nedslagsfelt. Og vi må sikre de eiendommene som er berørt. Av ulike årsaker har det skjedd ting som har gjort at man må håndtere løpende behov. I tillegg har vi store utfordringer på avløpssiden. Så totaliteten i investeringsbehovet vi har, indikerte at innbyggerne ville få et vann- og avløpsgebyr på 30.000 kroner. Det vil veldig mange få problemer med. Derfor ble det laget en revidert utbyggingsplan som fordeler de nødvendige investeringene over et lengre tidsrom. Å finne balansen mellom et akseptabelt avgiftsnivå, og nødvendig investeringstak og investeringsnivå, er krevende. I politikken blir du ikke populær om du går inn for økte avgifter. Veldig ofte handler valgkampen om hvem som kan få til løsninger som ikke koster noe. Noen kaller det populisme. Jeg synes det er en manglende realisme knyttet til å få fram sammenhengen mellom avgiftsnivået, og kvaliteten på noe så viktig som vannforsyning.

Les også: Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter, bekrefter fylkeslege

Kommunen har sendt ut 8–9 kokevarsler til innbyggerne på få år. Er ikke dette en indikasjon på at noe har vært galt?

– Jo, det er en indikasjon på at et renseanlegg kjøres for hardt. Renseanlegget, som tilhører Kleppe Vannverk hvor det er problemer, begynner å bli gammelt. Det har en definert kapasitet. Så har det politisk blitt gitt tillatelse til en sterk boligbygging i området som dette anlegget dekker. Og jo flere abonnenter som kobles på, jo mer presset blir anlegget.

Men summen av disse varslene – er det slik at dere burde forutsett det som nå har skjedd?

– Jeg er uenig i at dette var en varslet katastrofe. I mange tilfeller ble disse kokevarslene håndtert isolert. Og så fokuseres det veldig på summen av alle varslene når vi nå har havnet i denne situasjonen. Jeg skal ikke underslå at mange nå ikke har tillit til at kommunen kan levere vann av god nok kvalitet, det må vi erkjenne. Men vi har også visst at kapasiteten til dette anlegget er blitt strukket til det ytterste. Og politikere har bedt om en vurdering av om det er forsvarlig å legge ny boligbygging til dette området. Dette er da et politisk spørsmål. Noen har kanskje vært for opptatt av vekst, og ment at manglende vekst er negativt for kommunen, mens andre igjen har vært opptatt av at veksten må være tilpasset infrastrukturen.

Kunne dere gjort ting annerledes?

– Så enkelt er det ikke. Det er veldig komplekse årsakssammenhenger som har ført oss ut i denne situasjonen. Det kan være systemsvikt, administrative vurderinger, organisatoriske forhold, og ikke minst politiske beslutninger. Har vedlikeholdet vært godt nok, har vi ivaretatt og oppgradert vannanlegget, og hvordan håndterte vi kokevarslene. Etter denne hendelsen må vi ha en gransking av alle disse forholdene. Vi må snu alle steiner for å forstå hva som ledet til dette, og vi er nødt til å iverksette tiltak som hindrer at noe lignende kan skje igjen. Evner vi ikke det, er vi hvert fall det mange av innbyggerne nå kaller oss – inkompetente.

Les også: Askøy kommune vedtok nytt vannanlegg i 2002

Mer fra: Helg